Este colita ulcerativa o afectiune autoimuna?

Colita ulcerativă este o boală cronică a intestinului gros, cunoscut și sub denumirea de colon, care determină inflamația acestuia, precum și ulcere la nivelul pereților care căptușesc colonul.

Este sau nu colita ulcerativă o boală autoimună?

Potrivit Institutului de Cercetare Benaroya, colita ulcerativă este o boală autoimună. O boală autoimună apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane devine hiperactiv și îi atacă țesutul sănătos.
Colita ulcerativă apare în urma unei reacții anormale a sistemului imunitar, la bacteriile sănătoase sau resturile alimentare din intestinul gros. Rezultatul? Mucoasa colonului este afectată și apar răni mici sau ulcere.

[{ads-colita-first}]

Aceste ulcere produc puroi și mucoase, care provoacă dureri abdominale și necesitatea de a merge frecvent la toaletă. Așadar, colita ulcerativa este considerată o boală de natură autoimună.

Colita ulcerativă compromite sistemul imunitar?

Nu se cunosc cauzele exacte ale acestei boli autoimune, însă oamenii de știință bănuiesc că ar fi o asociere a mai multor factori: moștenirea genetică, hiperactivitatea sistemului imunitar sau chiar factori de mediu. Specialiștii au observat că, odată ce sistemul imunitar începe să acționeze anormal, nu se mai poate opri – așa apar inflamația cronică a colonului, dar și celelalte simptome specifice colitei ulcerative.

În mod normal, atunci când organismul funcționează în parametri normali, sistemul imunitar declanșează un proces inflamator temporar, cu scopul de a combate infecția sau boala. Apoi, pe măsură ce organismul combate boala și își revine, inflamația dispare și ea. La pacienții cu colită ulcerativă însă inflamația persistă fără un motiv anume, cronicizându-se și sabotând organismul, în loc să îl ajute. 
Acestea fiind spuse, colita ulcerativă care nu este ținută sub control ar putea împiedica în cele din urmă susținerea sistemului imunitar în restul corpului.

De altfel, este important de menționat că unii pacienți cu colită ulcerativă au sistemul imunitar compromis din cauza medicamentelor pe care le iau pentru a trata bolile intestinale inflamatorii. Imunosupresoarele funcționează prin reducerea răspunsului autoimun dăunător – dar, desigur, asta reduce și activitatea generală a sistemului imunitar.

Cine este afectat de colită?

Colita ulcerativă poate apărea la orice vârstă, deși majoritatea oamenilor sunt diagnosticați în jurul vârstei de 30 de ani. Bărbații și femeile au riscuri egale în ceea ce privește diagnosticul de colită ulcerativă, dar bărbații în vârstă sunt mai probabil să fie diagnosticați decât femeile în vârstă. Riscul de a dezvolta colita ulcerativa este între 1,6 și 39% dacă ai o rudă de gradul I cu această afecțiune.

Simptome colită

Simptomele colitei ulcerative includ durerea abdominală, balonarea, diareea și nevoia permanentă de a merge la toaletă. Aceste simptome pot fi blânde, moderate sau foarte severe, în funcție de severitatea bolii fiecărui pacient.

Simptomele apar episodic și pot exista perioade îndelungate, de luni, sau poate chiar ani, de remisiune. În perioada de remisiune a bolii, simptomele colitei ulcerative dispar.

Tipuri de colită ulcerativă

Colita ulcerativă este o boală cronică care poate afecta diferite părți ale colonului și rectului. Există o gamă largă de simptome și complicații, în funcție de amploarea bolii și de tipul de colită ulceroasă pe care o ai.

Proctita ulcerativă

În proctita ulcerativă, inflamația intestinului este limitată la rect. Această afecțiune afectează de obicei mai puțin de 15 cm de rect și nu este asociată cu un risc crescut de cancer.

Simptomele pot include:

  • Sângerare rectală
  • Durere rectală
  • Urgență fecală

Colita distală sau colita stângă

În această formă de colită ulceroasă, inflamația începe la nivelul rectului și se extinde până la nivelul colonului, până la flexura splenică, care este o îndoire a colonului în apropierea splinei. Colita stângă include și proctosigmoidita, care afectează rectul și segmentul inferior al colonului situat chiar deasupra rectului cunoscut sub numele de colon sigmoid.

Simptomele pot include:

  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate
  • Diaree cu sânge
  • Durere în partea stângă a abdomenului

Colita extinsă

Acest tip de colită ulceroasă afectează întregul colon. Inflamația începe la rect și se extinde dincolo de flexura splenică.

Simptomele pot include:

  • Pierderea poftei de mâncare
  • Diaree cu sânge
  • Durere abdominală
  • Pierdere în greutate

Diagnosticul și tratamentul în colita ulcerativă

Diagnosticul de colită ulcerativă este stabilit în urma realizării unor analize și teste precum colonoscopia, RMN-ul sau tomografia computerizată. În ciuda eforturilor depuse de medici, nu există încă un tratament care să poată vindeca această boală autoimună.  

