Legatura intre menarha precoce, nuliparitare si menopauza precoce

Știai că există o legătură între menarha precoce, nuliparitate și menopauza timpurie? În articolul de astăzi explicăm pe larg această asociere.

Rezultatele unui studiu recent au arătat că femeile care au avut prima menstruație în jurul vârstei de 11 ani au un risc crescut de menopauză prematură sau precoce, mai ales în cazul în care acestea nu au avut niciodată copii (nuliparitate). Femeile la care menopauza a debutat precoce se pot confrunta cu un risc crescut de afecțiuni cronice, odată cu încetarea menstruației.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum sunt corelate menarha, numărul de nașteri și menopauza?

În acest studiu au fost analizate datele de la mai mult de 50.000 de femei. În categoria femeilor cu menopauză prematură au fost încadrate cele care au avut ultima menstruație înaintea vârstei de 40 ani, iar în categoria celor cu menopauză precoce, acele femei care au avut ultima menstruație între 40 și 44 ani.

Menarha precoce crește riscul de menopauză precoce

Femeile cu menarhă precoce (adică prima menstruație apărută la vârsta de 11 ani sau chiar mai devreme) au avut un risc mai mare de menopauză prematură și de menopauză precoce comparativ cu cele care au avut prima menstruație în jurul vârstei de 12-13 ani.

Studiul a arătat, de asemenea, că femeile care nu au avut nicio naștere (nulipare) aveau un risc mai mare de a avea o menopauză prematură sau menopauză precoce, comparativ cu cele care au avut doi sau mai mulți copii.

Lipsa nașterilor poate duce la menopauză prematură

Femeile cu menarhă (prima menstruație) timpurie și fără nașteri au avut un risc de cinci ori mai crescut de menopauză prematură și un risc de două ori mai mare de menopauză precoce, comparativ cu femeile care au avut menstruația la vârsta de peste 12 ani și au avut doi sau mai mulți copii. Vârsta la care femeile ajung la menopauză poate fi crucială în ceea ce privește sănătatea generală, menopauza precoce fiind legată de un risc crescut de boli de inimă, însă și menopauza întârziată, pe de altă parte, este asociată cu un risc mai mare de cancer ovarian.

Informarea corectă a femeilor este necesară pentru sănătatea lor

Studiul citat sugerează că menstruația precoce, infertilitatea și menopauza prematură sunt interconectate. Femeile trebuie să fie informate cu privire la riscul crescut de menopauza prematură în cazul în care au avut prima menstruație la o vârstă fragedă, în special femeile cu probleme de fertilitate, astfel încât acestea să poată lua decizii în cunoștință de cauză.

Aceste dovezi la care au ajuns oamenii de știință sugerează necesitatea supravegherii clinice pentru aceste femei, în scopul de a aborda riscul crescut de boli cronice asociate cu menopauza instalată mai devreme. Aceste afecțiuni cronice asociate menopauzei precoce sunt reprezentate în special de bolile cardiovasculare și de osteoporoză.

Până la menopauză, femeile au un risc mai mic de boli de inimă

Până la menopauză, femeile au un risc mai mic de boli cardiovasculare decât bărbații, dar odată menopauza instalată, riscul devine egal la cele două sexe. Acest lucru are legătură în principal cu scăderea nivelului de estrogen.

Femeile care au avut menopauza instalată precoce sau prematur au și risc mai mare de apariție a osteoporozei. Această boală se traduce printr-o pierdere accelerată a masei osoase secundare scăderii secreției de estrogen. Prin urmare, în cazul lor se impune un mod de viață sănătos, o alimentație echilibrată și un program de exerciții fizice regulate.

Ce alte riscuri pot să apară după instalarea menopauzei?

În postmenopauză, femeile se confruntă cu numeroase simptome neplăcute. Însă, pe lângă nivelul scăzut de estrogen, femeile în postmenopauză au un risc crescut de a suferi de afecțiuni severe, cum ar fi osteoporoza și bolile coronariene.

