Legatura intre menarha precoce, nuliparitare si menopauza precoce

Rezultatele unui studiu recent publicat pe Medscape Rheumatology au aratat ca femeile care au avut prima menstruatie in jurul varstei de 11 ani au un risc crescut de menopauza prematura sau precoce, mai ales in cazul în care acestea nu au avut niciodata copii (nuliparitate). Femeile la care menopauza a debutat precoce se pot confrunta cu un risc crescut de afectiuni cronice, odata cu intrarea incetarea menstruatiei.

 

Au fost analizate datele de la mai mult de 50000 femei. In categoria femeilor cu menopauza prematura au fost incadrate cele care au avut ultima menstruatie inaintea varstei de 40 ani, iar in categoria celor cu menopauza precoce, acele femei ce au avut ultima menstruatie intre 40 si 44 ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Femeile cu menarha precoce (adica prima menstruatie aparuta la varsta de 11 ani sau chiar mai devreme) au avut un risc mai mare de menopauza prematura si menopauza precoce comparativ cu cele care au avut prima menstruatie in jurul varstei de 12-13 ani.

Studiul a aratat, de asemenea, ca femeile care nu au avut nicio nastere (nulipare) au un risc mai mare de a avea o menopauza prematura sau menopauza precoce, comparativ cu cele care au avut doi sau mai multi copii.

 

Femeile cu menarha (prima menstruatie) timpurie si fara nasteri au avut un risc de cinci ori mai crescut de menopauza prematura si un risc de doua ori mai mare de menopauza precoce, comparativ cu femeile care au avut menstruatia la varsta de peste 12 ani si a avut doi sau mai multi copii. Vârsta la care femeile dezvoltă menopauza poate fi crucială în ceea ce privește sănătatea generală, menopauza precoce fiind legată de un risc crescut de boli de inimă, insa  și menopauza întârziată pe de alta parte este  asociată cu un risc mai mare de cancer ovarian.

Concluzii: menopauza precoce

Studiul citat sugereaza ca menstruatia precoce, infertilitatea si menopauza prematura sunt interconectate. Femeile trebuie sa fie informate cu privire la riscul crescut de menopauza prematura in cazul in care au avut prima menstruatie la o varsta frageda, in special femeile cu probleme de fertilitate, astfel incat acestea sa poata lua decizii in cunostinta de cauza.

Aceste dovezi la care au ajuns oamenii de stiinta sugereaza necesitatea supravegherii clinice pentru aceste femei, in scopul de a aborda riscul crescut de boli cronice asociate cu menopauza instalata mai devreme. Aceste afectiuni cronice asociate menopauzei precoce sunt reprezentate in special de bolile cardiovasculare si de osteoporoza.

Pana la menopauza, femeile au un risc mai mic de boli cardiovasculare decat barbatii, dar odata menopauza instalata, riscul devine egal la cele doua sexe. Acest lucru este datorat in principal scaderii nivelului de estrogen.

Femeile care au avut menopauza instalata precoce sau prematur au si risc mai mare de aparitie a osteoporozei. Aceasta se traduce printr-o pierdere accelerata a masei osoase secundare scaderii secretiei de estrogen. Prin urmare, in cazul lor se impune un mod de viata sanatos, o alimentatie echilibrata si un program de exercitii fizice regulate.

Ce alte riscuri pot sa apara dupa instalarea menopauzei

 
 

In postmenopauza, femeile se confrunta cu numeroase simptome neplacute. Insa pe langa nivelul scazut de estrogen, femeile postmenopauzale au un risc crescut de a suferi de numeroase afectiuni medicale, cum ar fi osteoporoza si bolile coronariene.

Riscul de boala cardiovasculara - Cel mai mare pericol dupa menopauza sunt, de fapt, bolile coronariene, iar specialistii de la Asociatia Americana a Inimii spun ca aproape o treime dintre femei dezvolta afectiuni cardiovasculare. Un motiv important este ca estrogenul mentine vasele de sange flexibile, astfel ca acestea se pot contracta si dilata pentru a se acomoda cu fluxul sanguin. Odata ce nivelul de estrogen se diminueaza din cauza menopauzei, acest beneficiu se pierde, iar inima femeilor devine brusc mult mai vulnerabila. 

