Legatura intre menarha precoce, nuliparitare si menopauza precoce

Rezultatele unui studiu recent publicat pe Medscape Rheumatology au aratat ca femeile care au avut prima menstruatie in jurul varstei de 11 ani au un risc crescut de menopauza prematura sau precoce, mai ales in cazul în care acestea nu au avut niciodata copii (nuliparitate). Femeile la care menopauza a debutat precoce se confrunta cu un risc crescut de afectiuni cronice, odata cu intrarea incetarea menstruatiei.

Au fost analizate datele de la mai mult de 50000 femei. In categoria femeilor cu menopauza prematura au fost incadrate cele care au avut ultima menstruatie inaintea varstei de 40 ani, iar in categoria celor cu menopauza precoce, acele femei ce au avut ultima menstruatie intre 40 si 44 ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Femeile cu menarha precoce (adica prima menstruatie aparuta la varsta de 11 ani sau chiar mai devreme) au avut un risc mai mare de menopauza prematura si menopauza precoce comparativ cu cele care au avut prima menstruatie in jurul varstei de 12-13 ani.

Studiul a aratat, de asemenea, ca femeile care nu au avut nicio nastere (nulipare) au un risc mai mare de a avea o menopauza prematura sau menopauza precoce, comparativ cu cele care au avut doi sau mai multi copii.

Femeile cu menarha (prima menstruatie) timpurie si fara nasteri au avut un risc de cinci ori mai crescut de menopauza prematura si un risc de doua ori mai mare de menopauza precoce, comparativ cu femeile care au avut menstruatia la varsta de peste 12 ani si a avut doi sau mai multi copii.

Concluzii: menopauza precoce

Studiul citat sugereaza ca menstruatia precoce, infertilitatea si menopauza prematura sunt interconectate. Femeile trebuie sa fie informate cu privire la riscul crescut de menopauza prematura in cazul in care au avut prima menstruatie la o varsta frageda, in special femeile cu probleme de fertilitate, astfel incat acestea sa poata lua decizii in cunostinta de cauza.

Aceste dovezi la care au ajuns oamenii de stiinta sugereaza necesitatea supravegherii clinice pentru aceste femei, in scopul de a aborda riscul crescut de boli cronice asociate cu menopauza instalata mai devreme. Aceste afectiuni cronice asociate menopauzei precoce sunt reprezentate in special de bolile cardiovasculare si de osteoporoza.

Pana la menopauza, femeile au un risc mai mic de boli cardiovasculare decat barbatii, dar odata menopauza instalata, riscul devine egal la cele doua sexe. Acest lucru este datorat in principal scaderii nivelului de estrogen.

Femeile care au avut menopauza instalata precoce sau prematur au si risc mai mare de aparitie a osteoporozei. Aceasta se traduce printr-o pierdere accelerata a masei osoase secundare scaderii secretiei de estrogen. Prin urmare, in cazul lor se impune un mod de viata sanatos, o alimentatie echilibrata si un program de exercitii fizice regulate.

Ce alte riscuri pot sa apara dupa instalarea menopauzei

In postmenopauza, femeile se confrunta cu numeroase simptome neplacute. Insa pe langa nivelul scazut de estrogen, femeile postmenopauzale au un risc crescut de a suferi de numeroase afectiuni medicale, cum ar fi osteoporoza si bolile coronariene.

Riscul de boala cardiovasculara - Cel mai mare pericol dupa menopauza sunt, de fapt, bolile coronariene, iar specialistii de la Asociatia Americana a Inimii spun ca aproape o treime dintre femei dezvolta afectiuni cardiovasculare. Un motiv important este ca estrogenul mentine vasele de sange flexibile, astfel ca acestea se pot contracta si dilata pentru a se acomoda cu fluxul sanguin. Odata ce nivelul de estrogen se diminueaza din cauza menopauzei, acest beneficiu se pierde, iar inima femeilor devine brusc mult mai vulnerabila.

Sanatatea oaselor este afectata - Femeile au un risc de 5 ori mai mare, in comparatie cu barbatii, de a dezvolta osteoporoza, o afectiune in care oasele se subtiaza si devin mai slabe, mai predispuse la fracturi. Inainte de menopauza, oasele sunt protejate de estrogen, insa in anul care precede ultima menstruatie si in urmatorii aproape 3 ani dupa aceasta, scaderea densitatii minerale osoase este rapida, spun expertii americani.

Incontinenta urinara devine o problema pentru multe femei, dupa menopauza - Dificultatea de a controla vezica urinara incepe in premenopauza (numita si perimenopauza) si continua ani buni dupa. Statisticile de peste Ocean arata ca, dupa menopauza, intre 16 si 18% dintre femei se confrunta cu incontinenta urinara. Cel mai intalnit tip este incontinenta urinara de efort, cand tusea, stranutul sau activitatea fizica (un efort intens) cauzeaza pierderi involuntare de urina.

Kilogramele se acumuleaza cu mai multa usurinta dupa menopauza - Studiile arata ca aproape 30% dintre femeile care se confrunta cu menopauza iau in greutate 5% sau peste acest procent din greutatea lor corporala, in doar 6 ani. Chiar si femeile care mentin aceeasi dieta si au aceeasi rutina de exercitii fizice pot acumula kilograme la varsta a doua.

Aceste kilograme nedorite, care se acumuleaza in special in zona abdomenului (grasimea viscerala) sunt periculoase, avertizeaza medicii, deoarece cresc riscul de diabet de tip 2, de hipertensiune, de boala cardiovasculara si de anumite forme de cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0