Riscul de boală cardiovasculară

Cel mai mare pericol după menopauză sunt, de fapt, bolile coronariene, iar specialiștii de la Asociația Americană a Inimii spun că aproape o treime dintre femei dezvoltă afecțiuni cardiovasculare. Un motiv important este că estrogenul menține vasele de sânge flexibile, astfel că acestea se pot contracta și dilata pentru a se acorda cu fluxul sangvin. Odată ce nivelul de estrogen se diminuează din cauza menopauzei, acest beneficiu se pierde, iar inima femeilor devine brusc mult mai vulnerabilă.

De aceea, poate că este util să discuți cu medicul tău cu privire la oportunitatea introducerii în dietă a unor surse importante de acizi grași Omega 3, fie alimente sau suplimente. Datorită proprietăților sale, acizii grași esențiali Omega 3 pot ajuta foarte mult femeile în timpul premenopauzei, dar și la menopauză. 

Acizii grași Omega 3 contribuie la tratarea unei game de simptome corelate cu menopauza, cum ar fi dislipidemia și hipertrigliceridemia. Femeile aflate în postmenopauză pot avea concentrații mai mari de trigliceride decât femeile aflate în premenopauză, expunându-se și în acest mod la un risc crescut de boală coronariană.

Sănătatea oaselor este afectată

Femeile au un risc de 5 ori mai mare, în comparație cu bărbații, de a dezvolta osteoporoză, o afecțiune în care oasele se subțiază și devin mai slabe, mai predispuse la fracturi. Înainte de menopauză, oasele sunt protejate de estrogen, însă în anul care precede ultima menstruație și în următorii aproape 3 ani după aceasta, scăderea densității minerale osoase este rapidă, spun experții americani.

Incontinența urinară devine o problemă pentru multe femei, după menopauză

Dificultatea de a controla vezica urinară începe în premenopauză și continuă ani buni după. Statisticile de peste Ocean arată că, după menopauză, între 16 și 18% dintre femei se confruntă cu incontinența urinară. Cel mai întâlnit tip este incontinența urinară de efort, când tusea, strănutul sau activitatea fizică (un efort intens) cauzează pierderi involuntare de urină.

Kilogramele se acumulează cu mai multă ușurință la menopauză

Studiile arată că aproape 30% dintre femeile care ajung la menopauză iau în greutate 5% sau peste acest procent din greutatea lor corporală, în doar 6 ani. Chiar și femeile care mențin aceeași dietă și au aceeași rutină de exerciții fizice pot acumula kilograme odată ce trec de menopauză.

Aceste kilograme nedorite, care se acumulează în special în zona abdomenului (grăsimea viscerală) sunt periculoase, avertizează medicii, deoarece cresc riscul de diabet de tip 2, de hipertensiune, de boală cardiovasculară și de anumite forme de cancer.

Câteva îndrumări pentru femeile la menopauză

Pentru a resimți cât mai puțin efectele acestor schimbări care au loc la menopauză, sunt necesare câteva modificări în stilul de viață:

Adoptă o dietă bogată în nutrienți

Există o serie de studii care certifică beneficiile unor măsuri simple care pot ajuta la prevenirea efectelor neplăcute ale menopauzei, unele dintre cercetări referindu-se la alimentația de zi cu zi. 

Newsletter DOC dedicat

Un meniu care conține mai multe vegetale (legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, nuci etc.), precum și produse bogate în soia, poate reduce simptomele deranjante ale menopauzei cu 84%, arată cercetări recente. Dieta vegană poate fi, astfel, utilă pentru această perioadă a vieții.

