Hipnoterapia: tratament eficient în anxietate?

Contrar opiniei populare sau a ceea ce vedem în filme, hipnoterapia este o știință deosebit de complexă, care presupune mai mult decât intrarea în transă prin mijloace greu de înțeles. 

Cum funcționează și pentru ce se folosește?

Hipnoterapia se folosește, în prezent, în mod frecvent pentru inducerea unei stări de relaxare și pentru stimularea puterii de concentrare a pacientului. Starea de hipnoză este similară cu cea de somn, însă mintea rămâne foarte vigilentă și, astfel, capabilă să răspundă la acțiuni externe. 

Specialiștii afirmă că, aflat în această stare de relaxare, pacientul este mai predispus concentrării pe partea subconștientă a minții, ceea ce permite o explorare mai profundă a anumitor aspecte cu care se confruntă în viață. 

Crezi că suferi de anxietate?

Așadar, hipnoterapia este folosită în mai multe scopuri, printre care se numără:

  • explorarea amintirilor reprimate, precum abuzul sau traumele;
  • inducerea unei dorințe de reabilitare, cum ar fi preluarea unor obiceiuri mai sănătoase de stil de viață;
  • susținerea unei stări de relaxare și atenuarea simptomelor de anxietate.

Specialistul în hipnoterapie este un medic psiholog sau psihiatru și este cel care te va ghida în procesul de hipnoză. Este important de reținut faptul că numai un medic de specialitate poate efectua procesul de hipnoză, iar scopul acestuia nu este de a pune stăpânire pe mintea ta, ci de a te ajuta să îți rezolvi o problemă ancorată în subconștient. 

Care sunt beneficiile hipnoterapiei în tratamentul anxietății?

Deși hipnoterapia nu este la fel de cunoscută ca psihoterapia sau tratamentul medicamentos în ceea ce privește remedierea anxietății, cercetătorii și medicii specialiști au studiat efectele acesteia în tratamentul unor afecțiuni precum tulburarea anxioasă-depresivă și stresul post-traumatic, pe parcursul mai multor ani. 

Conform unui studiu1 din 2016, în cadrul căruia cercetătorii au scanat creierele mai multor subiecți care practicau, în mod regulat, ședințe de hipnoterapie, creierul aflat în stare de hipnoză manifestă următoarele schimbări: atenție sporită, control fizic și emotional întărit, egocentrism diminuat. 

Cum este folosită hipnoterapia în tratamentul anxietății?

Să presupunem că ai frică de zbor cu avionul. În timpul unei sesiuni de hipnoterapie, terapeutul îți poate oferi o sugestie posthipnotică, în timp ce te afli în transă. Este de reținut faptul că, pe durata ședinței de hipnoterapie, mintea devine mult mai deschisă față de sugestii externe. Acest lucru îi va permite terapeutului să îți ofere o stare de siguranță și încredere în raport cu acțiunea de a zbura cu avionul. 

Datorită stării profunde de relaxare în care te afli, îți va fi mult mai ușor să treci peste anumite simptome de anxietate, cum ar fi:

  • stare de frică inexplicabilă 
  • dificultăți de respirație
  • puls crescut
  • stare de iritabilitate
  • tensiune musculară
  • crampe stomacale
Pentru rezultate foarte bune, hipnoterapia poate fi folosită ca metodă complementară de tratament, alături de terapia cognitiv-comportamentală. Cu toate acestea, hipnoterapia poate fi folosită ca formă de tratament de sine stătător, având efecte similare cu cele obținute în urma meditației regulate. Acest lucru deoarece inducerea hipnotică te ajută să intri într-o stare de relaxare deplină, la fel ca meditația, fiindu-ți mai ușor, astfel, să adresezi temerile și fobiile cele mai profunde. 

Ce trebuie să știi înainte de a încerca hipnoterapia 

Atât timp cât apelezi la un terapeut specializat și acreditat, adică un psihoterapeut sau un medic psihiatru, utilizarea hipnoterapiei pentru tratamentul anxietății este o practică sigură și fără reacții adverse. Primul aspect de luat în vedere este reputația terapeutului, dar și metodologia sa. Fiecare terapeut are propriul stil de abordare a anxietății, așadar este bine să te informezi înainte de a te programa, pentru a merge pe mâna unei persoane potrivite pentru nevoile tale. 

Un alt lucru foarte important este planul de tratament, care poate cuprinde mai multe componente și/sau abordări, pe lângă hipnoză. Consultă-te cu medicul terapeut în privința acestui plan, pentru a avea o perspectivă în ansamblu. De asemenea, dacă mergi la psiholog, este foarte important să discuți cu acesta, în prealabil, despre alternativa hipnoterapiei. Psihologul te poate orienta către un hipnoterapeut potrivit nevoilor tale. 

Nu în ultimul rând, dacă există un istoric de traume, este foarte important să le discuți cu hipnoterapeutul înainte de începerea ședințelor, pentru ca acesta să aibă cea mai corectă abordare în momentul ședinței propriu-zise. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Can Hypnosis Treat My Anxiety?
https://www.healthline.com/health/hypnosis-for-anxiety#the-bottom-line
Studiul „Brain Activity and Functional Connectivity Associated with Hypnosis”, publicat în Cerebral Cortex, în august 2017, autori: Heidi Jiang, Matthew P. White, Michael D. Greicius, Lynn C. Waelde, David Spiegel
https://academic.oup.com/cercor/article/27/8/4083/3056452?searchresult=1

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2