Poate colita ulcerativa sa iti cauzeze dureri articulare?

Artrita este cea mai frecventă complicație de natură extraintestinală a colitei ulcerative – iată ce legătură există între această boală inflamatorie intestinală și articulații! Potrivit estimărilor făcute de specialiști, mai bine de un sfert dintre pacienții care suferă de colită ulcerativă dezvoltă probleme la nivelul articulațiilor. Dintre toate complicațiile extraintestinale ale colitei, problemele articulare sunt cel mai des întâlnite.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Ce forme de artrită fac pacienții cu colită ulcerativă?

În general, pacienții cu colită ulcerativă fac una dintre următoarele forme de artrită:

Artrita periferică

Acest tip de artrită afectează de obicei articulațiile mari ale brațelor și picioarelor, inclusiv coatele, încheieturile, genunchii și gleznele. Disconfortul poate să migreze, deplasându-se de la o articulație la alta. În cazul în care nu se iau măsuri din vreme, durerea poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. 

Artrita periferică tinde să fie mai frecventă în rândul persoanelor care au colită ulcerativă sau boala Crohn. Chiar dacă nu există niciun test specific în vederea diagnosticului, medicul poate să pună diagnosticul prin diferite metode, precum analiza lichidului articular, teste de sânge și raze X.  

Totuși, este important de menționat că testele de laborator ar putea să nu fie suficiente pentru a pune un diagnostic corect, întrucât, atât artrita, cât și colita  sunt afecțiuni asociate cu creșteri ale markerilor de inflamație, iar aceste constatări pot fi observate în multe afecțiuni inflamatorii.

Razele X ale articulațiilor afectate, în special ale pelvisului, dacă se suspectează boala sacroiliacă, pot oferi informații suplimentare pentru aceste forme de artrită. În timp ce razele X sunt adesea normale inițial și pot rămâne normale pe tot parcursul bolii, radiografiile articulare pot arăta eroziuni sau leziuni articulare sugerând necesitatea unui tratament mai agresiv. Partea bună este că artrita periferică cu care se confruntă pacienții cu colită ulcerativă nu provoacă, de obicei, consecințe de durată, iar tratamentul ajută la îmbunătățirea disconfortului articular.

Artrita axială

Cunoscută și sub denumirea de spondilită sau spondiloartropatie, artrita axială produce durere și rigiditate în coloana inferioară și articulațiile sacroiliace (în partea de jos a spatelui). Este important de menționat că aceste simptome pot apărea cu luni sau chiar ani înainte de dezvoltarea semnelor colitei ulcerative, mai ales la tineri. Spre deosebire de artrita periferică, artrita axială poate provoca leziuni permanente dacă oasele coloanei vertebrale fuzionează împreună scăzând capacitatea de mișcare a spatelui.

În unele cazuri, o restricție în mișcare a coastelor poate cauza probleme respiratorii în rândul pacienților. Spondilita activă dispare în general până la vârsta de 40 de ani. Terapia pentru persoanele cu artrită axială include adesea utilizarea terapiilor biologice. Terapiile non-medicale sunt orientate spre îmbunătățirea mișcărilor spatelui. Se recomandă exercițiile de întindere, precum și aplicarea căldurii umede pe spate.  

Spondilită anchilozantă

O formă mai severă de artrită spinală, spondilita anchilozantă este o complicație rară, afectând un procent destul de mic de pacienți cu colită ulcerativă. Pe lângă afectarea coloanei vertebrale și a articulațiilor sacroiliace, spondilita anchilozantă poate provoca inflamarea ochilor, plămânilor și valvelor cardiace. Nu se cunoaște cu exactitate cauza bolii, dar, se pare că debutează la persoanele sensibile genetic după expunerea la infecții intestinale sau ale tractului urinar

Spondilita anchilozantă afectează de obicei persoanele sub 30 de ani, în principal adolescenți și bărbați adulți tineri, debutând cu o pierdere foarte puternică a flexibilității la nivelul coloanei vertebrale inferioare. Chiar și în urma unui tratament corect, unii pacienți rămân cu o coloană rigidă sau „anchilozată”.  

Care este legătura dintre colita ulcerativă și durerile articulare?

În primă fază, ți se poate părea că aceste două afecțiuni nu au nimic în comun. Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală care crește riscul de artrită din cauza unor gene specifice.

 

Artrita de care suferă pacienții cu colită ulcerativă este puțin diferită în comparație cu artrita obișnuită. În primul rând, aceasta debutează la o vârstă mai fragedă, iar, în al doilea rând, nu cauzează daune articulare permanente. Cu toate că articulațiile se inflamează și devin dureroase, acestea revin la forma inițială imediat ce colita intră în faza de remisiune și inflamația intestinală este combătută.

Pacienții diagnosticați cu artrită reumatoidă au o artropatie erozivă și deformantă care distruge treptat articulațiile, iar o parte dintre acești pacienți au nevoie de o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulațiilor. În schimb, artrita asociată cu colita ulcerativă nu este erozivă sau deformabilă și nu ar trebui să afecteze pe termen lung articulațiile. 

De regulă, acești pacienți cu artrită periferică au articulații foarte calde la atingere, umflate, pe când persoanele cu artrită se confruntă adesea cu dureri și umflături care migrează de la articulație la articulație. În comparație cu artrita, poliartrita periferică tinde să fie mai persistentă, durează 1-2 ani și afectează aceleași articulații în mod constant.

