Solutiile medicinei traditionale chineze pentru combaterea depresiei

Medicina tradițională chineză ne arăta relația care există între diagrama destinului unei persoane și tulburările psihice, cum este depresia, precum și modul în care se poate lupta împotriva acestora. În acest articol, discutăm despre ce înseamnă „resursă” în medicina tradițională chineză, cum este văzută ființa umană în totalitatea ei și ce se poate face pentru combaterea depresiei.

Medicina tradițională chineză este un sistem complex de practici medicale și filosofie care are o istorie de mii de ani în China și care a influențat semnificativ medicina în întreaga lume. Aceasta este influențată de filosofia taoistă și concepția chineză tradițională despre echilibru și armonie. Se bazează pe ideea că organismul uman este un microcosmos al universului și că sănătatea este rezultatul echilibrului armonios între forțele opuse Yin și Yang, precum și circulația liberă a energiei vitale numită „Qi”.

Practicienii folosesc metode specifice de diagnostic, cum ar fi observarea limbii, pulsul și întrebări detaliate despre simptome pentru a stabili care e situația fiecărui „pacient” în parte. Aceste informații sunt utilizate pentru a identifica dezechilibrele de Qi și Yin-Yang în corp, iar tratamentele includ acupunctura, fitoterapia, masajul, dieta și exercițiile specifice, cum ar fi Qi Gong.

Printre problemele cu care se confruntă multe persoane, la nivel mondial, se numără și depresia. Să vedem în ce fel le-ar putea fi utilă medicina tradțională chineză persoanelor cu această tulburare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce înseamnă „resursa” în medicina tradițională chineză?

Ființele omenești și întreaga materie a Universului sunt constituite, din punctul de vedere al medicinei tradiționale chineze, din cele cinci elemente care exercită asupra vieții omului influențe, după o schemă ciclică. În termenii echilibrului, o influență stabilizatoare va aduce noroc, în timp ce o influență destabilizatoare va aduce ghinion.

Lecția care trebuie luată în calcul este aceea că, dacă suntem puternici și mai ales susținuți, putem lua aceste destabilizări ca pe niște puncte critice din viața noastră, care au doar efect de moment. Elementul care răspunde de procesul gândirii, al educației și al cunoașterii în Cele Patru Coloane ale Destinului este RESURSA. Astfel, problemele psihice sunt asociate, bineînțeles, cu procesul gândirii (resursa).

Opțiuni sănătoase pentru a elibera resursa în exces

Dacă în diagrama destinului unei persoane apar multe resurse, acestea fiind susținute de elementul care-i dă naștere, și-i mai sunt și nefavorabile persoanei analizate, este neapărată nevoie de unele elemente care să-i contracareze energia excesivă. Dacă resursa nu este contracarată, apar frustrările (absorbție de energie), fără căi de ieșire, care se amplifică, se sufocă și caută să se elibereze de acest surplus. Există opțiuni sănătoase și pozitive ca să putem elibera resursa în exces și anume: sport, studiu, lectură, artă, distracție, creație sau calea spirituală.

Opțiuni nesănătoase, care nu ar trebui alese pentru a elibera resursa

Opțiunile nesănătoase alese de oamenii care au multe resurse în destin, care nu se simt susținuți, ajutați, înțeleși și iubiți sunt: drogurile, alcoolul, soluțiile negative, în general - uneori, chiar omorurile sau sinuciderile. Ce fel de persoană este aceea care se sinucide?

Unii consideră sinuciderea un act de lașitate, în timp ce alții cred că este nevoie de mult curaj pentru a-ți curma viața. Cert este, din punct de vedere al medicinei tradiționale chineze, că sinucigașii sunt adesea oameni puternici care au exces de energie și care, din păcate, nu știu cum să-și rezolve acele trăiri deranjante, alegând această soluție.

Inteligența echilibrează balanța 

Așadar, resursele pot fi canalizate într-o direcție pozitivă (gândire și cunoaștere) sau într-o direcție negativă (frustrare și închidere). Cel mai important este să cooperăm și să ne susținem reciproc pentru a trăi în armonie și siguranță și să nu lăsăm resursa în exces să ne conducă spre o boală psihică cauzată de tristețe excesivă, lipsa aprecierii de sine, stare de gol interior, toate aceste amplificându-se dacă în diagrama persoanei nu apare un alt element important și anume Inteligența (element produs de sine), care este responsabil de modalitățile de acțiune care echilibrează balanța.

Poate fi depresia combătută cu remedii naturale?

Resursele excesive pot duce, așadar, la tot felul de probleme și de comportamente exagerate, la tulburări precum depresia, anorexia nervosa (generată de repulsia față de mâncare rezultată dintr-o exagerată preocupare pentru greutatea proprie) și multe altele. În acest context, ne punem întrebarea: suplimentele nutritive pot preveni depresia și bolile psihice sau pot ajuta la combaterea depresiei și a altor tulburări? Nu în totalitate, dar un echilibru ținut sub control pe tot parcursul vieții, o stare de sănătate bună și suplimentele necesare pot contribui la reducerea riscurilor producerii acestor tulburări și la minimalizarea dezechilibrelor cauzatoare de probleme.

Să reținem că depresia este o tulburare complexă și multifactorială, iar apariția ei poate fi influențată de o varietate de factori biologici, psihologici și sociali. Este important să subliniem că fiecare persoană este unică și că interacțiunea acestor factori poate varia.

