Talpa gastei, o planta medicinala care ajuta inima

Talpa gâștei - cu denumirea științifică Leonurus cardiaca - este o plantă medicinală din care se pot prepara numeroase remedii care pot să ajute la buna funcționare a mușchiului inimii, dar nu numai. Iată ce potențiale beneficii are talpa gâștei, dar și ce efecte secundare și contraindicații.

Talpa gâștei este o plantă perenă aparținând familiei Lamiaceae, care crește în înălțime până la un metru, având tulpinile aeriene goale, care cresc din rizomi. Frunzele sunt palmat lobate, fiind acoperite cu peri rigizi. Florile, grupate în 10-20 ciorchini, sunt roz și au aproximativ un cm lungime.

Talpa gâștei este o plantă care crește pe marginea drumurilor rurale, la marginea pădu-rilor, în poieni, atât în zona de câmpie cât și de deal, până la 500-600 m altitudine. Planta se găsește în numeroase țări din Europa, America și Asia, iar extractele din talpa gâștii au fost folosite, de-a lungul timpului, în tratamentul mai multor afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace, insuficiența cardiacă și alte probleme din sfera miocardului.

Părțile aeriene ale plantei se culeg în timpul înfloririi, de preferință doar vârfurile tulpinilor înflorite și din locuri ceva mai îndepărtate de drumuri intens circulate, pentru a nu fi poluate sau acoperite cu praf. Remediile pe bază de talpa gâștei se găsesc în magazinele naturiste.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce proprietăți are talpa gâștei?

Cercetătorii au descoperit mai mulți compuși chimici în extractul din talpa gâștei, cum ar fi tanin pirogalic, glucoză sterolică, principiu amar glucozidic, leonurina, acizi organici (malic, citric, tartric), flavonoide (catechina, hiperozidă), săruri minerale. Talpa gâștei este un sedativ puternic al sistemului nervos central inclusiv cardiac, scade tensiunea arterială și este un vasodilatator periferic.

Analize recente au dovedit că această compoziție chimică a plantei de talpa gâștii (dominată de diterpene furanice, alcaloizi, steroli și iridoide) prezintă o activitate biologică complexă, cu proprietăți cardioprotectoare, antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, analgezice, nefroprotectoare și antivirale, printre altele.

Printre afecțiunile în care poate fi utilizată talpa gâștei:

  • afecțiuni cardiace de origine nervoasă;
  • afecțiunile prostatei;
  • afecțiuni uterine;
  • aritmii cardiace de origine nervoasă;
  • bronșită;
  • colite pe bază nervoasă;
  • constipație;
  • depresie însoțită de anxietate;
  • digestie dificilă;
  • dismenoree;
  • dureri reumatismale;
  • echimoze;
  • gastrită hiperacidă pe fond nervos;
  • hipertensiune arterială;
  • insomnii;
  • lipsa transpirației;
  • răni; 
  • varice.

Talpa gâștei beneficii

Talpa gâștei este o plantă ale cărei părți aeriene au fost utilizate din vechime în medicina populară, mai precis a fost folosită pentru afecțiunile inimii, cum ar fi insuficiența cardiacă, bătăile neregulate ale inimii, bătăile rapide ale inimii și simptomelor de la nivelul miocardului cauzate de anxietate. Specialiștii în fitoterapie spun că talpa gâștei poate fi utilizată și pentru a trata absența menstruațiilor, flatulența și hipertiroidismul, însă sunt necesare mai multe studii pentru a se vedea clar asocierea cu aceste beneficii.

Protejează mușchiul inimii

Într-un studiu care a adus în discuție anumite mecanisme care pot să ofere protecție la nivel cardiovascular, oamenii de știință au precizat că extractul din talpa gâștei ar putea fi un remediu util pentru a proteja mușchii inimii împotriva efectelor unor procese patogenice.

Deoarece bolile cardiovasculare sunt adeseori asociate cu o alterare a mitocondriilor, cercetărorii și-au propus să determine dacă substanțele active care sunt prezente în talpa gâștei (în părțile aeriene ale plantei, într-un extract) au anumite efecte asupra funcțiilor mitocondriilor din celulele din structura mușchiului inimii. Ei au descoperit, printre altele, că extractul din talpă găștii a atenuat în mod eficient generarea de radicali liberi în mitocondrii, așa că planta ar putea fi un remediu util pentru a proteja mușchiul inimii de efectele radicalilor liberi.

Poate regla menstruația

Talpa gâștei poate avea și alte beneficii, cum ar fi că este un bun agent emenagog (provoacă menstruația), spun unii specialiști. Talpa gâștei acționează ca un tonic uterin, ajutând la reglarea menstruației și reducând crampele abdominale din zilele de menstruație. În plus, planta poate calma și tensiunea premenstruală și disconfortul de dinaintea menstruației. Explicația ar fi că talpa gâștei poate să ajute la calmarea durerii menstruale nu doar prin reducerea intensității spasmelor în uter, cât și prin faptul că îmbunătățește circulația sangvină în pelvis.

Ar putea ajuta somnul

Unele studii preliminare pe animale și studii de laborator au sugerat că anumiți compuși din Leonurus cardiaca ar putea avea efecte calmante și sedative. Cu toate acestea, puține studii clinice au fost efectuate pe oameni și rezultatele sunt contradictorii sau neconcludente. O analiză recentă a concluzionat că există perspectiva creării unui medicament cu acțiune psihotropă pe bază de Leonurus cardiaca.

Ar putea regla tensiunea arterială

Talpa gâștii este o plantă cu un ușor efect hipotensiv și poate fi folosită, sub îndrumarea și la recomandarea medicului curant, pentru a reduce hipertensiunea arterială, mai ales când aceasta este asociată cu emoții puternice. În cadrul unui mic studiu clinic, pacienților cu hipertensiune (50 în total) li s-a administrat un extract din talpa gâștei. În cazul acestor pacienți, hipertensiunea era însoțită de anxietate și de tulburări ale somnului. 

