Laser simplu și laser endovenos: ce beneficii are fiecare procedura pentru tratarea varicelor

Procedurile moderne pentru tratarea varicelor ar putea fi o soluție permanentă pentru persoanele care suferă de această afecțiune.

Varicele sunt una dintre cele mai comune și mai vechi afecțiuni din lume, având în vedere că s-au găsit documente care detaliază operația pentru varice încă din anul 400, era noastră.1 Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la formarea varicelor. Până la 60% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani au deja varice. La ambele sexe varicele sunt din ce în ce mai întâlnite odată cu înaintarea în vârstă.

Ce sunt varicele?

Varicele sunt dilatații ale venelor care apar mai ales pe picioare. Venele superficiale de la nivelul gambelor se umflă și se răsucesc, devenind vizibile și uneori dureroase. Când varicele apar în zona anală, poartă numele de hemoroizi. La bărbați, când varicele apar în interiorul scrotului, poartă numele de variocele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Simptomele varicelor includ durere la nivelul picioarelor, umflarea gleznelor (mai ales seara) și decolorarea pielii în zona afectată. Unii oameni au și eczeme, crampe musculare și sindromul picioarelor neliniștite.

Complicațiile varicelor sunt serioase și includ tromboza și tromboflebita superficială, în care se formează un cheag de sânge la nivelul venelor afectate. Aproximativ 0.4-1% dintre indivizii cu varice pot dezvolta un carcinom sau un sarcom.2 Mai mulți pacienți au însă șansa de a dezvolta un ulcer varicos.

De ce apar varicele?

Nu există o singură cauză exactă a varicelor, dar se presupune că factorii de mediu sunt de vină pentru apariția lor. Și factorii genetici contribuie, prin moștenirea ereditară. Dacă mama sau bunica ta au varice, ai șanse mai mari să le dezvolți și tu. Cel mai adesea, varicele apar în caz de:

  • Sarcină - din cauza creșterii presiunii abdominale și a retenției de apă.
  • Statul în picioare pe durate lungi (datorat unei profesii precum stomatolog, frizer, profesor etc.).
  • Obezitate - datorită disfuncțiilor cardiovasculare asociate.
  • Exerciții fizice intense - efort muscular prelungit.
  • Menopauza - datorită schimbărilor hormonale.
  • Îmbătrânirea - care duce la degradarea țesuturilor.

O altă cauză pentru apariția varicelor ar putea fi insuficiența venoasă cronică, cazul în care venele nu conduc sângele eficient și se umflă.  

Tratamentul varicelor cu laser simplu

Operația cu laser folosește o undă precisă de raze laser în locul unui bisturiu. Este o procedură sigură, folosită cel mai adesea pentru țesuturile moi (organe, vene, ochi etc.). În cazul varicelor, ablația (îndepărtarea) se realizează sistematic și în totalitate. Această procedură este recomandată însă pentru venele mai mari și mai drepte, cum ar fi venele safene mari și mici.

Beneficiile operației cu laser includ:

  • Caracterul minim invaziv
  • Anestezie locală, pacientul nu are nevoie să fie internat
  • Sunt o opțiune bună pentru pacienții care nu au răspuns la scleroterapie (injectarea unor medicamente în vene cu rolul de a le micșora)

Laserele folosite pentru tratarea varicelor sunt cele cu diodă, iar medicul va putea urmări în timp real succesul operației prin ecografie Doppler. Este o intervenție rapidă, iar pentru că pacientul nu are nevoie de anestezie, poate fi externat în aceeași zi.

Tratamentul varicelor cu laser endovenos

O metodă relativ nouă de a trata varicele este prin laser endovenos. Această procedură presupune închiderea venelor cu probleme prin pulsuri de lumină de intensitate mare. Efectul este de încălzire a venei, care se va închide iar varicele vor dispărea. Laserul nu va afecta și pielea sau alte țesuturi, fiind special conceput pentru tratamentul varicelor.

Terapia cu laser endovenos este folosită mai degrabă pentru venele cu diametrul mic, cum ar fi venele safene mici, pentru care operația cu laser tradițională ar fi fost complicată.

Avantajele laserului endovenos sunt:

  • Este o procedură deloc invazivă, care nu necesită nici o incizie.
  • Poate trata venele mai mici și nu doar pe cele superficiale.
  • Este foarte eficientă după terapia cu laser simplu sau scleroterapia, dar vei avea nevoie de mai multe ședințe.
  • Pacientul va avea o recuperare rapidă, cu disconfort minim.

După terapia cu laser endovenos, se recomandă purtarea unui bandaj compresiv timp de o săptămână, evitarea statului în picioare perioade îndelungate și evitarea dușurilor fierbinți. Întrucât metoda este complet neinvazivă, pacientul poate reveni la activitățile sale imediat după.

Cum scapi de varice fără operație?

Dacă vrei să scapi de varice fără operație sau dacă varicele nu sunt prea dureroase, poți încerca schimbarea stilului de viață. Astfel, vei avea nevoie de:

  • Șosete compresoare - scad presiunea intravenoasă și previn sau încetinesc formarea varicelor.
  • Exerciții regulate ușoare - cel puțin 30 de minute de 5 ori pe săptămână, pentru sănătatea întregului sistem cardiovascular și a mușchilor.
  • Pierderea în greutate - greutatea excesivă nu doar cântărește mai greu asupra picioarelor, dar este corelată și cu o mulțime de afecțiuni cardiovasculare.
  • Perioade de odihnă cu picioarele elevate - dacă profesia ta te constrânge să stai în picioare toată ziua, nu uita să faci pauze dese, în care să stai întinsă), cu picioarele la un nivel mai ridicat decât al capului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Cartea ”Handbook of Venous Disorders: Guidelines of the American Venous Forum, Third Edition”, publicată de CRC Press, în 2008, autor Gloviczki, Peter.
  2. Cartea ”Sclerotherapy, Treatment of Varicose and Telangiectatic Leg Veins, 2nd Ed.”, publicată în 1995, autor Goldman M.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0