De aceea poate ca este util sa discuti cu medicul tau cu privire la oportunitatea introducerii in dieta a unor surse importante de acizi grasi omega 3, fie alimente sau suplimente. Datorită proprietăților sale, acizii grasi esentiali  omega-3 poate ajuta foarte mult femeile în timpul premenopauzei, dar si in timpul instalarii acesteia. Ajută la tratarea unei game de simptome de menopauză, cum ar fi dislipidemia si hipertrigliceridemia.  Femeile aflate în postmenopauză pot avea concentrații mai mari de trigliceride decât femeile aflate în premenopauză, expunându-le si in acest mod la un risc crescut de boală coronariană

Sanatatea oaselor este afectata - Femeile au un risc de 5 ori mai mare, in comparatie cu barbatii, de a dezvolta osteoporoza, o afectiune in care oasele se subtiaza si devin mai slabe, mai predispuse la fracturi. Inainte de menopauza, oasele sunt protejate de estrogen, insa in anul care precede ultima menstruatie si in urmatorii aproape 3 ani dupa aceasta, scaderea densitatii minerale osoase este rapida, spun expertii americani.

Incontinenta urinara devine o problema pentru multe femei, dupa menopauza - Dificultatea de a controla vezica urinara incepe in premenopauza (numita si perimenopauza) si continua ani buni dupa. Statisticile de peste Ocean arata ca, dupa menopauza, intre 16 si 18% dintre femei se confrunta cu incontinenta urinara. Cel mai intalnit tip este incontinenta urinara de efort, cand tusea, stranutul sau activitatea fizica (un efort intens) cauzeaza pierderi involuntare de urina.

Kilogramele se acumuleaza cu mai multa usurinta dupa menopauza - Studiile arata ca aproape 30% dintre femeile care se confrunta cu menopauza iau in greutate 5% sau peste acest procent din greutatea lor corporala, in doar 6 ani. Chiar si femeile care mentin aceeasi dieta si au aceeasi rutina de exercitii fizice pot acumula kilograme la varsta a doua.

Aceste kilograme nedorite, care se acumuleaza in special in zona abdomenului (grasimea viscerala) sunt periculoase, avertizeaza medicii, deoarece cresc riscul de diabet de tip 2, de hipertensiune, de boala cardiovasculara si de anumite forme de cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Adopta o dieta bogata in nutrienti

Exista o serie de studii care certifica beneficiile unor masuri simple ce pot ajuta la intarzierea menopauzei si prevenirea efcetelor neplacute ale acesteia. 

Studiile a mai susțin că, în medie, femeile care mențin o dietă vegetariană trec la  menopauză cu un an mai devreme decât cele care mănâncă variat, deci si anumite sortimente de carne.

  • Abandoneaza fumatul- studiile arata ca fumatoarele au un risc de a intra la menopauza cu 3 ani mai devreme decat media
  • Adopta o  dietă bogată în leguminoase și pește gras poate ajuta la întârzierea menopauzei cu trei ani, sugerează un nou studiu, în timp ce consumul de carbohidrați rafinați, cum ar fi pastele, ar putea grăbi de fapt debutul acesteia. S-a descoperit că o porție zilnică de 90 g de pește gras ar putea duce la o întârziere de 3,3 ani, în timp ce consumul aceleiași cantități de leguminoase proaspete a fost legat de o întârziere de un an.
  • Apeleaza la acizi grasi omega 3, precum BHADA sau OHISA  despre care poti citi aici.Un consum mai mare de vitamine B6 și zinc a fost, de asemenea, legat de o întârziere a instalarii menopauzei.  Femeile aflate la menopauză care iau vitamine Omega 3 (uleiuri de pește) constata o îmbunătățire a severității bufeurilor. În plus, femeile care iau suplimente cu Omega 3 vor beneficia si de o îmbunătățire a profilului lipidic.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Dietary intake and age at natural menopause: results from the UK Women’s Cohort Study 2018, Yashvee Dunneram Darren Charles Greenwood, Victoria J Burley, Janet E Cade

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0