Insuficienta venoasa la femei: cum recunosti cauzele

Milioane de oameni din intreaga lume sufera de pe urma varicelor (vene varicoase) sau de pe urma formei lor mai grave, insuficienta venoasa cronica. Studiile arata ca femeile au o predispozitie mai mare in aceasta directie, asa ca azi invatam sa recunoastem cauzele insuficientei venoase cronice la femei.

Femeile sunt afectate mult mai frecvent de insuficienta venoasa cronica, in comparatie cu barbatii. Insuficienta venoasa este o afectiune care are loc cand peretii venelor si/sau valvele din venele din picioare nu functioneaza intr-un mod eficient, facand astfel dificila situatia in care sangele trebuie sa se intoarca la inima. Astfel, insuficienta venoasa cronica face ca sangele sa se acumuleze in acele vene defectuoase, cauzand staza, adica oprirea sau incetinirea circulatiei sangelui in membrele inferioare.

Factorii de risc

Factorii de risc ai insuficientei venoase cronice, atat pentru barbati, cat si pentru femei includ: varsta, tromboza venoasa profunda, obezitatea, fumatul, cancerul, ocupatia persoanei, slabiciunea musculara, leziunile sau traumatismele la picioare, sedentarismul, istoricul medical al familiei, flebita (inflamatie a venelor, de obicei la picioare) si incaltamintea incorect aleasa.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Sarcina si biomecanica slaba datorata tipurilor de incaltaminte fac ca femeile sa fie mai predispuse sa sufere de insuficienta venoasa cronica, in comparatie cu barbatii.

Fluctuatiile hormonale pot, la randul lor, sa aiba un impact asupra venelor varicoase, deoarece schimbarile de aceasta natura pot slabi peretii vaselor de sange si pot schimba presiunea sangelui din interiorul venelor. De fapt, fluctuatiile hormonale extreme din timpul sarcinii sau de la menopauza pot chiar sa duca la debutul venelor varicoase. Chiar daca nivelul hormonilor revine la normal, unele vene dilatate vor persista chiar si la mult timp dupa sarcina si nastere sau dupa ce menopauza a trecut.

De ce sarcina creste riscul femeilor de a dezvolta insuficienta venoasa cronica?

Sistemul venos, spun expertii, este afectat in timpul sarcinii. Aceste modificari sunt atat de natura functionala, cat si structurala. Pana la 30% dintre femei vor dezvolta insuficienta venoasa in timpul primei lor sarcini, iar riscul este mai mare cu fiecare sarcina a femeii. Daca pacientele au deja alti factori de risc (cum ar fi componenta ereditara, cresterea in greutate, etc.), atunci incidenta insuficientei venoase creste.

  • Sarcina solicita foarte mult inima si sistemul circulator. In aceasta perioada, volumul de sange al unei femei insarcinate creste cu pana la 30-50%, pentru a hrani fatul care se dezvolta in pantecele ei. Aceasta crestere in volumul de sange permite venelor sa se dilate mai mult decat intr-o situatie normala.
  • Combinatia dintre abdomenul care se mareste in timpul sarcinii si presiunea adaugata pe care fatul o exercita asupra corpului femeii insarcinate face ca venele sa se dilate si sa functioneze intr-un mod mai putin eficient. O data cu cresterea in greutate din sarcina si cu obezitatea, greutatea femeii solicita si mai mult valvele din interiorul venelor de la picioare. Din cauza grasimii in exces, valvele din vene incep sa functioneze tot mai greu, sangele incepe sa se acumuleze si sa stagneze in picioare, venele se dilata, iar sangele curge inapoi, in directia picioarelor.
  • Presiunea exercitata pe vena cava inferioara de uterul care s-a marit in timpul sarcinii cauzeaza obstructia fluxului de sange venos din picioare.

De ce tocurile inalte cresc riscul de insuficienta venoasa?

Tocurile inalte modifica modul natural in care mergem si ne miscam, mutand greutatea pe partea din fata a labei piciorului si facand ca muschii sa ramana incordati in timpul mersului. Astfel, rezulta o scadere a volumului de sange care circula in venele din picioare si gambe, iar muschii gambelor pompeaza sangele cu mai putina forta. Aceasta pierdere a eficientei duce la acumularea de sange venos in picioare.

Pacientele care poarta tocuri inalte si au insuficienta venoasa cronica se prezinta, adesea, la medic, cu urmatoarele simptome care le creeaza neplaceri:

  • tensiune in zona gambei,
  • durere care se diminueaza la ridicarea picioarelor de pe podea,
  • venele, atunci cand sunt dilatate si umflate, vor "impinge" spre suprafata pielii, unde vor avea o culoare albastra, foarte vizibila, si vor iesi in relief, cu un aspect de fire rasucite,
  • senzatie de furnicaturi sau de mancarime (prurit),
  • gleznele, picioarele ori partile inferioare ale picioarelor vor dezvolta, in cele din urma, ulcere venoase (numite si ulcere de staza venoasa ale picioarelor),
  • pielea arata ca si cum ar fi acoperita de solzi sau de coji in regiunea picioarelor,
  • venele varicoase (superficiale) sunt prezente,
  • crampe in zona picioarelor,
  • zone dureroase, rani, leziuni si eczeme incep sa se formeze,
  • durerea creste atunci cand pacienta sta in pozitie verticala,
  • apare o senzatie de greutate in picioare,
  • pielea incepe sa se ingroase in jurul gleznelor si pe picioare,
  • apare o decolorare pe pielea din jurul gleznelor (pielea capata o culoare maronie/rosie).
Pentru diagnosticul corect, medicul va asculta simptomele descrise de pacienta si va identifica etiologia insuficientei venoase, pentru a putea ajuta pacienta, oferindu-i cel mai bun protocol de tratament.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0