Riscul de a dezvolta cancer de colon la pacientii cu colita ulcerativa

Colita ulcerativă este o afecțiune a intestinului gros, care devine inflamat. În timp, pot apărea ulcerele la nivelul colonului. Pacienții care suferă de colită ulcerativă prezintă risc crescut de cancer colorectal, comparativ cu pacienții care nu au această afecțiune cronică de natură autoimună.

Cu toate că nu se cunosc cauzele pentru care apare această afecțiune, oamenii de știință au descoperit că instalarea colitei ulcerative se petrece în urma unei reacții anormale a sistemului imunitar.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Legătura dintre colita ulcerativă și cancerul de colon

Pacienții care suferă de colită ulcerativă sunt predispuși cancerului de colon și ar trebui să fie monitorizați în permanență, mai ales dacă boala este severă sau a apărut de foarte mulți ani, potrivit unui studiu recent 1. În cadrul cercetării, au fost evaluați 96. 447 de pacienți cu colită ulcerativă în Danemarca (n=32.919) și Suedia (n=63.528), între 1 ianuarie 1969 și 31 decembrie 2017. La finalul studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, în ciuda terapiei moderne, chiar dacă riscul a scăzut în ultimii ani, pacienții cu colită ulcerativă au un risc mai mare de a deceda din cauza cancerului colorectal.

Cu cât crește perioada de timp de când s-a instalat colita ulcerativă, cu atât mai mare este și riscul de cancer. Dintre pacienții diagnosticați cu colită ulcerativă, în jur de 5% vor dezvolta, în timp, cancer colorectal.

Chiar dacă riscul de a dezvolta aceste complicații a scăzut în ultimii ani la nivel mondial datorită noilor tratamente, factorii de risc sunt diferiți de cei ai pacienților cu cancer de colon din populația generală. Principalii factori cunoscuți în colita ulcerativă sunt extinderea și durata bolii și prezența colangitei sclerozante primare (PSC), printre altele.

Dacă ai colită ulcerativă, colonul este atacat încontinuu de sistemul imunitar, care declanșează un proces inflamator. Inflamația îndelungată cauzează displazie, ceea ce înseamnă că apar anomalii la nivelul celulelor țesuturilor care căptușesc intestinul gros. Aceste celule pot deveni, în urma producerii unei mutații genetice, de natură canceroasă.

Riscul de cancer de colon nu crește numai odată cu timpul care a trecut de la îmbolnăvire, ci depinde și de porțiunea din colon care este afectată de colita ulcerativă. Dacă aceasta este de 5-10 cm, iar porțiunea din colon este aproape de zona rectală, atunci riscul de cancer de colon este similar cu cel al persoanelor sănătoase, care nu suferă de colită ulcerativă. Pe de altă parte însă, dacă întreg colonul îți este afectat de colită ulcerativă, atunci riscul de cancer colorectal este destul de ridicat.

Care sunt simptomele cancerului de colon la pacienții cu colită ulcerativă

Mai mult decât atât, semnele și simptomele cancerului de colon pot fi greu de identificat la pacienții cu colită ulcerativă întrucât aceștia au deja aceste simptome din cauza colitei. De pildă, prezența sângelui în materiile fecale, care este un semn al cancerului colorectal, nu reprezintă un semnal de alarmă pentru pacienții cu colită ulcerativă, care au deja de-a face cu asemenea simptome. 

Factorii de risc pentru cancerul colorectal cresc dacă:

  • Ai fumat sau fumezi
  • Ai peste 50 de ani
  • Consumi alcool în exces
  • Ai antecedente familiale de cancer
  • Ai avut polipi
  • Consumi un meniu sărac în fibre, dar foarte bogat în grăsimi și calorii
  • Nu practici mișcare în mod regulat
  • Ai diabet
  • Ești supraponderal 

Chiar dacă la pacienții sănătoși, fumatul a fost asociat cu un risc crescut de cancer colorectal decât cel asociat cu antecedentele familiale de cancer colorectal, oamenii de știință susțin că fumatul trebuie evitat de persoanele care au colită ulcerativă. 

Fumul de tutun conține agenți cancerigeni, cum ar fi amine aromatice, nitrozamine, amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice, care pot duce la afectarea ADN-ului și la mutații. Pe lângă fumat și înaintarea în vârstă, mai sunt câțiva factori cresc riscul de cancer de colon cum ar fi durata lungă a bolii, prezența pancolitei și activitatea inflamatorie moderată/severă sau persistentă.

Riscul de cancer colorectal începe să crească semnificativ la aproximativ 7 ani de la diagnosticare și progresează liniar ulterior. Durata bolii este un alt factor important de luat în considerare. Potrivit unei meta-analize a 116 studii, probabilitatea de a dezvolta cancer de colon la pacienții cu colită ulcerativă a fost de 1,6% la 10 ani, 8,3% la 20 de ani și 18,4% la 30 de ani după diagnosticul de colită ulcerativă. 

De altfel, dacă ai colită ulcerativă riști să dezvolți cancer de colon și dacă:

  • Ai fost diagnostic cu colită ulceroasă la o vârstă fragedă
  • Colita ulcerativă îți afectează cea mai mare parte a colonului
  • Suferi de afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi diabetul
  • Ai leziuni celulare precanceroase
  • Ți-a fost îndepărtat apendicele
  • Ai probleme cu bila din cauza inflamației sau a cicatricilor

Inflamația cronică la nivelul colonului poate favoriza apariția cancerului de colon

Colita ulcerativă provoacă inflamație cronică care afectează celulele care căptușesc intestinul gros (colon). Inflamația cronică, dacă este lăsată netratată, poate duce la dezvoltarea cancerului la colon sau de rect.

