Esti stresata si obosita din cauza menopauzei? 6 suplimente care te ajuta in aceasta perioada

Pe măsură ce organismul tău începe să producă din ce în ce mai puțin estrogen și se pregătește să intre la menopauză, este posibil să te confrunți cu diverse simptome neplăcute, care reprezintă o adevărată provocare în această perioadă. Iată ce suplimente pentru menopazuă ți-ar putea fi de folos pentru a te simți mai bine.

Simptomele menopauzei pot fi bufeuri, insomnie, transpirații nocturne, uscăciune vaginală, dar și schimbări de dispoziție și oboseală accentuată. Din fericire, există unele suplimente nutritive și unele vitamine care te pot ajuta să combați simptomele care apar la menopauză. Atenție, dacă oboseala îți afectează grav calitatea vieții și nimic nu pare să funcționeze, mergi la un consult medical pentru a primi un diagnostic și un tratament.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce ești obosită la menopauză?

Peste 95% dintre femeile aflate în perimenopauză și menopauză se plâng de oboseală, deci nu ești singură. Pentru că nivelurile de estrogen și progesteron din organism încep să fluctueze, tinzi să ai probleme cu somnul. Estrogenul joacă un rol în metabolismul diverșilor neurotransmițători, inclusiv serotonina, și în acțiunile hormonului melatonină. Acești neurotransmițători reglează ciclurile somn-veghe ale creierului, însă, în perioada perimenopauzei, acest ciclu este întrerupt și te trezești mai des în timpul nopții.

De asemenea, nivelul de cortizol - „hormonul stresului” -, care joacă un rol vital în reglarea ritmului circadian, crește în mod natural spre menopauză. Pe măsură ce nivelul de cortizol crește, persoana se simte mai nervoasă sau mai stresată, ritmul cardiac crește și la fel și temperatura corpului. Toate aceste schimbări interferează cu capacitatea de a dormi profund.

Așadar, oboseala la menopauză apare din aceste motive:

  • Pentru unele femei, bufeurile și transpirațiile nocturne provoacă nopți nedormite, deci e normal să fie obosite a doua zi.
  • Alte femei la menopauză se confruntă cu palpitațiile și cu anxietatea, situații care le răpesc energia.
  • Perioada menopauzei poate coincide cu diverse evenimente stresante în familie, precum creșterea unor copii care au devenit adolescenți, îngrijirea unui părinte care nu se mai descurcă singur, mai multe responsabilități de serviciu, poate un divorț sau griji financiare.
  • Mușchii vezicii urinare se pot slăbi și poate fi nevoie de mai multe drumuri la baie pe timpul nopții, deci oboseala poate să vină pe această filieră.
  • Oboseala la menopauză poate apărea și pentru că, pur și simplu, femeia își asumă prea multe sarcini, la muncă sau acasă sau în ambele locuri.

Suplimente menopauză

Unele remedii anturale pot fi utile în gestionarea simptomelor menopauzei, dar, înainte de a le încerca, e indicat să ceri sfatul medicului, pentru a te asigura că sunt potrivite pentru tine.

1. Semințele de in pot să te ajute în cazul în care transpiri mult în timpul nopții

Semințele de in și uleiul de in obținut din acestea pot să ajute unele femei care se confruntă cu simptome mai ușoare ale menopauzei. Semințele de in sunt o sursă excelentă de lignani, care tind să echilibreze nivelul hormonilor sexuali feminini, deci pot fi utile ca suplimente în menopauză. Există unele studii care arată că semințele de in au beneficii în ce privește calmarea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne. Cercetările indică și că semințele de in au beneficii la nivelul sistemului cardiovascular și în reducerea nivelului colesterolului.

2. Vitamina B12, un aliat contra insomniilor

În timpul menopauzei (dar și în perioada de tranziție, numită perimenopauză), femeile au un risc mare de a suferi o deficiență de vitamina B12, care este asociată cu insomnia. Prin urmare, dacă te apropii de menopauză sau deja ai ajuns acolo, ar trebui să iei în considerare consumul unor alimente care conțin cantități importante de vitamina B12, cum sunt ficatul, macroul, sardinele, somonul, carnea roșie și laptele. În unele cazuri, medicul poate recomanda unele suplimente alimentare pe bază de vitamina B12, mai ales că se recomandă ca femeile cu vârste de peste 50 de ani să ia 2,4 micrograme de vitamina B12 în fiecare zi.

3. Resveratrolulul are efecte la nivelul dispoziției

Acest fitoestrogen care se găsește în vinul roșu poate reduce durerea cronică în cazul femeilor în postmenopauză, mai ales că multe dintre aceste femei se confruntă cu durere din cauza artrozei. Există cercetări care indică faptul că resveratrolul poate avea beneficii în ce privește starea de spirit și că poate îmbunătăți funcționarea creierului și performanțele cognitive la femeile care au trecut de menopauză.

Există și studii care arată că resveratrolul poate ajută la îmbunătățirea ciclurilor somn-veghe. Întreabă-ți medicul dacă este în regulă să iei suplimente cu resveratrol în cazul în care ești în căutarea unor suplimente pentru menopauză care să te ajute să dormi mai bine.