Se pare că adoptarea unei diete bogate în leguminoase și pește gras poate ajuta la întârzierea menopauzei cu trei ani, sugerează un nou studiu, în timp ce consumul de carbohidrați rafinați, cum ar fi pastele, ar putea grăbi instalarea menopauzei. S-a descoperit că o porție zilnică de 90 g de pește gras ar putea duce la o întârziere de 3,3 ani, în timp ce consumul aceleiași cantități de leguminoase proaspete a fost legat de o întârziere de un an.

Abandonează fumatul

Studiile arată că fumătoarele au un risc de a intra la menopauză cu 3 ani mai devreme decât media. Menopauza înainte de 45 de ani afectează aproximativ 5% - 10% dintre femei și este asociată cu un risc mai mare de perspective negative pentru sănătate. 

Ia un supliment cu acizi grași Omega 3

Când alegi un supliment de acizi grași Omega 3, caută unul cu ulei de pește de mare adâncime sau cu ulei de alge. Femeile aflate la menopauză care iau suplimente cu Omega 3 (uleiuri de pește) constată o reducere a severității bufeurilor, potrivit unor cercetări. În plus, femeile care iau suplimente cu Omega 3 pot beneficia și de o îmbunătățire a profilului lipidic. Un consum mai mare de vitamine B6 și zinc a fost, de asemenea, asociat cu o întârziere a instalării menopauzei. 

Protejează-ți oasele

Pentru a scădea riscul de osteoporoză, asigură-te că ai un aport suficient de calciu - 800 până la 1.500 de miligrame în fiecare zi. Cele mai bune surse sunt legumele cu frunze de culoare verde închis, produsele lactate, sardinele, somonul și leguminoasele. La fel, e important un aport suficient de vitamina D, care ajută corpul să absoarbă calciul. Cele mai multe recomandări sunt pentru un supliment zilnic de vitamina D3 de 1.000 UI.

Obține o greutate corporală sănătoasă

Excesul de greutate poate fi asociat cu bufeuri mai intense și mai deranjante. Renunță treptat la zahăr (și consumă, în schimb, îndulcitori naturali fără calorii, cum sunt cei pe bază de stevia), evită consumul regulat de grăsimini animale (unt, smântână, carne grasă etc.) și bazează-ți mesele pe legume crude și gătite (dar nu prăjite), câte o porție de leguminoase fierte, fructe proaspete, pâine integrală, pește, nuci, ulei de măsline.

Deși greutatea are legătură în principal cu alegerile alimentare sănătoase și un număr potrivit de calorii, sportul te ajută, de asemenea să te menții. Mergi mai mult pe jos sau pe bicicletă, ieși la plimbare cu animalul de companie, încearcă yoga.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Dietary intake and age at natural menopause: results from the UK Women's Cohort Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29712719/
Studiul „Dietary intake and age at natural menopause: results from the UK Women’s Cohort Study 2018”, apărut în J Epidemiol Community Health. 2018 Aug;72(8):733-740. doi: 10.1136/jech-2017-209887. Epub 2018 Apr 30, autori: Yashvee Dunneram et al.
NCBI - Cigarette Smoking and Risk of Early Natural Menopause
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5888979/
Studiul „Cigarette Smoking and Risk of Early Natural Menopause”, apărut în Am J Epidemiol. 2018 Apr; 187(4): 696–704, Published online 2017 Aug 10. doi: 10.1093/aje/kwx292, autori: Brian W Whitcomb et al.
Menopause - The Women's Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (WAVS): a randomized, controlled trial of a plant-based diet and whole soybeans for postmenopausal women
https://journals.lww.com/menopausejournal/Fulltext/2021/10000/The_Women_s_Study_for_the_Alleviation_of_Vasomotor.12.aspx
Studiul „The Women's Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (WAVS): a randomized, controlled trial of a plant-based diet and whole soybeans for postmenopausal women”, apărut în Menopause: October 2021 - Volume 28 - Issue 10 - p 1150-1156, doi: 10.1097/GME.0000000000001812, autori: Barnard, Neal D. Et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0