Masajul terapeutic si varicele: cat de mult te ajuta

Există mai multe mituri care învăluie noțiunea de varice sau vene varicoase. Unul dintre acestea este legat de masajul terapeutic - multe persoane cred, în mod eronat, că acesta ar putea să ajute la vindecarea varicelor.

Unii oameni sunt de părere că masajul terapeutic ar putea vindeca varicele. Din nefericire, acest lucru nu este adevărat. Masajul poate doar să reducă umflăturile sau disconfortul din zona picioarelor, însă nu va face ca varicele să dispară. Cu toate acestea, există modalități care s-au dovedit eficiente în tratarea varicelor, în special când aceste vene varicoase nu cauzează simptome cum ar fi picioare și glezne umflate, crampe musculare, durere în picioare, durere pulsatilă sau senzația de greutate în picioare (când spui des că îți simți picioarele grele).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce sunt varicele?

Varicele, cunoscute și sub denumirea de vene varicoase, reprezintă o afecțiune a sistemului circulator care constă în dilatarea și deformarea anormală a venelor, în special a celor de la nivelul membrelor inferioare. Această dilatare venoasă apare de obicei în venele superficiale ale picioarelor și poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi esofagul (varice esofagiene) sau pelvisul (varice pelviene).

Varicele pot fi însoțite de simptome precum durere, senzație de greutate sau oboseală la nivelul picioarelor, umflarea membrelor inferioare, senzație de mâncărime și, în unele cazuri, ulcer varicos - ulcere deschise la nivelul pielii. 

Când este indicată terapia prin masaj dacă suferi de varice?

Multe femei care suferă de varice evită tratamentele în cabinetul medicului cât mai mult timp posibil și încearcă alte modalități mai întâi, care să le ajute în cazul varicelor dureroase. Un remediu natural care ar putea fi de ajutor în cazurile ușoare de vene varicoase și de insuficiență venoasă cronică este masajul.

Multă vreme, a existat un dezacord între specialiștii în masajul terapeutic în ce privește persoanele care sufereau de vene varicoase. Recent, însă, majoritatea specialiștilor în masaj terapeutic au ajuns la un consens și spun că tehnicile de masaj cum ar fi drenajul limfatic și masajul care crește circulația generală a sângelui și îmbunătățește circulația în anumite țesuturi sunt cele mai benefice pentru pacienții cu varice.

Atenție, însă! Dacă ai pielea afectată, cu leziuni sau cu ulcerații sau dacă venele tale sunt inflamate și îți cauzează dureri, ar trebui să eviți masajul, deoarece acesta ți-ar putea face mai mult rău decât bine.

În schimb, în loc să mergi direct la masajul terapeutic, mai bine apelezi la un medic specialist, care să îți examineze cu atenție picioarele și care să ia în considerare potențialele tratamente medicale care sunt indicate în cazul tău. Pentru că, cu cât îți tratezi varicele mai rapid, cu atât tratamentul lor va fi mai puțin complicat și mai puțin costisitor.

Trebuie să ții cont de valvele și venele afectate

Când o persoană are varice (vene varicoase), acest lucru se întâmplă deoarece micile valve din interiorul venelor nu mai funcționează așa cum ar trebui, iar circulația sângelui în picioare este defectuoasă. Aceste valve care nu se închid cum trebuie fac ca sângele să se acumuleze în direcția greșită în picioare. Astfel, odată ce sângele se acumulează (de regulă, în venele din zona gambelor), această acumulare va duce la dilatarea venelor, care devin proeminente.

Cum poate, însă, masajul terapeutic să ajute în cazul persoanelor cu varice?

Drenajul limfatic manual, un tip de masaj des utilizat, ajută la drenarea naturală a sistemului limfatic, într-un mod cât mai blând cu putință, iar terapeutul va împinge limfa în direcția dorită. Terapeuții utilizează această tehnică de masaj pentru a muta sau mișca limfa dintr-o anumită zonă și pentru a o face să circule către centrul corpului.

Specialiștii în acest tip de masaj execută mișcări cu mare atenție și nu pun o presiune directă pe varice. Această presiune directă pe venele varicoase nu doar că va provoca durere, dar ar putea în același timp să facă mai mult rău venelor deja afectate.

Prin masarea corectă a picioarelor, se va aduce o ameliorare în ce privește durerea cauzată de varice. Ședințele de masaj pot ajuta la reducerea edemului (umflăturii) prin diferite tehnici și la întinderea pielii din zona picioarelor.

Nu uita! Dacă ai dureri severe, ulcere venoase sau vene extrem de inflamate, masajul terapeutic nu va fi suficient ca să scapi de disconfort. De fapt, masajul ar putea să îți dăuneze, așa că ar fi cel mai bine să ceri sfatul medicului flebolog.

Ce opțiuni de tratament există pentru varice?

Varicele nu au întotdeauna nevoie de tratament: dacă nu provoacă disconfort, este posibil să nu fie nevoie de tratament. O intervenție este de obicei necesară pentru a ușura simptomele, dacă venele varicoase provoacă durere sau disconfort sau pentru a trata complicațiile cum ar fi ulcerul piciorului, umflarea sau decolorarea pielii.

