Rejuvenarea vaginala, o procedura care se adreseaza femeilor in premenopauza si menopauza

Rejuvenarea vaginală are ca obiectiv „repulparea” organelor genitale externe la femeile care suferă de lipsă de tonus în sfera genitală. Astfel, femeile cu vârste peste 40 ani pot beneficia de tratamente neinvazive, nechirurgicale, care le pot oferi un vagin ca nou.

În ultimii ani, procedurile de întinerire vaginală au câștigat o popularitate tot mai mare în țările occidentale. Rejuvenarea vaginală este un termen-umbrelă pentru diverse tratamente corective vaginale. Aceste proceduri pot fi efectuate atât pentru a rezolva probleme legate de vârstă, cum ar fi lipsa de etanșeitate vaginală și incontinența urinară, cât și din motive cosmetice.

Proceduri nechirurgicale de rejuvenare vaginală

În prezent sunt descrise și practicate două tipuri de proceduri:

  • Injecțiile vaginale cu acid hialuronic
  • Injecțiile vaginale cu PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite).

Injecțiile vaginale cu acid hialuronic

Acesta reprezintă un tratament cosmetic nechirurgical, care are rolul de a îmbunătăți sau a reface viața sexuală a femeilor trecute de 40 ani. Un nou tip de acid hialuronic permite injectarea substanței în vagin, într-un mod similar fillerelor faciale. Acesta are rolul de a rehidrata și de a repulpa zona vaginală, astfel menținându-i sau redându-i elasticitatea și fermitatea.

Procedura necesită anestezie locală cu un gel anestezic și durează 20 minute, iar efectul se menține timp de 6 până la 15 luni. Acest tip de rejuvenare vaginală nu poate fi efectuat decât de un medic specialist cu certificare pe această procedură. Este necesară și o scurtă terapie cu antibiotic, pentru prevenirea oricărei infecții în zona intimă.

Tratamentul se adresează în special femeilor în premenopauză și menopauză care suferă de deshidratare, pierderea tonusului și a elasticității la nivelul zonei genitale externe, din cauza scăderii nivelului de estrogeni. Concret, e vorba de un fenomen similar îmbătrânirii pielii la nivelul feței.

În unele cazuri, aceste simptome pot duce chiar la disconfort fizic sau sexual, fiind clasic tratate chirurgical. În prezent, există această variantă nechirurgicală de cosmetizare a zonei genitale externe, cu multiple beneficii:

  • întinerește aspectul organelor genitale externe, acestea devenind mai robuste și puternice, ca în decadele anterioare de viață;
  • crește încrederea în sine a femeii;
  • îmbunătățește viață sexuală;
  • ameliorează simptomele fizice asociate premenopauzei sau menopauzei (uscăciune vaginală, disconfort sexual).

Produsul utilizat pentru injectare în cadrul rejuvenarii vaginale este compus dintr-un acid hialuronic special, combinat cu un antioxidant prezent în fructe și legume. Acidul hialuronic se comportă ca un burete, ameliorând retenția de apă în aria unde este injectat (regiunea vulvo-vaginală). Asocierea cu un antioxidant prelungește durata efectului hidratant și, prin urmare, oferă longevitate tratamentului. Tratamentul are, de asemenea, rolul de a împiedica apariția edemului după injectare.

Injecțiile vaginale cu PRP (plasmă îmbogățită cu plachete)

PRP înseamnă plasmă sangvină îmbogățită cu trombocite (plachete sangvine). Plasma umană reprezintă o sursă concentrată de trombocite autologe (proprii), deci este extrem de bogată în factori de creștere și în alte substanțe care stimulează regenerarea țesuturilor din zona intimă.

Terapia PRP este folosită cu success în medicină de peste 20 ani și are numeroase indicații medicale, printre altele în medicină estetică. PRP este obținută din sânge, după centrifugarea acestuia timp de câteva minute. PRP conține trombocite, care activează o multitudine de factori de creștere responsabili pentru procesele de reparare a pielii și părului sau pentru procesele de sinteză de colagen nou.

