1 deces din 20 este cauzat de consumul de alcool

Organizatia Mondiala a Sanatatii a scos la iveala un adevar cutremurator: 1 din 20 de decese este cauzat de consumul de alcool. In anul 2016, peste 3 milioane de oameni au decedat din aceasta cauza, la nivel mondial.

Cercetatorii au facut un top al cauzelor deceselor pe fondul consumului de alcool si s-a constatat astfel ca principala cauza a fost accidentarea (28% din cazuri), urmata de afectiunile digestive (21% din cazuri) si de bolile cardiovasculare (19% din cazuri).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alcoolul are efecte devastatoare atat asupra sanatatii fizice, cat si asupra sanatatii psihice, daca este consumat in mod regulat si excesiv.

Alcoolul este, de fapt, o substanta psihoactiva care creeaza dependenta. Consumul de alcool poate duce astfel la alcoolism, care nu afecteaza numai sanatatea si calitatea vietii individului, ci ii afecteaza si pe cei din jur, membrii familiei sau prietenii.

Ce efecte are abuzul de alcool asupra organismului

Intreg corpul este afectat de consumul excesiv de alcool, insa unele organe sunt mai sensibile.

Creierul, de pilda, este afectat de consumul de alcool atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Bauturile alcoolice pot cauza complicatii temporare precum problemele de coordonare sau pierderea memoriei, insa pot avea si efecte pe termen lung, care de multe ori sunt chiar ireversibile.

De exemplu, consumul de alcool in exces pe o perioada indelungata poate afecta functiile creierului, afectand o serie de regiuni, printre care cerebelul, dar si cortexul cerebral. Astfel, apar problemele de memorie ori cele locomotorii, care nu dispar intotdeauna odata cu eliminarea alcoolului din organism.

Alcoolul este renumit si pentru complicatiile hepatice pe care le cauzeaza. Atunci cand bei, ficatul metabolizeaza alcoolul, apoi il inlatura din sange. Insa o cantitate prea mare de alcool ingerata intr-o perioada prea scurta de timp poate coplesi metabolismul, determinand aparitia bolii de ficat gras. Hepatita alcoolica, fibroza si ciroza sunt alte urmari pe care consumul de alcool le poate avea, pe termen lung.

 

 

Inima este si ea afectata de consumul excesiv de alcool, nivelul de trigliceride fiind marit de bauturile alcoolice. Odata cu cresterea nivelului de trigliceride, creste si riscul de afectiuni cardiace ori de diabet.

Pe scurt, alcoolul consumat in exces are efecte nedorite atat pe termen scurt (probleme de coordonare, probleme de exprimare, tulburari ale vederii, probleme de memorie, modificari bruste ale dispozitiei), cat si pe termen lung (afectiuni cardiovasculare, probleme hepatice, infectii respiratorii, ulcer, cancer).

Consumul de alcool are un impact nedorit si asupra vietii sociale, relatiile cu cei din jur fiind degradate de problemele cu alcoolul pe care individul le are. Nu putine sunt situatiile in care persoanele care dezvolta dependenta de alcool sunt respinse de soti, de parinti, de copii, de prieteni ori de colegii de serviciu.

Tratarea problemelor cu alcoolul

Odata ce ai constientizat problema pe care o ai cu alcoolul, trebuie sa faci tot posibilul pentru a o trata. Un psihoterapeut te poate ajuta sa iesi invingator din aceasta lupta. Sprijinul familiei si al celor dragi iti va fi, de asemenea, de mare ajutor, asa ca nu te rusina si discuta pe aceasta tema cu oamenii apropiati.

Consumul tolerat de alcool este acela moderat, adica o bautura pe zi, pentru femei, si doua, in cazul barbatilor. O bautura pe zi inseamna nu mai mult de 14 g de alcool in stare pura.

Iata ce poate insemna o bautura pe zi, in functie de tipul de alcool consumat:

  • 350 ml de bere pe zi (cu 5% alcool)
  • 150 ml de vin (12% alcool)
  • 0,50 ml de bauturi spirtoase sau lichior (gin, rom, vodca, whiskey)


In cazul pacientilor alcoolici, nu este recomandat consumul moderat de alcool, intrucat acestia nu isi pot impune limite pe care sa le respecte. Asadar, vor depasi doza zilnica recomandata imediat ce vor incepe sa bea.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: “Raportul international cu privire la consumul de alcool si sanatate 2018”, publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe www.who.int

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0