Spondilita enteropatică sau artrita enteropatică este numele dat unei forme de artrite inflamatorii care apare împreună cu colita ulcerativă. Unii specialiști sunt de părere că deteriorarea tractului gastrointestinal cauzată de această afecțiune permite bacteriilor dăunătoare să se infiltreze în sânge. Această infiltrare ar fi de vină pentru apariția unor afecțiuni inflamatorii în articulații și în alte părți ale corpului. 

Tratament pentru artrită la pacientul cu colită ulcerativă

În primul rând, pacientul cu colită trebuie să meargă la medicul reumatolog pentru stabilirea diagnosticului. Tratamentul pentru artrită în cazul pacientului cu colită ulcerativă este diferit de cel recomandat pacientului sănătos, asta pentru că antiinflamatoarele folosite de obicei pentru ameliorarea simptomelor artritei pot declanșa un puseu de activitate a colitei sau pot agrava simptomele acesteia.

De aceea, acidul acetilsalicilic și ibuprofenul nu sunt o opțiune recomandată pentru pacienții cu colită ulcerativă, mai ales că pot irita mucoasa intestinală și crește inflamația. În cele mai multe cazuri, medicii gestionează simptomele artritei periferice controlând inflamația din colita ulcerativă. Doar artrita axială pare să nu se îmbunătățească pe măsură ce inflamația trece.Pentru ținerea sub control a inflamației articulare se vor folosi medicamente care tratează și colita ulcerativă.

Totuși, este important de menționat că steroizii nu sunt deosebit de eficienți pentru tratamentul spondilitei anchilozante, iar imunosupresoarele nu sunt eficiente în tratarea artritei axiale, deși pot ajuta în tratamentul artritei periferice.

Steroizii, deși au un efect antiinflamator asupra articulațiilor periferice și pot fi destul de eficienți, au numeroase efecte secundare pe termen lung, astfel încât cantitatea de steroizi prescrisă la pacienții cu colită ulcerativă ar trebuie menținută la minimum.  

Medicamentele biologice, numite blocante ale factorului de necroză tumorală (TNF) și blocante ale interleukinei (IL)-17 pot fi de ajutor. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației articulațiilor și a inflamației provocate de colita ulcerativă prin suprimarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, imunosupresoarele biologice pot avea efecte secundare semnificative, inclusiv un risc crescut de alte infecții. Pe lângă tratamentul medicamentos, pacientul cu colită ulcerativă poate folosi o serie de remedii la îndemână pentru ameliorarea simptomelor articulare:

  • Compresele calde aplicate pe articulațiile dureroase vor ameliora simptomele.
  • Compresele cu gheață sunt, de asemenea, utile.
  • Exercițiile de stretching sunt și ele recomandate într-o asemenea situație.

Cum să previi artrita dacă suferi deja de colită ulcerativă

Dacă ai primit diagnosticul de colită ulcerativă, ar trebui să îți protejezi articulațiile, pentru a evita artrita. În acest sens, poți face următoarele lucruri:

Urmează tratamentul pentru colită ulcerativă 

E important să iei tratamentul exact așa cum ți-a recomandat medicului. Cu cât procesul inflamator intestinal este ținut mai bine sub control, cu atât șansele de a dezvolta artrită sunt mai mici. Nu renunța la tratament nici atunci când boala intră în remisiune – tratamentul pentru colita ulcerativă este unul de durată, nu se administrează numai pe perioada puseului de activitate a bolii.

Practică exerciții fizice 

Dacă îți folosești articulațiile în mod corect, acestea își vor menține mobilitatea. Yoga, pilates și mersul pe jos sunt activități recomandate pacientului cu colită ulcerativă, care totodată sunt benefice și pentru articulații. Cu cât articulațiile sunt mai flexibile și mai puternice, cu atât șansele de a face artrită sunt mai reduse. Stilul de viață sedentar favorizează afecțiunile articulare.

Adoptă o dietă sănătoasă 

O dietă bogată în alimente cu efect antiinflamator va preveni instalarea artritei. Consumă, așadar, alimente bogate în acizi grași Omega-3 – pește gras, ulei de măsline, legume, nuci. Ai putea chiar să consumi alimente fără gluten, chiar dacă asta nu funcționează pentru toată lumea. Inflamația se află în centrul colitei ulcerative și a altor afecțiuni autoimune, așa că identificarea factorilor declanșatori pentru a reduce inflamația în întregul corp este un pas esențial către menținerea sub control a bolii. 

Probioticele sunt și ele recomandate ca o opțiune de tratament în artrita provocată de colita ulcerativă, îmbunătățind calitatea vieții prin influențarea răspunsului imunitar și a progresiei bolii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe această temă, atrag atenția specialiștii.

Menține-ți greutatea în limitele normale

Indicele de masă corporală trebuie să fie în limitele recomandate pentru vârsta și înălțimea pacientului cu colită ulcerativă. Kilogramele în plus pun presiune crescută pe articulații, favorizând astfel problemele articulare.

Nu ignora durerile articulare 

Dacă observi că ai dureri în zonele articulațiilor, mergi la medic și discută cu el pe această temă. Dacă va fi cazul, medicul gastroenterolog și cel reumatolog vor stabili, împreună, un tratament pentru durerile articulare, care să nu afecteze evoluția colitei ulcerative.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Crohn's & Colitis Foundation - Arthritis and Joint Pain 
https://www.crohnscolitisfoundation.org/sites/default/files/2020-03/arthritiscomplications.pdf
National Library of Medicine - Management of Arthritis in Patients with Inflammatory Bowel Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424429/
Arthritis Foundation - Inflammatory Bowel Disease
https://www.arthritis.org/diseases/inflammatory-bowel-disease


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0