Ce trebuie sa stii despre durerea ce insoteste varicele

Varicele sunt vene umflate și largi (dilatate), care de multe ori au o culoare albăstruie sau mov închis, având un aspect anormal. Ele apar pe picioare (pe gambe sau coapse) ori în zona labei piciorului și, în unele cazuri, pot provoca durere.

Etapele varicelor

Pentru a înțelege cum se simte durerea provocată de venele varicoase, este important să trecem în revistă ce se întâmplă în fiecare etapă de dezvoltare a venelor varicoase. 

Etapa 1: Venele de păianjen

În prima etapă, venele mici, de aproximativ 2 mm sau mai puțin în lățime devin vizibile, dar nu ies deasupra suprafeței pielii. Acestea sunt denumite corect vene de păianjen, pentru că au aspect de pânză de păianjen. Unii pacienți se confruntă cu senzații de arsură și mâncărime, în timp ce alții nu experimentează niciun disconfort vizibil. Cu toate acestea, venele de păianjen (telangiectazii) pot indica o problemă mai gravă, precum insuficiența venelor subiacente, și este recomandabil să mergi la un consult de specialitate în această etapă. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Etapa 2: Varice

În a doua etapă, încep să apară vene mai mari care se umflă deasupra suprafeței pielii și acestea poartă numele de vene varicoase. Inflamația puternică în acest stadiu cauzează adesea apariția durerii și a disconfortului. Simptomele la care trebuie să fii atent includ durere, greutate și senzații de arsură sau mâncărime care tind să crească după perioade lungi în care ai stat în aceeași poziție.

Etapa 3: Umflare

Pe măsură ce fluxul sangvin din venele picioarelor devine din ce în ce mai lent, presiunea din vene crește, provocând slăbirea și extinderea în continuare a venelor afectate și scurgerea de lichid în țesuturile din jur. În acest stadiu, este posibil să începi să dezvolți umflături vizibile la glezne sau picioare. Adesea, umflarea este însoțită de senzații de greutate, presiune și strângere, mai ales spre sfârșitul zilei. În plus, este posibil să te confrunți și cu crampe la picioare, care tind să apară cu precădere seara, înainte de culcare. Potrivit unui studiu mai vechi,  circulația la nivelul membrelor poate fi perturbată la pacienții cu crampe musculare din cauza insuficienței venoase. De asemenea, există riscul să te confrunți și cu sindromul picioarelor neliniștite, determinându-te să îți miști frecvent picioarele în timp ce încerci să dormi pentru a încerca să atenuezi durerea. Aceste simptome îți pot afecta somnul și pot duce la alte complicații de sănătate.

Etapa 4: Modificări la nivelul pielii

În a patra etapă, rănile dureroase numite ulcere venoase se pot dezvolta pe piele din cauza acumulării continue de lichid în picioare, în special în jurulul gleznelor sau tibiei. Ulcerele venoase se vindecă lent și chiar și cu un tratament poate dura până la 11 luni pentru a se vindeca complet. Ulcerele venoase provoacă, de asemenea, un tip de decolorare a pielii de la celulele roșii din sânge care se scurg din vene în țesuturile înconjurătoare și eliberează hemoglobina care conține fier. Pe măsură ce hemoglobina se degradează, produce un compus maroniu închis care pătează pielea, provocând un aspect asemănător vânătăilor. Deși ulcerele venoase și problemele de decolorare a pielii sunt rare, este extrem de important să mergi la medic pentru un tratament adecvat cât mai devreme posibil.

Simptomele varicelor

Mulți pacienți cu varice se plâng de durere, pe care o descriu ca fiind o durere continuă, sursă care le provoacă suferință sau ca niște crampe severe în zona picioarelor. Alte simptome frecvente ale varicelor includ senzația de oboseală, de arsură, furnicături și senzație de greutate în picioare. Durerea ce apare din aceste vene este, de regulă, calmată de faptul că pacientul ridică picioarele când stă întins (le ține sprijinite de o pernă mai înaltă) sau de faptul că poartă ciorapi compresivi.

La femei, simptomele se pot agrava în anumite perioade ale ciclului menstrual sau în timpul sarcinii. Mai puțin comune sunt edemul (umflarea picioarelor), ulcerele și pielea care capătă o culoare mai închisă, în special în regiunea gleznei. Ocazional, varicele pot forma un cheag de sânge dureros din cauza inflamației venei, o afecțiune numită tromboflebită. Uneori, varicele nu provoacă niciun fel de simptome, pe când în alte situații, ele pot produce o varietate de simptome. Cele mai întâlnite semne ale varicelor sunt:
- pacientul suferă de o durere surdă continuă și simte un disconfort în zona picioarelor
- picioarele și gleznele sunt umflate
- senzație de arsură sau durere pulsatilă în zona picioarelor
- crampe musculare, în special în timpul nopții
- mâncărimi ale pielii - deasupra zonei afectate
- decolorarea pielii
- senzația de picioare grele sau senzația de oboseală în picioare.