Indicațiile PRP în sfera genitală a femeii sunt următoarele:

  • netezirea pielii labiilor și mucoasei vaginale
  • ameliorarea vieții sexuale prin creșterea excitabilității punctului G
  • ameliorarea orgasmului
  • ameliorarea dorinței sexuale (libidoului) și intensității orgasmului
  • ameliorarea lubrifierii vaginale
  • tratarea disfuncțiilor sexuale (durere la contact sexual, anorgasmie).

Alte tratamente de rejuvenare vaginală

Tratamente cu radiofrecvență

În acest tip de tratament se folosesc unde electromagnetice. Similar cu undele folosite într-un cuptor cu microunde – dar într-o măsură mai mică – energia este concentrată pentru a încălzi țesutul. 

Tratament cu laser CO2

Laserul încălzește straturile superioare ale țesutului, determinând țesutul din straturile inferioare să producă mai mult colagen. Acest lucru face pielea mai fermă și mai strânsă. 

Exercițiile Kegel

Exercițiile Kegel sunt menite să întărească mușchii din vagin și din jurul vaginului.

Când se poate relua viața sexuală după aceste tratamente?

Pacienta ar trebui să aștepte două până la trei zile pentru a face sex după un tratament pe bază de energie. Dacă există semne de infecție vaginală sau infecție a vezicii urinare sau sângerare semnificativă, e necesar un consult medical.

Aceste tratamente de rejuvenare vaginală sunt permanente?

Nu, tratamentele pe bază de energie pentru întinerirea vaginală nu sunt permanente, doar temporare. O analiză din 2021 arată că radiofrecvența și laserul sunt eficiente pentru tratamentul laxității și atrofiei vaginale. Oamenii de știință spun că trebuie efectuate cercetări suplimentare pentru a clarifica ce patologii specifice pot fi tratate, dacă este necesar un tratament de întreținere și preocupările de siguranță pe termen lung.

Scopul terapiilor de rejuvenare vaginală

La fel ca alte părți ale corpului, și vaginul este afectat de avansarea în vârstă: țesuturile se subțiază, apare uscăciunea vaginală, unele țesuturi se lasă ori își reduc dimensiunile. Totodată, la femeile care au născut pe cale vaginală, acest organ poate suferi anumite modificări.

Terapiile incluse sub termenul-umbrelă de rejuvenare vaginală au scopul de a ajuta femeile să își recapete hidratarea și elasticitatea în zona intimă. Cum spuneam, în general, aceste tratamente intră în două categorii: cosmetice și reparatoare. Există, așadar, intervenții chirurgicale cosmetice (de exemplu, labioplastie, vaginoplastie etc.), cât și intervenții chirurgicale reparatoare (de exemplu, acele proceduri care pot trata prolapsul, situație în care unele organe alunecă în canalul vaginal).

Newsletter DOC dedicat

După intervențiile chirurgicale cosmetice, este de așteptat să apară o durere ușoară până la moderată, dar aceasta poate fi gestionată cu comprese reci și cu analgezice. În prima săptămână este prezentă și o mâncărime, care dispare din a doua săptămână după operație. Activitatea fizică intensă și actul sexual trebuie evitate timp de 3-4 săptămâni după o astfel de operație. Dacă pacienta are muncă de birou, poate reveni în activitate după două săptămâni de la operație.

Pentru pacientele care nu vor să apeleze la intervenții chirurgicale invazive, există acele proceduri mențioante mai sus și anume injecțiile vaginale cu acid hialuronic sau cu plasmă îmbogățită cu trombocite, care pot combate anumite simptome asociate cu menopauza.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Vaginal Rejuvenation: A Retrospective Review of Lasers and Radiofrequency Devices
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33165070/
Studiul „Vaginal Rejuvenation: A Retrospective Review of Lasers and Radiofrequency Devices”, apărut în Dermatol Surg. 2021;47(4):489-494. doi: 10.1097/DSS.0000000000002845, autori: Margit L. W. Juhász et al.
NCBI - Vaginal rejuvenation: current perspectives
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5560421/
Studiul „Vaginal rejuvenation: current perspectives”, apărut în Int J Womens Health. 2017; 9: 513–519, 2017. doi: 10.2147/IJWH.S99700, autori: Giussy Barbara et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0