Dieta si stilul de viata la pacientii cu insuficienta renala

Insuficiența renală este ultimul stadiu al bolii renale cronice. Atunci când apare această insuficiență, rinichii nu mai funcționează așa cum trebuie, iar pacientul are nevoie de dializă sau de transplant de rinichi pentru a supraviețui. Legat de dieta pacientului cu insuficiență renală am pregătit câteva informații în cele ce urmează.

Diabetul este principala cauză a insuficienței renale cronice, însă și hipertensiunea, bolile autoimune precum lupusul sau problemele la nivelul tractului urinar pot duce la instalarea acestei complicații. Există însă și situații în care insuficiența renală este acută, ceea ce înseamnă că apare brusc, însă poate fi temporară. Insuficiența renală acută poate apărea în urma unui infarct miocardic, din cauza consumului de droguri, dar și din cauza unor boli ale tractului urinar. Tratându-se cauza, insuficiența renală acută dispare și ea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dieta pentru pacientul cu insuficiență renală

Dacă pacientul cu insuficiență renală trebuie să facă dializă, acesta trebuie să își adapteze dieta la situația în care se află. În funcție de recomandările primite de la medic, poate fi nevoie să limiteze consumul de potasiu, fosfor, pe cel de fluide ori consumul de sodiu.

Limitarea consumului de lichide

Între sesiunile de dializă, e posibil ca fluidele să se acumuleze în exces în organism, determinând creșterea tensiunii arteriale, umflarea unor zone (edem), precum și probleme respiratorii. De aceea, pacientul cu insuficiență renală care are nevoie de dializă va limita consumul de lichide – în această categorie sunt incluse și alimentele precum supele, înghețata și fructele zemoase. 

Medicul va informa pacientul legat de ce cantitate de lichide ar trebui să consume fără să se pună în pericol. Pentru a combate senzația de sete, se poate clăti gura cu apă, se poate mesteca gumă sau se pot suge bomboane (de preferat fără zahăr, mai ales dacă pacientul suferă de diabet).

Reducerea consumului de alimente cu potasiu

Potasiul se regăsește în multe alimente, iar organismul are nevoie de acesta pentru ca musculatura să funcționeze. Dacă potasiul se acumulează în cantități mari, apare o complicație denumită hiperpotasemie, care la rândul ei crește riscul de infarct miocardic. Pacientul trebuie să discute cu medicul cu privire la cantitatea de potasiu permisă, dar și despre alimentele pe care ar trebui să le evite.

Printre alimentele bogate în potasiu se numără avocadoul, bananele, pepenii, portocalele, prunele și stafidele, spanacul, cartoful, roșia, fasolea, orezul brun sau cel sălbatic.

Reducerea consumului de alimente cu fosfor

Și fosforul se poate acumula în exces când pacientul face dializă, ceea ce înseamnă că pot apărea bolile osoase, care favorizează fracturile. De aceea, este necesar ca persoana să ceară sfatul medicului legat de cantitatea de alimente cu fosfor pe care o poate consuma. Printre alimentele bogate în fosfor se numără pâinea din cereale integrale, nucile și semințele.

Limitarea consumului de sodiu

Sodiul se acumulează de asemenea în cantități mari atunci când rinichii nu funcționează bine, ceea ce înseamnă că poate crește tensiunea arterială. Printre alimentele bogate în sodiu se numără sarea de masă, alimentele semi-preparate, sosurile din comerț și alimentele la conservă.

Unele suplimente alimentare pot fi necesare

Poate fi dificil să oferi organismului toți nutrienții de care are nevoie dacă respecți toate recomandările dietetice pentru insuficiență renală. De aceea, de multe ori medicii prescriu unele vitamine și minerale pentru acești pacienți. Vitamina D, fierul și acidul folic sunt adesea administrate într-o asemenea situație, pentru a preveni bolile osoase, anemia sau alte complicații.

Stilul de viață recomandat pentru pacientul cu insuficiență renală include și sportul

Sportul ar trebui să facă parte din viața pacientului cu insuficiență renală. Acesta trebuie să se consulte cu medicul său cu privire la rutina zilnică, deoarece, deși trebuie să facă mișcare, nu este indicat să se suprasolicite.

Plimbările, înotul, pilates-ul și yoga sunt exemple de activități care mențin organismul în formă, fără însă să îl suprasolicite. Este important ca pacientul care suferă de insuficiență renală să respecte recomandările primite de la medic, să adopte un stil de viață sănătos și să aibă o dietă echilibrată, ținând cont totodată de restricțiile alimentare impuse. Prin tratament adecvat, dar și prin modificarea stilului de viață, pacientul va reuși să diminueze efectele negative ale acestei boli asupra calității vieții.

Cum se tratează insuficiența renală?

Opțiunile de tratament pentru insuficiența renală variază foarte mult și depind de cauza bolii, dar majoritatea necesită spitalizare. Opțiunile sunt clasificate în două grupe, tratarea cauzei insuficienței renale versus înlocuirea funcției renale, și includ:

Proceduri de radiologie intervențională, cum ar fi stentarea ureterală și nefrostomia 

Această procedură implică introducerea fie a unor stenturi mici în uretere, fie a unui tub conectat la o pungă de drenaj externă. Ambele opțiuni sunt utilizate pentru a debloca ureterele pentru a permite fluxul adecvat de urină din rinichi, dacă aceasta a fost identificată ca fiind cauza insuficienței renale.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirugical ar putea implica un stent urinar sau îndepărtarea pietrelor la rinichi.

Dializă, inclusiv hemodializă și dializă peritoneală

Aceste proceduri elimină reziduurile și excesul de lichid din sânge, deci înlocuiesc unele funcții renale. Deși transplantul de rinichi este cel mai complet și mai eficient mod de a înlocui funcția renală, poate să nu fie potrivit pentru toți pacienții.

Ce speranță de viață are un pacient cu insuficiență renală?

Nu se poate ști exact cât timp va trăi o persoană cu insuficiență renală, deoarece fiecare organism reacționează diferit. În general, un pacient care face dializă poate trăi în medie 5 până la 10 ani atâta vreme cât își urmează tratamentul, însă unii oameni trăiesc mai mult de 20 sau 30 de ani.

Factorii care pot juca un rol în speranța de viață includ vârsta pacientului cu insuficiență renală și dacă mai are și alte boli. Odată ce o persoană ajunge la insuficiența renală în stadiu terminal, va avea nevoie de dializă sau de un transplant de rinichi pentru a trăi. Lipsa chiar și a unui singur tratament de dializă poate reduce speranța de viață.

Pentru a preveni insuficiența renală, persoanele care au boli de rinichi trebuie să mențină un stil de viață sănătos, să ia medicamentele conform instrucțiunilor medicului curant și să gestioneze corespunzător orice alte boli ar avea.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manuals - Chronic Kidney Disease
https://www.msdmanuals.com/professional/genitourinary-disorders/chronic-kidney-disease/chronic-kidney-disease
NIH - Eating Right for Chronic Kidney Disease
https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/eating-nutrition


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0