De ce dor varicele și de ce să nu ignori durerea

Varicele sunt o cauză frecventă a durerii de picioare. Femeile și bărbații adeseori descriu durerea ca fiind o senzație de greutate sau o durere profundă, continuă. Există grade variate de durere asociată cu varicele, iar unii pacienți se confruntă cu simptome severe. O afecțiune care poate cauza apariția durerii este flebita, care are loc când varicele devin inflamate și se formează cheaguri de sânge.

Semnele ce indică faptul că o persoană ar putea avea flebită sunt:
- durerea
- zona caldă la atingere
- decolorarea pielii.

Dacă o venă se sparge, sângele se acumulează în zona afectată (staza), iar toxinele se pot acumula. Uneori, se dezvoltă un ulcer varicos (sau ulcer venos) sau se poate întâmpla ca pielea pacientului să se deterioreze, drept rezultat al venei varicoase, lucru care poate fi extrem de dureros.

Ce trebuie să reții dacă ai varice

Varicele sunt o afecțiune frecvent întâlnită, mai ales la populația de sex feminin. Adeseori, aceste vene deficitare provoacă puține semne și simptome. Dacă semnele și simptomele tale sunt unele minore, medicul tău îți poate sugera, ca soluție simplă, să faci anumite schimbări în stilul tău de viață. Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor venelor varicoase, la prevenirea agravării venelor existente și la prevenirea viitoarelor varice. Menținerea unei greutăți sănătoase, practicarea de exerciții fizice regulate și evitarea petrecerii timpului în picioare pentru perioade lungi pot ajuta în menținerea sub control a varicelor.

Dacă afecțiunea ta este mai gravă - de exemplu, dacă te confrunți cu durere, cheaguri de sânge formate sau ulcere varicoase (răni care nu par să se vindece), medicul tău îți poate recomanda una sau mai multe proceduri medicale.

Multe dintre procedurile prescrise pentru varice sunt rapide și ușoare și nu necesită o perioadă lungă de recuperare.

Complicațiile posibile ale varicelor

Îngrijirea la domiciliu, inclusiv practicarea de exerciții fizice, purtarea de ciorapi compresivi și ridicarea picioarelor pot ameliora durerea provocată de venele varicoase. Lăsate netratate, venele varicoase ar putea începe să străpungă pielea și să sângereze, deși, de obicei, nu foarte mult. Cu toate acestea, ar putea începe să se formeze ulcere. Acestea se formează de regulă în apropierea gleznelor și primul indiciu poate fi decolorarea pielii înainte de formarea ulcerului.

Cum poți împiedica agravarea varicelor existente

Experții spun că nu poți împiedica formarea varicelor, oricât de mult te-ai strădui, însă din fericire, poți preveni agravarea varicelor pe care le ai deja. Totodată, poți lua câteva măsuri pentru a întârzia formarea altor vene varicoase.

Fă pauze dese

Evită să stai pe scaun sau să stai în picioare perioade lungi de timp, fără să iei pauză. Iar când stai jos, evită să își încrucișezi picioarele.

Ține-ți picioarele ridicate

Când dormi, te odihnești în pat sau stai întins, ține-ți picioarele ridicate. Când este posibil, ridică-ți picioarele pe o pernă mai mare, ca să fie situate deasupra nivelului inimii.

Nu renunța la sport!

Cea mai bună modalitate de a îți pune sângele în mișcare și de a îmbunătăți fluxul de sânge de la picioare este să practici exerciții fizice, concentrându-vă în special pe activitățile care contractează mușchii gambei. Contracția musculară comprimă ușor venele și ajută sângele să circule prin ele. Mersul pe jos este unul dintre cele mai bune exerciții pentru mușchii gambei. Dacă simptomele cu care te confrunți îți limitează capacitatea de a merge pe distanțe lungi, crește treptat timpul de mers și distanța parcursă. Poți încerca să practici și înot. Acesta reduce efectele gravitației și acționează ca o formă ușoară de compresie împotriva picioarelor tale, ușurând circulația sângelui în timp ce practici acest sport. 

Elimină kilogramele în plus

Dacă ai o greutate peste limitele normale, încearcă să slăbești. Acest lucru îți va îmbunătăți circulația sângelui și va reduce presiunea exercitată pe venele tale.

Poartă ciorapi de compresie

Ciorapii de compresie comprimă ușor venele, susținând circulația sangvină, prevenind umflarea gleznelor. Dar purtarea ciorapilor compresivi ajută și la reducerea senzației dureroase și grele care însoțește adesea umflarea venelor. Ciorapii de compresie te pot ajuta și dacă te confrunți cu sindromul picioarelor neliniștite și crampele musculare pe timp de noapte. S-a dovedit că purtarea ciorapilor compresivi până la gambe reduce sau chiar previne umflarea venelor care apare după o zi lungă de stat pe scaun sau în picioare la serviciu. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) - Varicose Veins
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/varicose-veins
The National Health Service (NHS) - Varicose veins
https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0