Extinderea colitei ulcerative

Colita ulcerativa este o boala intestinala de natura autoimuna care se manifesta prin inflamarea intestinului gros. Nu se cunosc cauzele acestei afectiuni si nu exista niciun tratament care sa o vindece.

Colita ulceroasa este o afectiune inflamatorie cronica, caracterizata de episoade de inflamatie recurente si episode de remisiune, limitate la nivelul mucoasei colonului. Aceasta implica aproape invariabil rectul si poate sa se extinda si in alte portiuni ale colonului. Spre deosebire de boala Crohn, insa, care poate afecta intreg tractul gastrointestinal, colita ulcerativa nu se manifesta decat la nivelul colonului.

Pacientii pot prezenta simptome active de colita ulcerativa ca manifestare initiala sau ca recidiva clinica a bolii lor.

 

Severitatea simptomelor difera de gradul de inflamare, precum si de portiunea din colon care este inflamata.

In ceea ce priveste extinderea bolii, pentru a descrie gradul de implicare a colitei ulceroase se folosesc diferiti termeni:

● Proctita ulcerativa se refera la boala limitata la rect – aceasta este o forma mai blanda a colitei ulcerative, neavand manifestari agresive. Ulceratiile, in cazul acesteia, apar la nivelul rectului si se extind cel mult 20 de centimetri de-a lungul colonului, in partea finala a acestuia. In jur de 25-30% dintre pacientii diagnosticati cu colita ulcerativa sufera de aceasta forma a bolii.

Prezenta sangelui in scaun, precum si diareea, sunt principalele simptome ale proctitei ulcerative. Pot aparea si durerile rectale, din cauza ca zona este suprasolicitata. In ceea ce priveste riscurile, pacientii care sufera de proctita sunt expusi unui numar mai mic de riscuri, comparativ cu alte forme de colita ulcerativa. Complicatiile apar rareori in aceasta situatie, iar riscul de cancer colorectal este si el redus.

● Proctosigmoidita ulceroasa se refera la boala limitata la rect si la colonul sigmoid si nu implica colonul descendent – in jur de 50% dintre pacientii care primesc diagnosticul de colita ulcerativa sufera de proctosigmoidita.

 

 

● Colita ulcerativa pe partea stanga sau distala se refera la o boala care se extinde dincolo de rect si in proximitatea unghiului splenic – colita ulcerativa distala afecteaza zona unghiului splenic, adica cea in care colonul se indoaie. Printre simptomele acestui tip de colita ulcerativa se numara si durerile abdominale in partea stanga, sus.

● Colita extensiva se refera la o boala care se extinde in apropierea unghiului splenic, dar care nu ajunge la cec (partea dreapta jos a abdomenului) – simptomele acesteia sunt similare cu ale celorlalte tipuri de colita, insa pot fi mai accentuate.

● Pancolita se refera la o boala care se extinde in proximitatea unghiului splenic si implica cecul – intreg colonul este afectat de pancolita, iar simptomele acesteia includ dureri abdominale severe, diaree cu sange si scadere severa in greutate. Aceasta creste riscul de complicatii grave precum hemoragia ori dilatarea colonului (n.r. megacolonul toxic).

Desi simptomele clinice pot sugera locurile probabile ale activitatii bolii, colonoscopia este necesara pentru a determina gradul de implicare. Evaluarea endoscopica este necesara pentru a confirma prezenta, severitatea si amploarea inflamatiei si pentru a exclude prezenta unei infectii.

In functie de zona colonului afectata de colita ulcerativa, se va alege tratamentul cel mai potrivit. Pacientul trebuie sa faca tot posibilul pentru a prelungi perioadele de remisiune a bolii si pentru a ameliora simptomele in timpul puseelor de activitate a colitei ulcerative.

Medicul gastroenterolog va urmari evolutia bolii si va face, in consecinta, recomandarile necesare pentru imbunatatirea situatiei pacientului.

Schimbarile in ceea ce priveste stilul de viata sunt obligatorii la pacientii cu colita ulcerativa. Acestia trebuie sa adopte o dieta cat mai sanatoasa, sa evite alimentele cu potential inflamator (alimente procesate, prajeli, dulciuri, cofeina, alcool), sa renunte la fumat, dar si sa devina cat mai activi din punct de vedere fizic.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0