După 28 de zile de utilizare a extractului de talpa gâștii, 80% dintre pacienți au raportat beneficii semnificative spre moderate în ceea ce privește anxietatea și depresia. Oamenii de știință au observat efecte pozitive ale extractului de talpa gâștii atât asupra statusului psiho-emoțional al pacienților, cât și asupra tensiunii arteriale a acestora.

Poate fi utilă în caz de arsuri

În utilizarea tradițională, Leonurus cardiaca a fost aplicată topic pe răni și arsuri minore pentru a ajuta la calmarea și vindecarea acestora, deoarece se crede că planta ar putea avea proprietăți antiinflamatorii și cicatrizante. Cu toate acestea, dacă ai o rană sau o arsură mai gravă, este recomandat să mergi la medic pentru evaluare și tratament adecvat. 

Cum prepari un ceai de talpa gâștei?

Ceaiul de talpa gâștei se găsește în magazinele naturiste. Pentru a pregăti o infuzie, ai nevoie să pui 1 linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită. Lași vasul acoperit câteva minute, după care strecori și bei. Sunt recomandate cel mult trei căni de ceai de talpa gâștei pe zi, dintre care unul mai aproape de ora de culcare.

Cum folosești tinctura de talpa gâștei?

Tinctura de talpa gâștei se folosește diluată în apă și se ia înainte de masă. Pui 30 de picături de tinctură în 100 ml de apă, amesteci bine și bei, cu jumătate de oră înainte de masă, de trei ori pe zi.

Cum prepari un decoct de talpa gâștei?

Pentru a pregăti un decoct de talpa gâștei, ai nevoie de 3 lingurițe de plantă mărunțită, care se pun în 500 ml de apă și se fierb până când lichidul se reduce la jumătate. Se strecoară și se consumă în cursul zilei treptat, câte puțin, în cazul când se dorește mărirea diurezei și stimularea transpirației.

Cum se folosește talpa gâștei extern?

În caz de contuzii, răni, arsuri și dureri reumatismale, talpa gâștei poate fi utilizată extern. 3 lingurițe de plantă mărunțită se pun în 250 ml apă clocotită și se acoperă vasul pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se fac comprese cu lichidul obținut sau băi. Pentru a face o cataplasmă, planta se macină fin cu râșnița, apoi se pune într-un vas, cu puțină apă caldă, pentru a face o pastă mai groasă. Această pastă se pune pe un tifon care se aplică pe locul afecțiunii. 

Cât timp poți lua remediile cu talpa gâștei?

O cură ar trebui să dureze cam 7 zile. Dacă faci o cură mai lungă, la indicația medicului, se recomandă pauze de câte o lună la fiecare trei luni de administrare sau în funcție de ce îți recomandă fitoterapeutul.

Efecte adverse talpa gâștei

Talpa gâștei poate declanșa numeroase efecte adverse, cum ar fi diaree, amețeală, ritm cardiac și frecvență cardiacă modificate, hipotensiune arterială, contracții uterine și sângerări uterine. Când este aplicată pe piele, planta poate spori sensibilitatea la lumina soarelui și poate crește riscul de daune sau arsuri provocate de soare. De aceea, recomandarea noastră este ca remediile cu talpa gâștei să nu fie luate după ureche, ci să se ceară înainte sfatul medicului de familie sau al unui medic cu competențe în fitoterapie.

Contraindicații talpa gâștei

Planta nu trebuie folosită în timpul sarcinii, fiind contraindicată atât în primul trimestru, cât și în al doilea, dar mai ales în cea mai mare parte a ultimului trimestru de sarcină. Talpa gâștei nu este considerată a fi sigură în perioada de alăptare, așa că dacă vrei să apelezi la remediile din această plantă, discută mai întâi cu medicul dacă alăptezi.

Planta este contraindicată și la pacienții cu hipotensiune arterială, la cei care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale, cei care iau sedative, cei care iau anticoagulante ori au boli care le afectează viteză de coagulare a sângelui.

Compuşii diterpenici din talpa gâștei au potențial hepatotoxic. Deşi la dozele recomandate aceşti compuşi sunt în cantitate foarte mică, talpa gâștii nu se va administra la cei suferinzi de hepatite postvirale.

Este important de înțeles că remediile din plante, chiar dacă sunt naturale, pot avea efecte nedorite în corp și pot interacționa atât între ele cât și cu anumite medicamente pe care le iei. De aceea este foarte important să nu se administreze aceste remedii la întâmplare, ci doar după o informare temeinică și după ce medicul își dă acordul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RXList - Motherwort
https://www.rxlist.com/motherwort/supplements.htm
NCBI - Phytochemical and Psychotropic Research of Motherwort (Leonurus cardiaca L.) Modified Dry Extracts
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7911030/
Studiul „Phytochemical and Psychotropic Research of Motherwort (Leonurus cardiaca L.) Modified Dry Extracts”, apărut în Plants (Basel). 2021 Feb; 10(2): 230, Published online 2021 Jan 25. doi: 10.3390/plants10020230, autori: Oleh Koshovyi et al.
NCBI - Leonurus cardiaca L. as a Source of Bioactive Compounds: An Update of the European Medicines Agency Assessment Report (2010)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500680/
Studiul „Leonurus cardiaca L. as a Source of Bioactive Compounds: An Update of the European Medicines Agency Assessment Report (2010)”, apărut în Biomed Res Int. 2019; 2019: 4303215, Published online 2019 Apr 17. doi: 10.1155/2019/4303215, autori: Radu Claudiu Fierascu et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0