Varice: Cum ajuta tratamentul cu laser endovenos in cazul venelor inestetice

In cazul venelor dilatate si vizibile de pe picioare pot fi folosite si tratamentele cu laser. Discuta, inainte de toate, cu un medic specialist, pentru ca el este cel mai in masura sa iti recomande un tratament care va da rezultate in cazul tau, in functie de stadiul varicelor.

Varicele sau venele varicoase nu necesita intotdeauna tratament, insa daca acestea te deranjeaza din motive estetice, poti apela la anumite tratamente cu laser.

Tratamentul pentru varice este, de regula, necesar din mai multe motive, in functie de fiecare pacient sau pacienta:

* pentru a ameliora simptomele - tratamentul e util daca varicele tale provoaca durere sau disconfort;

* pentru a trata complicatiile - cum ar fi ulcerele venoase (numite si ulcere varicoase), edemul (umflarea tesuturilor) sau decolorarea pielii;

* din motive cosmetice sau estetice - acest tip de tratament este destul de scump, fiind facut in clinici private de infrumusetare.

Daca tratamentul pentru varice este necesar, este posibil ca medicul tau sa iti recomande mai intai pana la 6 luni de ingrijire la tine acasa.

Terapia ablativa

Unul dintre primele tratamente recomandate, daca varicele sunt destul de evidente, va fi o terapie ablativa. Aceasta implica folosirea energiei fie prin radiofrecventa, fie cu ajutorul laserului (si aici vorbim de tratamentele varicelor cu laser endovenos).

Cum ajuta tratamentul cu laser endovenos

La fel ca in cazul ablatiei cu radiofrecventa, tratamentul cu laser endovenos implica anumiti pasi: pacientului i se introduce un cateter in vena si medicul foloseste ecografia pentru a ghida (cu ajutorul ultrasonografiei) cateterul in pozitia corecta. Un mic laser (o unda mica) este introdus prin cateter si pozitionat deasupra venei varicoase. Laserul livreaza mici pulsuri de energie care incalzesc vena si care o inchid practic, o "sigileaza".

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Laserul este tras treptat, de-a lungul venei, medicul folosind tot metoda ecografica pentru a se ghida, permitand ca intreaga lungime a venei sa fie inchisa.

Tratamentul cu laser endovenos se desfasoara fie cu anestezie locala, fie cu anestezie generala, in functie de fiecare pacient in parte. Dupa procedura, este foarte posibil sa simti o senzatie ca de "strangere" sau presiune in picioare, iar zonele tratate pot fi o perioada invinetite (pot sa apara echimoze, deci) si dureroase. Este posibila si afectarea unor nervi periferici, dar acest lucru este, de obicei, doar temporar.

Un tratament sigur si eficient

Studiile efectuate peste hotare arata ca tratamentul cu laser endovenos pentru pacientii care sufera de varice este unul sigur si eficient. Pentru a evalua efectele clinice ale tratamentului cu laser endovenos, oamenii de stiinta au inclus intr-un studiu 117 pacienti cu varice, cu varste cuprinse intre 21 de ani si 80 de ani. Tratamentul a avut si cateva complicatii, in functie de clasificarea CEAP a fiecarui pacient. Unii pacienti au avut induratie (cresterea consistentei unui tesut, batatura) si tumefactie (umflarea zonei), iar pe lista complicatiilor au fost si parestezia (senzatie de furnicatura, amorteala) si arsurile pielii.

Tratamentul cu laser endovenos este sigur si eficient, spun oamenii de stiinta, in special in ceea ce priveste recuperarea mai rapida a pacientilor. Indicatiile pentru acest tratament facut in baza preferintei pacientilor. Cea mai comuna recomandare pentru tratamentul cu laser endovenos a fost in cazul varicelor mari, proeminente, care erau insotite de simptome precum umflarea extremitatilor inferioare (picioare umflate), eczema, pigmentarea pielii, dermatita de staza venoasa si ulceratie.

Dupa tratamentul cu laser, pacientii cu varice au fost urmariti indeaproape pe o perioada care a durat intre 3 si 6 luni. Simptomele au inceput sa se estompeze treptat si au disparut in decurs de 2-3 luni. Ulcerele venoase active s-au vindecat in decurs de aproximativ 2 saptamani de la procedura, iar eczema a disparut treptat in interval de 1 luna. Cei 117 pacienti au fost supusi tratamentului cu laser endovenos in combinatie cu ligaturarea venelor si cu strippingul venos (indepartarea venelor).

Ce trebuie sa retii despre tratamentul cu laser pentru varice

Tratamentul cu laser endovenos reprezinta o metoda noua pentru a trata varicele fara interventie chirurgicala. Energia laserului este folosita pentru a cauteriza si pentru a inchide astfel venele varicoase din picioare. In loc de "legarea" si indepartarea venelor anormale, acestea sunt incalzite cu un laser. Caldura laserului distruge peretii venelor, iar apoi corpul absoarbe in mod natural tesuturile moarte, iar venele anormale sunt distruse. La scurt timp dupa tratament, vei putea merge acasa.

Va trebui sa porti ciorapi compresivi pana la doua saptamani, iar medicul iti va da instructiuni despre cum trebuie sa te speli si cum sa iti ingrijesti picioarele. Durerea resimtita (chiar si la cateva zile dupa) poate fi calmata cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, precum cele pe baza de ibuprofen. Tratamentul cu laser endovenos este sigur, mai putin invaziv decat interventia chirurgicala clasica si practic nu lasa in urma niciun fel de cicatrici.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/treatment/
  • Studiul "The endovenous laser treatment for patients with varicose veins", publicat in 2016 in Pakistan journal of medical sciences, autori Jian-Jun Liu, Long-Hua Fan, De-Chun Xu, Xu Li, Zhi-Hui Dong, Wei-Guo Fu. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4795889/)
  • The Circulation Foundation - http://www.circulationfoundation.org.uk/help-advice/veins/varicose-veins-endovenous-laser-therapy
  • Radiological Society of North America - https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=varicoseabl

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0