Masa de sărbători pentru pacienții cu colită ulcerativă

Dacă pentru toată lumea sărbătorile înseamnă mese copioase, pentru pacientul cu colită ulcerativă preparatele tradiționale sunt cele care pot crea adevărate probleme. Un puseu de activitate a colitei ulcerative este ultimul lucru pe care ți-l dorești de sărbători, așa că asigură-te că faci tot posibilul pentru a nu declanșa simptomatologia bolii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În timp ce mesele de sărbători sunt un moment de bucurie, ele pot fi, de asemenea, o provocare. S-ar putea să simți un amalgam de sentimente atunci când te gândești la sărbători, iar faptul de a trăi cu colită ulcerativă poate face lucrurile și mai complicate.

Colita ulcerativă este o boală autoimună care afectează colonul, cauzând inflamație și ulcere la nivelul acestuia. Această afecțiune inflamatorie intestinală se manifestă episodic, prin pusee de activitate a bolii care alternează cu perioade de inactivitate a bolii – remisiune.

Cu toate că dieta nu este responsabilă pentru declanșarea colitei ulcerative, alimentele pe care le consumăm pot declanșa un puseu de activitate a acestei boli, la fel cum pot agrava severitatea simptomelor resimțite. Nu există un singur mod de a mânca care să funcționeze pentru toată lumea, dar unele alimente sunt mai susceptibile de a provoca simptome digestive pentru cineva cu colită ulcerativă, iar alte alimente pot fi mai ușor de digerat și de tolerat.

De aceea, pacientul cu colită ulcerativă trebuie să adopte o dietă sănătoasă și echilibrată. Iată câteva reguli alimentare pentru pacienții care suferă de afecțiuni inflamatorii intestinale:

  • Evitarea alimentelor grase – prăjeli, alimente semi-preparate, de tip fast-food
  • Evitarea alimentelor foarte picante
  • Evitarea alimentelor procesate
  • Evitarea zaharurilor în exces, dar și a cofeinei sau alcoolului.

Toate alimentele de mai sus irită mucoasa intestinală, accentuând simptomele precum diareea, crampele abdominale și flatulența.

Este important să mănânci încet și să mesteci bine mâncarea. Digestia începe în gură, așa că, cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât mai ușor va fi pentru restul sistemului digestiv.

Preparate interzise pacientului cu colită ulcerativă, de pe masa festivă

Pomana porcului, precum și alte alimente pe bază de carne grasă, de porc, sunt interzise pacienților care suferă de boli inflamatorii intestinale. Grăsimile favorizează diareea și vor declanșa un puseu de activitate a bolii. Înlocuiește acest preparat cu o friptură slabă, de curcan, preparată fie pe grătar, fie la cuptor.

Salata boeuf conține maioneză, care de asemenea este contraindicată în caz de colită ulcerativă, pentru că poate declanșa simptome intestinale. Aceasta poate fi, însă, înlocuită cu o salată reinterpretată, fără maioneză, însă cu legume fierte din belșug.

 

 

Sarmalele, unul dintre felurile de mâncare "vedetă" de pe masa de Crăciun și revelion, sunt făcute de obicei din carne grasă, de porc. Acestea sunt greu de digerat și favorizează simptomele intestinale. De aceea, e recomandat ca sarmalele să fie înlocuite, de pacientul cu colită ulcerativă, cu 1-2 sarmale din carne tocată de curcan, foarte slabă.

Deserturile de pe masa festivă pot conține cantități mari de zahăr, dar și de margarină sau uleiuri vegetale, care pot declanșa simptomele colitei ulcerative. De aceea, pacientul cu colită ulcerativă ar trebui să consume deserturi de casă, fără mult zahăr, în cantități extrem de limitate. Fructele crude vor fi evitate cu orice preț pentru că vor declanșa simptome gastrointestinale care vor provoca disconfort la petrecerea de Crăciun sau revelion și nimeni nu își dorește asta.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Consumul de alcool este extrem de dăunător celor care suferă de colită ulcerativă, alcoolul iritând mucoasa tractului gastrointestinal, crescând riscul de puseu de activitate a colitei. Diareea este una dintre primele reacții care apare în urma consumului de alcool la pacientul care suferă de această afecțiune.

Alimente care pot să fie incluse în meniul de sărbători

Dacă ești într-o criză a colitei ulcerative, poate dorești să te concentrezi pe consumul de alimente care sunt mai ușor de digerat. Alimentele care sunt sărace în fibre, cu texturi mai moi, reprezintă mai puțin efort pentru sistemul tău digestiv pentru a le descompune. Acest lucru poate ajuta la prevenirea sau reducerea simptomelor.

Alimentele care sunt de obicei bine tolerate includ:

  • Curcan, pui, pește și fructe de mare.
  • Ouă.
  • Tofu, băuturi din soia.
  • Unt de nuci (cum ar fi unt de arahide, unt de caju sau unt de migdale).
  • Legume moi, gătite, cu pielea și semințele îndepărtate.
  • Fructe moi, fără coajă și semințe.
  • Cereale cu un conținut scăzut de fibre.

Dacă nu reușești să mănânci suficient, ia în considerare utilizarea băuturilor cu suplimente nutritive. Acestea pot adăuga mai multe substanțe nutritive și calorii în dieta ta.

Iată câteva alimente și băuturi care au mai multe șanse de a fi mai ușoare pentru sistemul tău digestiv:

  • legume gătite la aburi, prăjite sau fierte în loc de salate sau legume crude
  • carne, curcan, pui sau pește care este gătit până când este moale și ușor de mestecat
  • piure de cartofi sau mâncăruri pe bază de orez
  • pâine albă sau chifle, în loc de pâine integrală sau de grâu integral
  • piureuri sau supe pe bază de bulion, fără fasole sau condimente
  • fructe fierte sau fructe moi, cum ar fi pepenele sau bananele
  • băuturi nealcoolice și ceaiuri decofeinizate.

 
Alte recomandări pentru ca pacientul să treacă cu bine de perioada sărbătorilor și de mesele festive specifice acesteia:

  • Consumul unor porții foarte mici, dar dese, în locul celor 3 mese principale.
  • Hidratarea cu apă și ceaiuri.
  • Asigură-te că îți iei medicamentele la tine dacă mergi la o petrecere de Crăciun sau revelion – în acest fel te vei simți mai bine și liniștit, dar vei fi și pregătit în cazul în care apar simptomele gastrointestinale neplăcute.
  • Folosește toaleta – nu te rușina dacă simți nevoia să folosești toaleta.
  • Învață să spui “Nu” – de sărbători, toată lumea la care mergi în vizită încearcă să te convingă să mănânci mai mult decât simți că poți; nu accepta, de rușine, să consumi alimente în exces pentru că astfel te expui riscului de a avea de-a face cu un puseu de activitate a colitei ulcerative.

 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Living with-Ulcerative colitis - https://www.nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/living-with/ 
An Examination of Diet for the Maintenance of Remission in Inflammatory Bowel Disease - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372922/ 
Low-Residue and Low-Fiber Diets in Gastrointestinal Disease Management - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4642427/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0