Ponturi care te vor ajuta sa tii sub control simptomele colitei ulcerative

Colita ulcerativa este una dintre bolile inflamatorii intestinale, la fel ca boala Crohn. Spre deosebire de boala Crohn, insa, colita afecteaza doar colonul, nu intreg tractul gastrointestinal. Fiind o boala cronica imprevizibila, colita ulcerativa are un impact emotional si social major asupra pacientului.

Printre simptomele colitei ulcerative se numara: diareea, durerile abdominale, durerile rectale, sangerarile rectale, nevoia urgenta de defecare, scaderea in greutate si chiar febra. In timpul unui puseu de activitate a bolii, pacientul se confrunta cu aceste manifestari ale bolii, care ii pot afecta considerabil calitatea vietii. Exista si perioade de remisiune, insa pacientul nu stie niciodata cat dureaza acestea.

[{ads-colita-first}]

Pe langa tratamentul oferit de medic, poti folosi si o serie de ponturi care sa faca simptomele mai blande, dar si mai usor de suportat – iata despre ce este vorba!

Nu pleca de acasa fara medicamente la tine – de fiecare data cand pleci de acasa, ar trebui sa iti iei medicamente la tine pentru situatiile neprevazute. Medicamentele precum antidiareicele, antiacidele sau relaxantele musculare te pot ajuta sa tii sub control simptomele neplacute.

Bea ceai – ceaiurile pot calma simptomele intestinale cauzate de colita ulcerativa, asa ca e indicat sa le consumi zilnic. Ceaiul de papadie este recomandat in special dupa mesele bogate in grasimi. Cel de menta, insa, este eficient in combaterea diareei si a senzatiei de greata.

Musetelul sustine digestia, iar ceaiul din frunze de zmeura amelioreaza crampele abdominale. Nici ceaiul de ghimbir nu trebuie uitat, intrucat acesta amelioreaza durerile abdominale si stimuleaza totodata digestia.

Micsoreaza-ti portiile, mai ales cand calatoresti – pentru a nu suprasolicita sistemul intestinal, mananca portii mici, consistente si dese. In acest fel, te vei simti mai bine, in ciuda simptomelor colitei ulcerative.

Daca esti in vacanta, pune accentul pe alimente bogate in probiotice, precum iaurtul (daca nu suferi de intoleranta la lactoza), dar nu uita nici de fructele cu un continut mare de apa precum pepenele. Nu risca mancand preparate specifice locului in care te afli, mai ales daca sunt grase ori foarte condimentate – ti-ar putea face rau.

Mizeaza pe preparatele care contin cat mai putine ingrediente, iar in acest fel reduci riscul de accentuare a simptomelor gastrointestinale. Fripturile, preparatele la cuptor sau supele sunt variante sigure, atat timp cat nu sunt picante.

Foloseste compresele calde – umple o sticla cu apa calda si asaz-o pe abdomen atunci cand ai crampe puternice. Caldura va relaxa musculatura din zona abdominala si va face durerile mai usor de suportat.

Hidrateaza-te – e foarte important sa te hidratezi pentru ca diareea te poate deshidrata si te vei simti si mai slabit. Consuma apa, dar si bauturi bogate in electroliti ori saruri de rehidratare orala.

Daca ai colita ulcerativa, trebuie sa respecti indicatiile primite de medic, insa totodata trebuie sa inveti sa descifrezi mesajele transmise de propriul corp. In acest fel, vei invata care sunt lucrurile care nu iti priesc si le vei putea evita. Totodata, vei descoperi strategii care functioneaza in ameliorarea durerilor si a celorlalte simptome neplacute.

Consilierea psihologica poate ajuta pacientul cu colita sa faca fata mai bine bolii cronice de care sufera. Acesta va accepta mai usor diagnosticul stabilit si astfel isi va modifica atitudinea fata de boala. Psihologul poate invata pacientul cu colita si cum sa se elibereze de stres cu ajutorul unor tehnici de relaxare care folosesc fie respiratia, fie imaginatia. Stresul este un factor care contribuie la declansarea puseelor de colita ulcerativa, asa ca e indicat sa fie tinut sub control.

Nu exista tratament care sa vindece colita in afara de cel chirurgical, care este insa pastrat ca ultima solutie, intrucat implica indepartarea chirurgicala a unei parti din colon.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0