4. Vitamina B6, utilă în cazul altor tipuri de simptome

Această vitamină ajută organismul să producă anticorpi, contribuie la buna funcționare a nervilor, descompune proteinele și menține glicemia în limitele normale. Vitamina B6 se găsește atât în unele alimente (avocado, banane, leguminoase, etc.), cât și sub formă de suplimente nutritive. Este bine de știut că deficiența de vitamina B6 a fost asociată cu simptome precum confuzia, depresia, iritabilitatea, afte și leziuni în cavitatea bucală și deteriorarea nervilor periferici de la mâini, picioare și brațe.

Întrucât femeile au un risc crescut de depresie când se apropie menopauza, este important să își mențină un nivel optim de vitamina B6 în organism. Întreabă-ți medicul dacă este în regulă să iei suplimente cu vitamina B6 și ține cont de recomandările lui. Experții recomandă ca femeile cu vârste de peste 50 de ani să ia 1,5 miligrame de vitamina B6 în fiecare zi.

5. Uleiul de primulă (luminița nopții)

Numită și luminiță de seară, primula este o plantă din care se obține un ulei, care uneori este folosit în combinație cu alte substanțe chimice (fitoestrogeni) în unele suplimente menite să ajute femeile să combată simptomele menopauzei. Uleiul de primulă este disponibil și ca atare, fără alte substanțe, și este folosit pentru a ține sub control simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile. Bogat în acizi grași Omega 6, uleiul de primulă poate reduce inflamația, poate calma durerea, susține buna funcționare a creierului și contribuie la sănătatea oaselor.

6. Ginsengul, un alt aliat al femeilor la menopauză

Câteva studii de peste hotare au adus dovezi cum că diferitele tipuri de ginseng ar putea îmbunătăți calitatea vieții femeilor, în timpul menopauzei. S-a dovedit, de-a lungul timpului, că ginsengul poate îmbunătăți dispoziția și poate ajuta la obținerea unui somn odihnitor, mai ales că multe femei se confruntă, la menopauză, cu simptome precum schimbările de dispoziție și insomniile.

Newsletter DOC dedicat

Discută, deci, cu medicul dacă te gândești să încerci anumite suplimente, în cazul în care te afli în perimenopauză sau la menopauză, deoarece, chiar dacă sunt naturale, toate suplimentele pot avea efecte adverse, iar unele pot interacționa cu medicamentele pe care le iei pentru diferite afecțiuni. Acestea fie pot accentua, fie pot reduce efectul unui medicament și, în plus, unele plante medicinale pot cauza reacții alergice.

Cum îți poți crește nivelul de energie?

Există diverse metode pe care le poți încerca pentru a-ți crește nivelul de energie, cum ar fi:

Exerciții fizice

În general, exercițiul fizic crește nivelul de energie. Dacă ești mai activă în timpul zilei, acest lucru te poate ajuta să dormi mai bine noaptea. De asemenea, mișcarea regulată are multe alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi că îmbunătățește sănătatea inimii și te ajută să rămâi în formă (având în vedere că la menopauză metabolismul tinde să încetinească).

Hidratare

Nivelurile scăzute de hormoni îngreunează funcția organismului de a reface stocul de lichide. Acest lucru poate provoca deshidratare, care duce la oboseală. Este important, deci, să bei apă suficientă pentru a rămâne hidratată și a reduce oboseala.

Remedii pentru somn

Suplimentele cu melatonină sau cele din plante precum floarea pasiunii, valeriană ori lavandă te pot ajuta să ai un somn mai odihnitor. De asemenea, ia ultima masă a zilei cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare, nu bea alcool seara și nu consuma alimente și băuturi cu cofeină decât cel mult în cursul dimineții (o cafea sau câteva bucățele de ciocolată neagră). Dacă toate acestea nu funcționează și te lupți în continuare cu tulburările de somn, cere sfatul medicului.

Terapia cognitiv-comportamentală

Acest tip de terapie este utilizată pentru a trata probleme precum depresia, furia sau fobiile, însă poate ajuta inclusiv la îmbunătățirea somnului. Poate fi util, deci, să cauți un psihoterapeut care, în câteva ședințe, te-ar putea ajuta să dormi mai bine și, deci, să combați eficient oboseala.

Terapii alternative

Meditația, yoga și alte tehnici de relaxare pot combate atât stresul, cât și oboseala. Poți găsi pe internet diverse metode pentru a medita și, de asemenea, poți merge la un curs de yoga, pentru a învăța corect posturile. Ulterior, poți să practici la tine acasă această formă de mișcare utilă în combaterea stresului și a oboselii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
My Menopause Centre - Menopause and fatigue 
https://www.mymenopausecentre.com/symptoms/fatigue/
NHS - Things you can do. Menopause
https://www.nhs.uk/conditions/menopause/things-you-can-do/
Taylor & Francis Online - Effect of Dietary Flaxseed Intake on Circulating Sex Hormone Levels among Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Intervention Trial
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01635581.2018.1516789
Studiul „Effect of Dietary Flaxseed Intake on Circulating Sex Hormone Levels among Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Intervention Trial”, apărut în Nutrition and Cancer, Volume 71, 2019 - Issue 3, https://doi.org/10.1080/01635581.2018.1516789, autori: Vicky C. Chang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0