Totul despre lipoame: localizare, cauze, tratament

Lipomul este o tumoare benignă formată din țesut adipos, care poate să apară pe anumite zone de pe corp. Incidența lipoamelor este mai crescută la pacienții cu obezitate, hiperlipidemie și diabet zaharat. Deși oamenii constată lipoamele la nivelul pielii, există multe situații în care localizarea este în tractul gastrointestinal, uneori chiar în interiorul inimii și sunt depistate întâmplător, în urma unui consult sau investigații imagistice. In unele situatii, la nivelul lipomului exista pe langa grasime si vase sanguine,  situatie in care ne confruntam cu un  angiolipom, despre care discutam in continutul articolului.

O definiție amplă a lipoamelor arată că acestea sunt o protuberanță (sau o umflătură) din grăsime, cel mai adesea situată între piele și stratul muscular situat sub piele. Un lipom este o formațiune moale și  se mișcă fără nicio greutate atunci când este exercitată o ușoară presiune cu degetele. Lipoamele sunt, de obicei, detectate la vârsta a doua. 

Un lipom nu este o formă de cancer și, de obicei, este inofensiv. 

Recomandările experților DOC

Localizare lipoame

Lipoamele pot să apară oriunde pe corp. Acestea apar frecvent pe gât, umeri, spate, abdomen, brațe și coapse. Lipoamele sunt clasificate ca fiind excrescențe benigne, tumori sau țesuturi de grăsime. Asta înseamnă că un lipom nu este canceros și rareori este dăunător.

În tractul gastrointestinal, lipoamele se prezintă ca tumori submucoase. Cele mai frecvente locații includ:

  • intestinul subțire în ileon
  • stomacul
  • esofagul 
  • colonul

Lipoamele gastrointestinale devin simptomatice numai după abstracția luminală sau sângerare. Eroziunea mucoasei peste lipom poate provoca sângerări severe în intestin. Sunt de obicei leziuni pedunculate, submucoase și pot obstrucționa lumenul intestinului.  Ele pot provoca icter obstructiv, durere, obstrucție a ieșirii gastrice și invaginație la pacienții mai tineri.

Lipoamele colonului sunt de obicei descoperite întâmplător la colonoscopie. O mostră de biopsie a lipomului va dezvălui cel mai probabil un adipocit matur, care se numește „grasime goală”. 

Leziunile lipomatoase care apar în regiunea sacrococcigiană pe linia mediană pot fi o manifestare a disrafismului spinal și apar împreună cu pete hipercrome, smocuri de păr, angioame și o varietate de alte modificări cutanate. Din acest motiv este indicat un consult de neurochirurgie pentru leziunile lipomatoase din această regiune.

Simptome lipoame

Specialiștii spun că lipoamele sunt moi la atingere, se mișcă cu ușurință la o ușoară presiune și în general sunt mici. Lipoamele au, de regulă, mai puțin de 5 centimetri în diametru, dar pot crește în timp. Aceste tumori benigne de grăsime pot fi dureroase dacă cresc și dacă apasă pe nervii din apropiere sau dacă au în structura lor multe vase de sânge. Mai rar, există unele lipoame care pot fi mai profunde, situate mai adânc în piele, și pot fi chiar mai mari decât lipoamele obișnuite. În plus, sunt de culoarea pielii și cresc lent.

Cauze lipoame

Specialiștii spun că, de fapt, cauza lipoamelor este necunoscută. Tind să apară la membrii din aceeași familie, așa că factorii genetici joacă un rol important în dezvoltarea acestora. Afecțiunea este, de asemenea, cea mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

Trauma

Se ia în considerare o potențială legătură între traumă și formarea lipomului, cum ar fi  că trauma induce eliberarea de citokine care apoi declanșează diferențierea și maturarea preadipocitelor.

Genetica

Genetica poate juca un rol într-o minoritate de pacienți, deoarece 2% până la 3% dintre pacienții afectați au leziuni multiple moștenite. O asociere genică a fost descrisă pe cromozomul 12 în unele lipoame solitare; o mutație a genei de fuziune HMGA2-LPP este prezentă în unele.

Au fost identificate mai multe anomalii citogenetice, inclusiv următoarele:

  • Mutații în cromozomul 2q13-15 în 65% din cazuri
  • Deleții ale 13q (10% din cazuri), rearanjamente ale 6p21- 33, 5% din cazuri
  • Mutații neidentificate sau cariotip normal, 15% până la 20% din cazuri
  • Rearanjamentele 12q13-15 au ca rezultat fuziunea genei AT-hook 2 (HMGA2) a grupului cu mobilitate ridicată la o varietate de domenii de reglare a transcripției care promovează tumorigeneza.

