Este colita ulcerativa o afectiune autoimuna?

Colita ulcerativa este o boala cronica a intestinului gros, cunoscut si sub denumirea de colon, care determina inflamatia acestuia, precum si ulcere la nivelul peretilor care captusesc colonul.

Colita ulcerativa apare in urma unei reactii anormale a sistemului imunitar, la bacteriile sanatoase sau resturile alimentare din intestinul gros. Asadar, colita ulcerativa este considerata boala de natura autoimuna.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu se cunosc cauzele exacte ale acestei boli cronice, insa oamenii de stiinta banuiesc ca ar fi o asociere a mai multor factori: mostenirea genetica, hiperactivitatea sistemului imunitar sau chiar factori de mediu. Specialistii au observat ca, odata ce sistemul imunitar incepe sa actioneze anormal, nu se mai poate opri – asa apar inflamatia cronica a colonului, dar si celelalte simptome specifice colitei ulcerative.

In mod normal, atunci cand organismul functioneaza in parametri normali, sistemul imunitar declanseaza un proces inflamator temporar, cu scopul de a combate infectia sau boala. Apoi, pe masura ce organismul combate boala si isi revine, inflamatia dispare si ea. La pacientii cu colita ulcerativa insa, inflamatia persista fara un motiv anume, cronicizandu-se si sabotand organismul, in loc sa il ajute. 

Simptomele colitei ulcerative includ durerea abdominala, balonarea, diareea si nevoia permanenta de a merge la toaleta. Aceste simptome pot fi blande, moderate sau foarte severe, in functie de severitatea bolii fiecarui pacient.

Simptomele apar episodic si pot exista perioade indelungate, de luni, sau poate chiar ani, de remisiune. In perioada de remisiune a bolii, simptomele colitei ulcerative dispar.

Diagnosticul de colita ulcerativa este stabilit in urma realizarii unor analize si teste precum colonoscopia, RMN-ul sau tomografia computerizata.

In ciuda eforturilor depuse de medici, nu exista inca un tratament care sa poata vindeca aceasta boala autoimuna. Tratamentul folosit in tratarea colitei ulcerative se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si pe prelungirea perioadelor de remisiune a bolii.

 

 

Tratamentul este absolut necesar intrucat, fara acesta, pacientul este expus complicatiilor ce pot fi cauzate de aceasta boala inflamatorie. In cele mai multe cazuri, se foloseste tratamentul medicamentos, administrat la domiciliu. Medicamentele antiinflamatoare sunt adesea folosite in tratamentul colitei ulcerative. In cazurile mai severe insa, poate fi necesara internarea pacientului, poate chiar si intervetia chirurgicala. Statistic vorbind, intre 23 – 45% dintre pacientii cu colita ulcerativa au nevoie, la un moment dat, de o interventie chirurgicala.

Printre complicatiile ce apar in asociere cu colita ulcerativa se numara si: artrita, inflamatia oculara, osteoporoza, bolile hepatice.  Una dintre cele mai grave complicatii ale colitei ulcerative este cancerul de colon. Un procent de 5% dintre pacientii care au colita ulcerativa dezvolta, in timp, cancer colorectal. Riscul de cancer de colon al acestor pacienti creste foarte mult dupa 10 ani de la instalarea bolii. De aceea, screeningul pentru cancer colorectal este extrem de important in randul pacientilor care sufera de colita ulcerativa.

In ceea ce priveste stilul de viata, sunt recomandate anumite schimbari odata cu primirea acestui diagnostic. Dieta adoptata ar trebui sa fie una mai sanatoasa, pentru a preveni acutizarea simptomatologiei specifice colitei ulcerative. De pilda, este indicat sa se evite consumul de alimente picante, foarte grase sau bogate in zaharuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0