Manifestari clinice ale colitei ulcerative si criterii de evaluare a bolii

Iata care sunt manifestarile clinice ale rectocolitei ulcerohemoragice (RCUH), dar si care sunt criteriile de evaluare a bolii.

Manifestarile clinice ale colitei ulcerative sunt complexe si constau in:

[{ads-colita-first}]

- Diaree sangvinolenta (amestecata cu sange), adica scaune frecvente de volum mic, inclusiv pe parcursul noptii, asociate cu eliminari de sange;

- Rectoragii, cu caracter variabil in functie de localizarea si severitatea afectiunii, eliminare de sange proaspat, rosu, pe suprafata scaunului sau separat de masele fecale;

- Dureri abdominale colicative, ce apar sau se intensifica, de regula, inainte de defecatie, mai frecvent in fosa iliaca stanga;

- Tenesme (n.r. dureri cauzate de iritarea si contractia sfincterelor anale);

- Eliminare de mase muco-purulente si sange in lipsa maselor fecale.

Criteriile de evaluare pentru activitatea colitei ulcerative sunt:

  • Numarul de scaune in 24 ore (se face comparatie cu perioada anterioara declansarii bolii);
  • Prezenta sangelui in scaun;
  • Aspectul endoscopic;
  • Aprecierea medicului curant.


O alta clasificare a bolii ia in calcul si rezultatul analizelor, dar si febra si frecventa cardiaca:

1. RCUH usoara

Pacientul are 1-3 scaune/zi, cu sau fara sange, fara febra, anemie, fara tahicardie si cu VSH, 6 scaune/zi, de cele mai multe ori cu sange. Pacientul are febra, anemie, are tahicardie si biologic VSH>30 mm/h.

2. RCUH fulminanta

Pacientul are >10 scaune/zi, cu sange. Pacientul are febra, tahicardie si biologic VSH>30 mm/h. Pacientii au anemie importanta si necesita transfuzii.

Extensia bolii influenteaza modalitatea de tratament, influenteaza riscul de dezvoltare a displaziei sau a cancerului colorectal si, prin urmare, inceperea si frecventa supravegherii colonoscopice. In functie de extensia macroscopica maxima la colonoscopie, colita ulcerativa este clasificata ca proctita, colita stanga si colita extensiva.

Terapia locala sub forma de supozitoare sau clisme este, de obicei, prima alegere pentru proctita si colita stanga, in timp ce terapia orala (adesea combinata cu terapia locala) este indicata pentru colita extensiva.

 

 

Pacientii cu colita extinsa prezinta cel mai mare risc de a dezvolta cancer colorectal, in timp ce pacientii cu proctita prezinta un risc similar cu cel al populatiei generale.

Gravitatea bolii influenteaza modalitatea de tratament si calea de administrare. Indicii clinici ai severitatii bolii nu au fost validati in mod corespunzator, desi parametrii clinici, de laborator, imagistici si endoscopici, inclusiv histopatologia, au impact asupra managementului pacientilor. Remisia este definita ca frecventa scaunului ≤ 3/ zi, fara sangerare rectala si mucoasa normala la endoscopie. Absenta unui infiltrat inflamator histologic acut prognozeaza o evolutie indelungata a bolii.

Cea mai buna modalitate de a defini remisia este o combinatie de parametri clinici (frecventa scaunului ≤ 3 / zi fara sangerare) si nici o leziune a mucoaselor la endoscopie.

O clasificare a colitei ulcerative in functie de varsta la debut este de valoare, deoarece bolile cu debut precoce sunt cu un curs mai putin favorabil.

Clasificarea in functie de prezenta concomitenta a colangitei sclerozante primare este importanta, deoarece creste necesitatea si frecventa colonoscopiei de supraveghere.

Utilizarea clinica de rutina a markerilor moleculari genetici sau serologici nu este recomandata pentru clasificarea colitei ulceroase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0