Și asta pentru că inflamația cronică favorizează:

  • Deteriorarea mucoasei colonului și distrugerea celulele care repară alte celule. În felul acesta, are ale loc o afectare a ADN-ului (materialul genetic din celulele tale), contribuind la dezvoltarea cancerului. 
  • Creșterea numărului de molecule care promovează creșterea tumorii canceroase.
  • Dezvoltarea infecțiilor, care ajută celulele canceroase să crească și să se înmulțească.

De aceea, este important să ții inflamația sub control cu ajutorul medicamentelor. Tratamentul este destul de complex, întrucât pacientul trebuie să ia medicamente antiinflamatoare, cât și pastile care suprimă sistemul imunitar. Însă tratamentul trebuie prescris de medic, în funcție de severitatea simptomelor cu care te confrunți. 

Cu ajutorul tratamentului medicamentos, boala poate intra în remisie. Dacă un pacient are două colonoscopii la rând care nu arată semne de deteriorare, inflamație, polipi sau celule anormale, se consideră că boala a intrat în remisie.

În cazul pacienților diagnosticați cu colită ulcerativă care nu răspund la tratamentul medicamentos, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. În urma acesteia, se poate elimina o parte din colon sau tot colonul. După rezecția de colon, materiile fecale ajung într-o pungă internă sau externă.

Cum poți reduce riscul de cancer colorectal dacă suferi de colită ulcerativă

Adoptarea unei diete sănătoase, sărace în grăsimi, reduce riscul de acutizare a simptomelor colitei, însă totodată reduce și riscul de apariție a cancerului de colon. De exemplu, ai grijă să ai o alimentație sănătoasă, consumă rar carne roșie și carne procesată, zahăr, grăsimi, băuturi răcoritoare și alte alimente procesate. În schimb, crește aportul de pește, pui și proteine, cum ar fi brânză, brânză de vaci, nuci și fasole, dar și legume, fructe și cereale integrale. Prăjirea legumelor și a cărnii la temperaturi ridicate crește riscul de cancer. De aceea, optează pentru mâncărurile gătite la abur sau la cuptor. 

De altfel, încearcă să îți menții greutatea, să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, să eviți fumatul și să reduci consumul de alcool. Nu uita că și hidratarea este vitală. 

Screeningul regulat pentru cancerul colorectal este, de asemenea, extrem de important. La pacienții cu colită ulcerativă se recomandă, după ce trec primii 8 ani de boală, o colonoscopie pe an. Colonoscopiile regulate sunt, potrivit studiilor făcute în domeniu, o metodă eficientă de detectare a cancerului în stadiu incipient. Mai mult decât atât, o colonoscopie poate identifica riscul crescut de cancer colorectal, depistând modificări de natură precanceroasa ce pot fi blânde sau severe.  

Aceste investigații sunt necesare chiar dacă ai sub 45 de ani. Prelungirea episoadelor de remisiune a bolii este, de asemenea, recomandată pentru reducerea riscului de cancer de colon. Cancerul colorectal diagnosticat în stadiu incipient are șanse mai mari de vindecare, comparativ cu cancerul de colon în stadiu avansat. De accea, este extrem de important că acesta să fie diagnosticat timpuriu.

Mai mult, tratamentele pentru cancerul colorectal, precum chimioterapia și imunoterapia, pot cauza probleme digestive. Iar din acest motiv este important să știi dacă ai colită ulcerativă. Dar și medicul trebuie să fie la curent cu afecțiunile de care suferi. Înainte de a începe tratamentul pentru cancer, este important ca colita ulceroasă să fie ținută sub control. Astfel, efectele secundare ale tratamentului pentru cancer vor provoca cât mai puține probleme pentru sănătate.

Ce ar trebui să știe pacienții cu cancer despre colita ulcerativă indusă de imunoterapie?

Oamenii de știință spun că aproximativ 45% dintre pacienți cu cancer de colon vor dezvolta colită din pricina imunoterapiei. Iar aceasta se tratează în același mod ca și colita ulceroasă. De asemenea, există și posibilitatea unui transplant fecal. Acesta este un tratament experimental care urmărește să reseteze microbiomul sistemului digestiv pentru a trata colita. Un alt lucru important de menționat este că acei pacienți care dezvoltă colită indusă de imunoterapie tind să aibă o recurență foarte scăzută a cancerului. Chiar dacă imunoterapia cauzează colita, ea împiedică reapariția cancerului.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Colorectal cancer in ulcerative colitis: a Scandinavian population-based cohort study”, January 11, 2020, Ola Olén, Rune Erichsen, 
Michael C Sachs, Prof Lars Pedersen, Prof Jonas Halfvarson, Prof Johan Askling et al.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32545-0/fulltext
Crohn's & Colitis Foundation - The Risk of Colorectal Cancer in Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis Patients
https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ibd/colorectal-cancer
MD Anderson Center- Does ulcerative colitis affect your cancer risk?
https://www.mdanderson.org/cancerwise/does-ulcerative-colitis-affect-your-colorectal-cancer-risk.h00-159462423.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0