Tenesmele rectale sau senzația de defecație incompletă

Termenul de "tenesme rectale" descrie un simptom care apare în unele afecțiuni - printre care și colita ulcerativă. Acest simptom este definit prin senzația de defecație incompletă (evacuarea materiilor fecale pare incompletă). Cu alte cuvinte, pacientul simte că nu poate să își golească complet intestinul gros de materiile fecale, chiar dacă nu există nimic de eliminat din intestin.

Tenesmele rectale sunt asociate cu mai multe probleme medicale, iar printre acestea se află și bolile inflamatorii intestinale și cele care afectează modul în care mușchii transportă alimentele prin intestine.

Tenesmele rectale pot fi dureroase, mai ales dacă sunt însoțite de crampe, de forțări involuntare sau de alte simptome digestive.

Cauzele tenesmelor rectale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bolile inflamatorii intestinale, adică acele afecțiuni cronice care implică inflamația cronică a intestinelor, sunt cauza principală a tenesmelor rectale. Colita ulcerativă și boala Crohn sunt cele mai frevente forme de boală inflamatorie intestinală. Experții spun că inflamația și ulcerația tractului gastrointestinal, asociate cu aceste boli, pot duce la îngustarea, blocarea, perforarea sau cicatrizarea peretelui intestinului. Aceste schimbări apărute la unii pacienți pot îngreuna defecația și pot contribui la dezvoltarea tenesmelor rectale.

Iată care sunt, deci, afecțiunile asociate cu tenesme rectale:
- colita ulcerativă și boala Crohn
- infecția colonului
- cancerul colorectal
- inflamația colonului din cauza radioterapiei
- boala diverticulară a colonului
- transportul anormal al alimentelor ori al produșilor reziduali în tractul digestiv
- sindromul de intestin iritabil
- hemoroizi prolabați (sunt cei care ies în afara anusului)
- abcesul rectal
- gonoreea rectală.

Când ar trebui să discuți cu medicul

Dacă te confrunți des cu tenesme rectale, adică ai senzația de defecație incompletă, discută cu medicul tău despre simptomele pe care le ai. Este important să te adresezi unui medic gastroenterolog. Nu uita să îi spui despre manifestările dese: durere abdominală, sânge în scaun, vărsături, febră, frisoane.

Simptome ce apar în perioadele în care colita ulcerativă este activă

Cercetătorii1 au abordat subiectul hipersensibilității rectale în privința colitei ulcerative și au observat că pacienții se confruntă cu numeroase simptome în perioadele în care colita este activă. Disfuncția anorectală cauzează apariția unor simptome: urgența de a merge la toaletă, tenesmele rectale și incontinența sunt simptome deosebit de neplăcute în cazul pacienților. Aceste simptome sunt și mai accentuate în perioadele de activitate a bolii.

Simptomele tenesmelor rectale pot fi constante sau periodice și, de regulă, sunt însoțite de durere, crampe și forțare involuntară. În funcție de cauza care se află la baza senzațiilor de defecație incompletă, pot să fie prezente și alte simptome: gaze, balonare sau mâncărimi rectale. Frecvent întâlnite sunt și secrețiile sau scurgerile rectale și sângerările rectale, acestea fiind cauzate fie de forțarea excesivă, fie de o afecțiune inflamatoare care compromite țesuturile colorectale.

De vină este inflamația

Orice factor care determină inflamație rectală poate duce la tenesme, adică la senzația că defecația este incompletă. Unele boli cu transmitere sexuală pot cauza inflamația rectului. Totodată, hemoroizii sunt o altă cauza a tenesmelor rectale, la fel și radioterapia în zona rectală (pentru pacienții cu cancer de prostată). Acestea sunt doar câteva exemple în care inflamația din zona rectală poate cauza tenesme, însă medicii spun că tenesmele rectale sunt mai ales întâlnite la pacienții diagnosticați cu colită ulcerativă.

Prin definiție, spun experții, colita ulcerativă apare mai întâi în rect și evoluează și avansează până în tractul digestiv. Astfel, aproape toți pacienții cu colită și cu rectul inflamat au un risc mai mare de tenesme rectale, ca simptom caracteristic, dacă nu au fost încă tratați pentru boala inflamatorie intestinală de care suferă.

Ce indică studiile în privința tenesmelor rectale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit unui studiu2 mic, realizat pe 38 de pacienți cu o boală inflamatorie intestinală (dintre care 27 de pacienți cu colită ulcerativă și 11 pacienți cu boala Crohn), mai bine de 90% dintre persoanele cu colită ulcerativă au raportat că au tenesme rectale și doar 18% dintre pacienții cu boala Crohn au spus că au avut acest simptom.

În cazul pacienților cu colită ulcerativă, un alt studiu2 a arătat că cele mai întâlnite trăsături clinice au fost: dorința puternică de a defeca; frecvența sporită a scaunelor; sângele în scaun, mucus în scaun, tenesme rectale (92,59%) și scaune moi. Tot în cazul acestor pacienți, cel mai frecvent simptom clinic a fost durerea abdominală. Scaunele moi și scăderea în greutate au fost raportate de 63,64% dintre pacienți.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1"Anorectal Dysfunction in Distal Ulcerative Colitis: Challenges and Opportunities for Topical Therapy", publicat în 2016, în Journal of Crohn's & colitis; autori: Jimmy K. Limdi, Dipesh H. Vasant.
2"A study on clinical profile of patients with inflammatory bowel disease", publicat în 2016, în National Journal of Medical Research; autori: Sadiqul Islam, Mayank Agarwal, Anjam J Talukdar, Sangitanjan Dutta, Partha P Kalita.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0