Tratamente neinvazive si minim-invazive pentru varice

Varicele sau venele varicoase sunt acele vene dureroase, dilatate, de dimensiuni mai mari, care au aspect de "fire rasucite" neregulate si in care sangele nu circula asa cum ar fi normal, din cauza pierderii elasticitatii peretilor acestor vase de sange.

Ele se dezvolta, de regula, la picioare si le putem vedea pe suprafata pielii, iesind in relief. Nu este o afectiune care ne pune viata in pericol, insa de multe ori, varicele pot cauza disconfort, fiind vorba de o dilatatie venoasa permanenta.

Specialistii au dezvoltat tehnologii mai noi (pe langa cele existente deja), pentru a indeparta aceste dilatatii venoase cu ajutorul unor proceduri minim-invazive sau neinvazive.

Neinvaziv si minim invaziv

Este bine de stiut ca o procedura neinvaziva este nechirurgicala si nu implica echipament sau instrumente chirugicale care sa taie pielea sau care sa patrunda astfel in corp. Procedurile minim-invazive presupun efectuarea unor mici incizii in pielea pacientului cu varice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tipuri de tratamente neinvazive pentru varice

In functie de fiecare pacient in parte, medicul poate recomanda anumite tratamente. Exista mai multe proceduri diferite, atat minim-invazive, cat si neinvazive care sunt folosite pentru a trata varicele.

Scleroterapia

Obiectivul scleroterapiei este sa se distruga venele varicoase prin injectarea acestora cu o solutie speciala, numita substanta sclerozanta. Acest tratament implica injectarea unei spume speciale in venele pacientului. Spuma cicatrizeaza venele, lucru care le mentine inchise si "sigilate". Injectia este ghidata prin vena afectata cu ajutorul ecografiei (ultrasonografiei). In plus, este posibila tratarea mai multor vene in aceeasi sedinta.

Scleroterapia cu spuma este efectuata, de regula, folosindu-se anestezia locala, iar medicul va folosi un analgezic pentru a amorti zona care urmeaza sa fie tratata. Dupa scleroterapie, varicele ar trebui sa inceapa sa dispara dupa cateva saptamani, pe masura ce venele sanatoase, mai puternice, preiau rolul venei deteriorate, care nu mai este umpluta cu sange. Acest tip de tratament nu este indicat daca pacientul a avut in trecut tromboza venoasa profunda.

Ablatia prin radiofrecventa

Aceasta procedura implica incalzirea peretelui venei varicoase, prin folosirea unei energii (radiofrecventa). In cadrul procedurii, undele radio (adica radiofrecventa) sunt transmise prin peretele venei. Medicul va anestezia zona, va folosi ecografia pentru a vedea interiorul piciorului si apoi va introduce un cateter (un tub foarte subtire) de-a lungul venei, pentru a aplica aceasta energie de-a lungul peretelui venos. Peretele veni se va incalzi din cauza energiei degajate, se va ingrosa si se va contracta, iar in cele din urma va fi reabsorbit de corp si va disparea.

Aceasta caldura incalzeste, asadar, vena, pana cand peretii ei se prabusesc si se sigileaza zona. Odata ce vena a fost "sigilata", sangele va fi redirectionat, in mod natural, catre una dintre venele sanatoase. Pacientul va trebui sa poarte ciorapi compresivi pana la 1 saptamana dupa ce a fost supus acestei interventii.

Ablatie endovenoasa cu laser

Ablatia cu laser este similara cu ablatia prin radiofrecventa, cu exceptia faptului ca metoda foloseste laserul si nu radiofrecventa (alt tip de energie). La fel ca la procedura de mai sus, tratamentul cu laser implica folosirea unui cateter introdus in vena pacientului si folosirea ultrasonografiei, pentru a ghida cateterul in pozitia corecta.

Un laser foarte mic este introdus prin cateter si pozitionat deasupra venei varicoase. Laserul transmite energie in intervale scurte de timp, pentru a incalzi vena si pentru a o inchide. Laserul este tras inapoi foarte incet de-a lungul venei, medicul fiind ghidat de ultrasonografie, permitand ca intreaga lungime a venei sa fie inchisa. Acest tratament cu laser se efectueaza fie sub anestezie locala, fie sub anestezie generala.

Important!

Tratamentul cu laser si ablatia cu radiofrecventa sunt de cele mai multe ori folosite pentru a trata venele mai profunde din picioare.

Riscurile tratamentelor neinvazive pentru varice

Tratamentele neinvazive sunt, in general, foarte sigure, insa uneori exista si unele riscuri. Toate procedurile pot avea un risc de aparitie in ce priveste:

•    reactie alergica la anestezie
•    sangerare
•    invinetire
•    cicatrizare
•    infectie.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/treatment/

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0