3 retete sanatoase pentru pacientul cu colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune autoimuna, a carei cauza este inca necunoscuta. Aceasta determina sistemul imunitar sa fie hiperactiv si sa atace tesuturile sanatoase ale colonului, cauzand inflamatie si ulcere.

Cu toate ca medicii au stabilit ca alimentatia nu poate cauza colita, se recomanda totusi anumite precautii in cazul pacientilor care sufera de aceasta afectiune, intrucat unele alimente pot declansa un puseu de activitate a bolii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, pacientul cu colita ulcerativa trebuie sa respecte cateva indicatii cu privire la dieta adoptata:

  • Se recomanda evitarea alimentelor cu potential inflamator – prajelile, alimentele foarte picante, produsele procesate si zaharurile in exces
  • Se recomanda evitarea alimentelor si bauturilor care pot irita mucoasa intestinala: cafeaua, alcoolul, bauturile carbogazoase, condimentele foarte picante
  • Alimentele bogate in sulf, precum varza pot cauza si ele accentuarea simptomelor colitei ulcerative.

  • E indicat sa se evite produsele lactate de catre pacientii care au si sensibilitate/ intoleranta la lactoza.
  • E recomandat sa se evite consumul de fructe si legume crude.


Gatitul poate fi o provocare pentru pacientul care sufera de colita ulcerativa. Iata cateva idei de preparate gustoase si satioase, ce pot fi consumate de acesta:

Pui aromat, facut la cuptor

Ingrediente pentru 6 portii:

  • 1 ceapa mica, curatata si taiata in 4
  • 3 catei de usturoi, curatati si maruntiti
  • 3 crengute de tarhon
  • 3 crengute de cimbru
  • 1 pui de 750 g
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de sare de mare


Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius.

Spala bine puiul, usuca-l cu servetele absorbante si umple-l cu usturoiul maruntit, ceapa, tarhonul si cimbrul amestecate in prealabil. Unge puiul cu ulei si freaca-l cu sare si asaza-l intr-o tava sau intr-un vas de iena, cu pieptul in jos.

Lasa puiul in cuptor in jur de 25 de minute, apoi intoarce-l cu pieptul in sus si mai lasa-l la cuptor.

Cand puiul este gatit complet, adica dupa aproximativ 1 ora si jumatate, il vei scoate din cuptor si il vei lasa 10 minute inainte de a-l manca.

 

 

Somon cu legume, la cuptor

Ingrediente pentru o portie:

  • 1 file de somon proaspat
  • 4 bete de sparanghel
  • sare, dupa gust
  • zeama de lamaie
  • patrunjel tocat marunt


Mod de preparare:

Spala bine somonul, apoi maseaza-l cu sare si pune-l intr-un vas de iena, alaturi de 4 bete de sparanghel. Introdu somonul la cuptor si lasa-l in jur de 15-25 de minute (in functie de grosime). Cand somonul este gatit, scoate-l din cuptor si asezoneaza-l cu zeama de lamaie si patrunjelul tocat. Asaza alaturi si sparanghelul si bucura-te de o masa hranitoare, dar usor de digerat.

Cotlete de porc, cu ciuperci

Ingrediente pentru 2 portii:

  • 8 ciuperci taiate felii
  • 1 ceapa maruntita
  • 2 cotlete de porc, cu os
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 ½ lingura de patrunjel
  • ½ lingura de unt
  • ¼ cana de supa de legume
  • 2 lingurite de mustar
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • 1 praf de sare


Mod de preparare:

Spala cotletele, apoi usuca-le prin tamponare cu servetele de hartie.

Incinge jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie, la foc mic, apoi soteaza ciupercile in jur de 3 minute. Adauga patrunjelul si mai gateste inca 2 minute. Daca usturoiul nu iti face probleme, poti adauga si un catel de usturoi maruntit. Asezoneaza cu sare si ia tigaia de pe foc.

Restul uleiului, incalzeste-l in alta tigaie si apoi pune cotletele, pe care le vei gati cate 2 minute pe fiecare parte. Asaza cotletele trase la tigaie intr-un vas de iena. In tigaia in care au fost cotletele, pune untul, apoi soteaza ceapa la foc mic, toarna supa de legume, pune mustarul si zeama de lamaie. Pune acest amestec peste cotlete, in vasul de iena, si adauga si ciupercile gatite anterior. Poti asezona cu sare. Lasa cotletele la cuptor inca 10 minute si apoi te poti bucura de preparatul obtinut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0