Cum se transmite toxoplasmoza si pentru cine este periculoasa aceasta boala parazitara

Toxoplasmoza este o boala parazitara. Ea este o afectiune des intalnita, pe care omul o poate lua in urma contactului cu fecalele pisicilor infectate cu un microorganism (toxoplasma) ori din carnea infectata cu acest parazit.

Ce este toxoplasmoza?

Este o infectie cauzata de un parazit unicelular numit Toxoplasma gondii. Expertii spun ca parazitul acesta, toxoplasma, poate sa persiste perioade lungi de timp in corpul uman ori in alte animale, cel mai posibil chiar pe durata intregii vieti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dintre persoanele care sunt infectate cu toxoplasma, foarte putine dezvolta simptome, deoarece sistemul imunitar puternic, de regula, impiedica parazitul sa provoace imbolnavirea. Chiar si asa, femeile insarcinate si pacientii care au sistemul imunitar slabit ar trebui sa fie foarte atenti, deoarece in cazul acestor categorii de persoane, o infectie cu Toxoplasma gondii ar putea cauza probleme grave de sanatate.

Cum se transmite toxoplasmoza?

O infectie cu parazitul Toxoplasma gondii poate avea loc in unul dintre urmatoarele moduri:

- Daca persoana mananca o carne contaminata, care nu este bine preparata termic (in special carne de porc, miel si de vanat) sau fructe de mare (stridii, scoici sau midii).

- Prin ingerarea accidentala a carnii contaminate, a carnii slab preparate termic sau a fructelor de mare dupa ce persoana le-a manevrat si nu si-a spalat bine mainile.

- Prin consumul unor alimente care au fost contaminate cu ajutorul cutitelor, ustensilelor de bucatarie, tocatoarelor si prin consumarea altor alimente care au intrat in contact cu carnea cruda, contaminata ori cu fructele de mare contaminate.

- Prin consumul de apa contaminata cu Toxoplasma gondii.

- Prin inghitirea accidentala a parazitului luat prin contactul cu fecalele pisicilor, fecale care contin Toxoplasma gondii. In aceasta situatie, transmiterea parazitului la om poate sa se intample:

  • Prin curatarea litierei pisciii, cand animalul a eliminat parazitul Toxoplasma gondii in fecale.
  • Prin atingerea sau ingerarea oricarui lucru care a intrat in contact cu fecalele pisicii care contin parazitul Toxoplasma gondii.
  • Sau prin ingerarea accidentala a solului contaminat - de exemplu, boala parazitara se poate transmite daca persoana nu se spala pe maini dupa ce a lucrat in gradina ori daca persoana a mancat fructe sau legume nespalate dintr-o gradina cu sol contaminat.
  • Boala parazitara numita toxoplasmoza se poate transmite de la mama la fat (congenitala).
  • Aceasta boala parazitara se mai transmite si transplantul unui organ infectat sau prin transfuzia de sange infectat, desi aceste situatii sunt rare.

Toxoplasma gondii are, potrivit experilor1, doua cicluri de viata: ciclul sexual are loc exclusiv in intestinul subtire al pisicilor, pe cand ciclul asexual are loc in animalele infectate cu acest parazit si in oamenii infectati cu toxoplasma.

La oameni, infectia cu Toxoplasma gondii este, de regula, dobandita prin consumul si prin manipularea carnii crude sau carnii care nu este suficient de bine preparata termic.

Boala parazitara se poate transmite si prin faptul ca persoana mananca fructe si legume nespalate, prin consumul de apa contaminata cu oochistii excretati in fecalele pisicilor infectate sau prin contactul cu litiera pisicii ori prin contactul cu solul infestat.

Pentru ce persoane este periculoasa toxoplasmoza?

Aceasta boala parazitara este, de regula, inofensiva, insa in cazuri rare, infectia cu parazitul Toxoplasma gondii poate duce la probleme grave. Exista un risc mai mare de complicatii daca:

* Femeia se infecteaza cu parazitul Toxoplasma gondii in timpul sarcinii - toxoplasmoza poate cauza avort spontan. Daca boala parazitara se transmite la bebelus, ea poate cauza complicatii grave, mai ales daca viitoarea mama ia acest parazit in stadiile incipiente ale sarcinii.

* Daca sistemul imunitar este foarte slabit - De exemplu, daca o persoana are HIV sau daca urmeaza un tratament pentru cancer, precum chimioterapia, riscul de toxoplasmoza este mai mare. Infectia cu Toxoplasma gondii poate afecta ochii sau creierul.

Infectia cu Toxoplasma gondii inainte de sarcina nu prezinta niciun risc ori are un risc prea mic pentru fat, cu exceptia situatiei in care femeia ia aceasta boala parazitara cu pana la 3 luni inainte de conceptia bebelusului.

In cazul nou-nascutilor1, manifestarile toxoplasmozei congenitale ar putea include: hidrocefalie, microcefalie, calcificari intracraniene, retinocoroidita, strabism, orbire, epilepsie, retard psihomotor si retard mintal, petesie datorata trombocitopeniei, si anemie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1"Toxoplasmosis and pregnancy", aprilie 2014, Canadian family physician; Shahnaz Akhtar Chaudhry, Nanette Gad, Gideon Koren.
  • Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/faqs.html
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/toxoplasmosis/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0