Tratamentul chirurgical al varicelor se realizează pentru a elimina venele varicoase afectate și pentru a îmbunătăți circulația sangvină la nivelul picioarelor. Există mai multe proceduri chirurgicale diferite care pot fi utilizate în funcție de severitatea varicelor și de starea generală a pacientului. 

Stripping-ul venos este un procedeu chirurgical în care venele mari și afectate (de obicei vena safenă mare) sunt îndepărtate. Procedura implică efectuarea unei incizii la nivelul piciorului sau al coapsei și apoi introducerea unei sonde speciale pentru a scoate vena afectată. Acest lucru se face sub anestezie generală sau locală, în funcție de caz. După îndepărtarea venei, sângerarea este oprită, iar inciziile sunt închise.

Flebectomia ambulatorie este o procedură mai puțin invazivă în care venele mai mici, superficiale, sunt îndepărtate printr-o serie de mici incizii. Nu este necesară o perioadă de recuperare lungă și pacienții pot pleca acasă în aceeași zi.

Chirurgia cu laser endovenos (EVLA) folosește un laser pentru a închide vena afectată. Un cateter cu laser este introdus în vena respectivă și emite energia laser pentru a închide vena.

Terapia cu laser sau cea cu radiofrecvență sunt unele dintre cele mai frecvente tratamente medicale pentru varice. Acestea implică utilizarea unui laser sau a energiei radiofrecvenței pentru a închide venele afectate. Un cateter special este introdus în vena afectată și este utilizat pentru a aplica căldură, ceea ce determină închiderea venei. Aceste tehnici sunt minim invazive și pot fi o alternativă la intervențiile chirurgicale mai invazive. 

În afara tratamentelor medicale și chirurgicale pentru varice, există câteva tratamente mai simple care pot fi luate în considerare pentru gestionarea simptomelor și prevenirea agravării varicelor.

Scleroterapia

Această procedură implică injectarea unei soluții chimice în venele afectate pentru a le închide. Scleroterapia este folosită în special pentru tratarea venelor varicoase mai mici și este minim invazivă.

Terapia cu ultrasunete

Terapia cu ultrasunete poate fi utilizată pentru a ghida tratamentele de scleroterapie și alte proceduri minim invazive pentru varice, ajutând medicul să localizeze și să trateze venele afectate cu precizie.

Purtarea de ciorapi compresivi

Ciorapii compresivi sunt o parte importantă a gestionării varicelor. Acești ciorapi ajută la menținerea circulației sangvine în picioare și pot reduce simptomele precum umflarea și durerea. Există diverse grade de compresie, iar medicul poate recomanda un anumit tip de ciorapi în funcție de severitatea varicelor. Cercetările sugerează că acești ciorapi de compresie pot îmbunătăți unele dintre simptomele varicelor, dar nu sunt multe dovezi care să susțină ideea că doar folosirea acestora va elimina varicele.

Terapii naturale și schimbarea stilului de viață

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea agravării varicelor. Acesta poate include exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase, ridicarea picioarelor la nivelul inimii pentru a ajuta la drenajul venos, evitarea statului prelungit în picioare sau ședință, și o dietă nutritivă. 

Alimentele bogate în fibre pot ajuta la menținerea unui greutăți corporale sănătoasă și la evitarea constipației, care poate agrava simptomele varicelor. În meniul obișnuit ar trebui incluse alimente precum fructe, legume, cereale integrale și leguminoase. Antioxidanții ajută la protejarea vaselor de sânge și la menținerea elasticității acestora; fructele și legumele colorate, cum ar fi fructele de pădure, citricele, roșiile și broccoli-ul, sunt bogate în antioxidanți. Consumul adecvat de apă este esențial pentru menținerea hidratării și pentru ca sângele să circule eficient prin vene. 

Suplimente alimentare

Unele suplimente, cum ar fi extractul de castan sălbatic, pot fi utilizate ca tratamente complementare pentru varice. Acest supliment este cunoscut pentru proprietățile sale de întărire a pereților venelor și de îmbunătățire a circulației. Se crede că extractul de castan sălbatic poate ajuta la reducerea umflăturii și a durerii asociate cu varicele. Diosmina și hesperidina, două flavonoide, pot contribui la îmbunătățirea tonusului venelor și la reducerea inflamației; acestea sunt adesea utilizate în suplimente combinate pentru tratamentul varicelor. Vitamina C este importantă pentru sănătatea sistemului circulator și poate ajuta la întărirea pereților venelor. De asemenea, poate contribui și la reducerea inflamației. 

Cu toate acestea, trebuie cerut sfatul medicului înainte de a încerca orice supliment, chair și din plante, deoarece acestea pot interacționa cu alte medicamente sau pot avea efecte secundare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Varicose Veins: 7 Myths You Shouldn’t Believe 
https://health.clevelandclinic.org/varicose-veins-7-myths-you-shouldnt-believe/
Stanford HealthCare - Treatment for Varicose Veins
https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/blood-heart-circulation/varicose-veins/treatments.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0