Boli asociate cu apariția lipoamelor

Incidența lipoamelor este crescută și la pacienții cu obezitate, hiperlipidemie și diabet zaharat. O persoană poate dezvolta unul sau mai multe lipoame dacă prezintă sindrom Gardner (o afecțiune moștenită care determină formarea tumorilor benigne și maligne), adipoză dureroasă, lipomatoză multiplă familială sau boala Madelung (observată mai ales la bărbații care beau mult).

Angiolipomul 

Angiolipomul este de asemenea, o tumora benigna care contine tesut adipos si tesut vascular . Este similar cu un lipom dar se deosebeste prin faptul ca prezinta un procent mai mare de vase de sange.

Angiolipomul poate aparea oriunde pe corp, dar este mai frecvent intalnit la nivelul membrelor inferioare, in special la femei.

In general, angiolipomul este o tumora benigna si nu prezinta riscuri pentru sanatate, dar poate cauza disconfort sau durere, in special daca creste si exercita presiune asupra tesuturilor invecinate.

 

Tratament lipoame

De obicei, tratamentul nu este necesar pentru un lipom. Cu toate acestea, dacă lipomul te deranjează, este foarte dureros sau este în creștere, medicul specialist îți poate recomanda să îl îndepărtezi.

Variantele de tratament pentru lipoame includ:

  • Îndepărtarea pe cale chirurgicală - majoritatea lipoamelor de pe corp sunt îndepărtate prin metode chirurgicale. Recidiva dupa îndepărtarea lor nu este frecventă. Sunt posibile efecte secundare, cum ar fi cicatricile și vânătăile.
  • Injecțiile cu steroizi - acest tratament micșorează lipoamele, dar de obicei nu le elimină. Folosirea injecțiilor înainte de îndepărtarea chirurgicală este încă studiată.
  • Liposucția - în unele cazuri, liposucția poate fi utilizată pentru a înlătura lipoamele. Acest tratament presupune folosirea unui ac și a unei seringi.
  • Lipoliza prin injecție - este o tehnică  pentru dizolvarea grăsimilor folosită și în medicina estetică pentru conturarea non-chirurgicală a corpului - utilizează fosfatidilcolină/deoxicolat de sodiu.

Tratamentul angiolipomului  poate consta de asemenea,  in indepartarea tumorii prin interventie chirurgicala, in cazurile in care tumoarea provoaca durere, exercita compresie la nivelul unui organ sau nerv, in functie de localizare, perturba activitatea unui organ- cum ar fi la nivelul ficatului si canalelor biliare etc sau afecteaza estetic.

Angiolipomul cu localizare hepatica sau renala reprezinta  o tumoră benignă rară, care se dezvoltă în ficat sau rinichi și care poate fi detectată intamplator in cazul unor explorari imagistice precum  tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).

De obicei, aceste tumori sunt asimptomatice și nu necesită tratament dacă nu provoacă nicio problemă.

În cazul în care angiolipomul este simptomatic si perturba starea de sanatate poate necesita tratament.

L a ora actuala, opțiunile terapeutice sunt :

  1. Chirurgicale - Dacă angiolipomul este mare sau provoacă simptome, chirurgia poate fi necesară pentru a îndepărta tumora. În cazul angiolipomelor hepatice sau renale, se poate efectua o intervenție chirurgicală minim invazivă, cum ar fi ablația cu radiofrecvență, care utilizează căldura pentru a distruge țesutul tumoral.

  2. Embolizarea - Aceasta este o procedură minim invazivă care implică blocarea vaselor de sânge care alimentează tumora cu sânge, prin injectarea unui agent de embolizare în vasele de sânge. Acest lucru va reduce fluxul de sânge către tumoare și va cauza diminuarea dimensiunii angiolipomului.

 

Diagnostic lipoame

Pentru a pune diagnosticul unui lipom cutanat, ai nevoie de un consult dermatologic. În cele mai multe cazuri, medicul poate recunoaște și poate diagnostica lipoamele cu ușurință. Uneori, însă, este nevoie de ecografie pentru a putea să stabilească un diagnostic.

Rareori, este posibil ca medicii să nu poată spune cu certitudine dacă un nodul este sau nu un lipom. Sunt situații când lipoamele pot fi confundate cu tumorile maligne (canceroase), numite și liposarcoame, un tip de sarcom al țesuturilor moi. Este foarte rar ca lipoamele să se transforme într-un sarcom canceros. Este important să spuneți medicului dacă lipomul se modifică în vreun fel sau dacă aveți noduli noi.