Predispoziția genetică poate juca un rol în susceptibilitatea la depresie (dacă există antecedente familiale de depresie, riscul poate fi crescut), modificările în nivelurile de neurotransmițători, cum ar fi serotonină, norepinefrină și dopamină, pot contribui la apariția depresiei, dar și experiențele de stres sever, traumele din copilărie sau evenimente traumtice actuale pot contribui la dezvoltarea depresiei.

Foarte important când apare depresia este să se ceară sprijin de specialitate, precum și sprijinul celor dragi, dar și ca persoana să accepte ajutorul celor care vor să fie aproape cu un sfat, o vorbă bună, un zâmbet sau o simplă îmbrățișare. Persoanele care au nevoie vor considera aceste ajutoare fapte mari, iar cele care le oferă, chiar dacă par lucruri mărunte sau nesemnificative, după ce le dăruiesc din proprie inițiativă își dau seama ce satisfacții deosebite le pot aduce în suflet.

Soluțiile din medicina tradițională chineză pentru combaterea depresiei

În medicina tradițională chineză, cu ajutorul astrogramei, se poate deduce dacă o persoană este predispusă către aceste probleme, perioadele în care se pot produce aceste căderi, metodele de prevenire din timp și suplimentele care diminuează aceste tulburări. Lipsa complexului vitaminelor B și a vitaminei C, de exemplu, pot afecta foarte mult o persoană predispusă la depresie.

În Europa, exista o plantă care este folosită pentru ameliorarea depresiei, și anume iarba Sfântului Ioan, iar în Orient, remedii precum ginsengul sau lăptișorul de matcă sunt utilizate pentru a dinamiza energia și  îmbunătăți circulația sângelui spre creier. Organismul nostru are nevoie de suplimente nutritive pentru a-și păstra o stare bună de sănătate fizică și psihică, dar și mai important este să conștientizăm aceste probleme, cum ar fi depresia, până nu e prea târziu.

Acupunctura

Acupunctura este adesea utilizată pentru a restabili fluxul de energie (Qi) în corp. Stimularea anumitor puncte de acupunctură poate influența direct organele și meridianele asociate cu starea de spirit, deci tehnica poate fi utilizată cu succes în combaterea depresiei. Anumite puncte de acupunctură sunt cunoscute pentru a trata depresia, reducând simptomele. Punctele de acupunctură de pe meridianele Rinichi, Ficat și Inimă sunt adesea considerate importante în acest sens.

Fitoterapia

Plantele medicinale sunt utilizate în mod frecvent în medicina tradițională chineză pentru a trata depresia. Printre acestea se numără Radix Bupleuri (Chai Hu), despre care se crede că ajută la stimularea Qi-ului blocat, având un efect de stimulare a energiei. Acori Tatarinowii Rhizoma (Shi Chang Pu) este utilizată pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a Qi-ului, având un efect calmant.

Qi Gong și Tai Chi

Aceste practici combinate de mișcare, respirație și meditație sunt folosite pentru a îmbunătăți fluxul de energie și pentru a aduce echilibru întregului corp, inclusiv starea mintală. Pentru a practica Qi Gong și tai Chi, e indicat să mergi la un centru specializat în astfel de tehnici sau să cauți pe internet lecții oferite de maeștri acreditați.

Dietă și nutriție

Medicina tradițională chineză pune un accent deosebit pe alimentație și consideră că anumite alimente pot afecta starea de spirit. Unele recomandări includ evitarea alimentelor prea reci și a celor prea fierbinți, precum și menținerea unui echilibru între alimentele Yin și Yang. Alimentele de tip Yin sunt asociate cu apa și considerate mai răcoritoare: mere, banane, pepeni, fasole, salată verde, varză, broccoli, conopidă, spanac, castravete, soia, tofu. Cele de tip Yang sunt asociate cu focul și considerate calde: carne de pui, vită, capră, pește, piper, ceapă, ardei iute, scorțișoară, cafea, alcool.

Masaj terapeutic chinezesc Tui Na

Masajul tradițional chinez (Tui Na) poate fi folosit pentru a stimula circulația sângelui și a Qi-ului, reducând astfel stresul și anxietatea asociate cu depresia. Persoana care vine la terapie este așezată pe o masă de masaj sau pe o suprafață confortabilă, îmbrăcată în haine lejere care permit accesul ușor la zonele de masaj. Tui Na implică o varietate de tehnici manuale, cum ar fi presiuni, fricțiuni, presări, rulări, ciupituri etc. Aceste tehnici de masaj terapeutic sunt aplicate pe anumite puncte de acupunctură și meridiane. Terapeutul poate utiliza și diverse tehnici de manipulare ale articulațiilor și extinderi ale membrelor pentru a îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea.

Crezi ca suferi de depresie?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCCIH - Traditional Chinese Medicine: What You Need To Know
https://www.nccih.nih.gov/health/traditional-chinese-medicine-what-you-need-to-know
NCBI - Editorial: Traditional Chinese medicine for depression and anxiety
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10369342/
Studiul „Editorial: Traditional Chinese medicine for depression and anxiety”, Front Psychiatry. 2023; 14: 1217886. Published online 2023 Jul 12. doi: 10.3389/fpsyt.2023.1217886, Xinjing Yang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0