Medicul, cel mai probabil, îți va spune că este cel mai bine să se îndepărteze lipomul sau să se efectueze o biopsie, pentru a fi sigur că este vorba de un lipom. Astfel, în funcție de fiecare pacient în parte, se va decide sau nu dacă trebuie efectuată o biopsie, ca parte din diagnosticul lipomului.

Lipoamele comune sunt frecvent diagnosticate clinic și sunt trimise pentru examinare histologică după excizia chirurgicală completă. Imagistica radiologică înainte de operație poate fi prudentă în cazurile care prezintă următoarele:

  • Dimensiune uriașă (mai mare de 10 centimetri);
  • Creștere rapidă;
  • Durere;
  • Fixare la țesuturile subiacente;
  • Localizare în țesuturi profunde, coapsă sau spațiu retroperitoneal.

Leziunile din tractul gastrointestinal pot fi vizibile pe studiile de contrast, în timp ce imagistica precum ecografiile, RMN și CT sunt necesare pentru lipoamele cu o locație atipică. Deoarece lipoamele sunt radiotransparente, radiografia țesuturilor moi poate fi diagnostică, dar este utilizată numai atunci când diagnosticul este îndoielnic. 

Diagnosticul de angiolipom se face de obicei prin examinare fizica si imagistica medicala, precum ecografia, tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN).

Gestionarea lipomului

Lipoamele nu involuează spontan, deși scăderea dramatică în greutate poate face leziunile mai proeminente din punct de vedere clinic, deoarece pot să nu regreseze în aceeași rată ca țesutul adipos normal. Întrucât lipoamele subcutanate sunt îndepărtate din motive cosmetice, se va practica o incizie foarte mică. Se recomandă excizia chirurgicală completă a capsulei.

Leziunile stabile sunt adesea monitorizate clinic. Decizia de a trata depinde de numeroși factori, inclusiv dimensiunea leziunii, localizarea anatomică, simptomele precum durerea și comorbiditățile pacientului. În tratament, se folosește de obicei excizia chirurgicală, iar lipoamele mari pot fi îndepărtate prin liposucție.

Terapii precum endoscopia și colonoscopia sunt utilizate pentru lipoamele tractului gastrointestinal. Îndepărtarea colonoscopică a lipoamelor este asociată cu un risc mai mare de perforare a colonului. Îndepărtarea locală este indicată în lipoamele intestinale care provoaca obstrucție și hemoragie.

Lipoamele intracardiace sunt de obicei lobulate și toți lobulii trebuie îndepărtați pentru un rezultat mai bun.

Dacă lipoamele esofagiene nu pot fi îndepărtate endoscopic, este indicată excizia chirurgicală, fie prin abord transhiatal sau transtoracic.

Unele angiolipoame hepatice sau renale pot fi monitorizate de-a lungul timpului pentru a observa dacă creșterea tumorii provoacă simptome sau afectează funcția organului.

Lipomul și stilul de viață

  • Trebuie evitat alcoolul. Unii oameni care au o afecțiune rară, cunoscută sub numele de boala Madelung, afectează cel mai adesea bărbații cu ascendență mediteraneană care au tulburări de consum de alcool.
  • Consumă pește - aduce în organism cantități bune de grăsimi omega-3 sănătoase și proteine de bună calitate. Grăsimile omega-3 contribuie la scăderea inflamației și pot limita creșterea lipoamelor.  Sursele bune de acizi grași omega-3 includ macrou, hering, păstrăv, care sunt, de asemenea, bogate în vitamina B-12, dar și somonul și tonul.
  • Consumați cât mai multe alimente organice. Ficatul se va putea concentra apoi pe îndepărtarea toxinelor stocate în țesutul gras al lipomului.
  • Creșteți cantitatea de legume și fructe din dietă. Acestea au antioxidanți care ajută la scăderea grăsimilor din sânge. Exemple: afinele, zmeura, merele, prunele, citricele, legumele cu frunze verzi, dovleceii și ardeii grași.
  • Limitați consumul de carne roșie. Dacă mâncați carne roșie, asigurați-vă că animalul a fost hrănit cu iarbă, fără antibiotice sau hormoni adăugați, si că astfel conține o mulțime de grăsimi omega-3 și omega-6. Puiul, tofu și fasolea sunt alternative sănătoase la carnea roșie, care au și un conținut ridicat de proteine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer Research UK - https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/other-conditions/lipoma
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/lipoma/
Lipoma 2021, Logan Kolb; Siva Naga S. Yarrarapu; Muhammad Atif Ameer; Juan A. Rosario-Collazo - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507906/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 15