Scopul principal în tratarea colitei ulcerative este de a ajuta pacienții să-și regleze mai bine sistemul imunitar. Deși nu există un tratament cunoscut pentru colita ulcerativă și erupțiile pot recidiva, o combinație de opțiuni de tratament te poate ajuta să menții controlul asupra bolii, să ameliorezi simptomele cu care te confrunți, să prelungești perioadele de remisiune ale bolii și să duci o viață plină de satisfacții.

Tratamentul pentru colita ulcerativă are multe fațete și include utilizarea medicamentelor, modificări ale dietei și nutriției și, uneori, proceduri chirurgicale pentru a repara sau îndepărta porțiunile afectate ale tractului gastro-intestinal.

Tratamentul este absolut necesar întrucât, fără acesta, pacientul este expus complicațiilor ce pot fi cauzate de această boală inflamatorie. În cele mai multe cazuri, se folosește tratamentul medicamentos, administrat la domiciliu. 

Tratament medicamentos

Medicamentele antiinflamatoare sunt adesea folosite în tratamentul colitei ulcerative. În unele circumstanțe, un specialist poate recomanda includerea unei terapii suplimentare care va funcționa în combinație cu terapia inițială pentru a crește eficacitatea acesteia. De exemplu, terapia combinată ar putea include adăugarea unui agent biologic la un imunomodulator. Ca și în cazul oricărei terapii, există riscuri și beneficii ale terapiei combinate. Combinarea terapiilor poate crește eficacitatea tratamentului în colita ulcerativă, dar poate exista și un risc crescut de efecte secundare și toxicitate.

Medicul va identifica opțiunea de tratament care este cea mai eficientă pentru nevoile tale.

Intervenții chirurgicale

În cazurile mai severe însă, poate fi necesară internarea pacientului, poate chiar și intervenția chirurgicală. Statistic vorbind, între 23 – 45% dintre pacienții cu colită ulcerativă au nevoie, la un moment dat, de o intervenție chirurgicală. Această operație presupune îndepărtarea colonului (colectomie).

În funcție de o serie de factori, inclusiv amploarea bolii și vârsta pacientului și starea generală de sănătate, poate fi recomandată una dintre cele două abordări chirurgicale. Prima presupune îndepărtarea întregului colon și rect, cu crearea unei ileostomii sau a unei stome externe (o deschidere pe abdomen prin care deșeurile sunt golite într-o pungă, care este atașată de piele cu adeziv).

Astăzi, mulți pacienți pot profita de noile tehnici chirurgicale, care au fost dezvoltate pentru a oferi o altă opțiune în cazul în care trebuie să fie supuși unei intervenții chirurgicale. Această procedură necesită și îndepărtarea colonului, dar evită o ileostomie. Prin crearea unei pungi interne din intestinul subțire și atașarea acesteia de mușchiul sfincterului anal, chirurgul poate păstra integritatea intestinului și poate elimina necesitatea ca pacientul să poarte un aparat de stomie extern.

Complicații colită ulcerativă

Printre complicațiile ce apar în asociere cu colita ulcerativă se numără:

  • Sângerare severă
  • Deshidratare severă
  • Un colon care se umflă rapid, numit și megacolon toxic
  • O gaură în colon, numită și colon perforat
  • Risc crescut de cheaguri de sânge în vene și artere
  • Inflamația pielii, articulațiilor și ochilor
  • Risc crescut de cancer de colon
  • Pierderea osoasă, numită și osteoporoză

Una dintre cele mai grave complicații ale colitei ulcerative este cancerul de colon. Un procent de 5% dintre pacienții care au colită ulcerativă dezvoltă, în timp, cancer colorectal. Riscul de cancer de colon al acestor pacienți crește foarte mult după 10 ani de la instalarea bolii. De aceea, screeningul pentru cancer colorectal este extrem de important în rândul pacienților care suferă de colită ulcerativă.

Dieta în colită ulcerativă

În ceea ce privește stilul de viață, sunt recomandate anumite schimbări odată cu primirea acestui diagnostic. Dieta adoptată ar trebui să fie una mai sănătoasă, pentru a preveni acutizarea simptomatologiei specifice colitei ulcerative. De pildă, este indicat să se evite consumul de alimente picante, foarte grase sau bogate în zaharuri.

Mai sunt multe de învățat despre cauzele și declanșatorii colitei ulcerative. Dar, deoarece este o problemă gastro-intestinală, ceea ce mănânci poate influența modul în care te simți.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De aceea, ar fi bine să ții cont de câteva recomandări comune:

  • Adoptă o dieta săracă in FODMAP. Această dietă necesită reducerea consumului de alimente cu FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili).  
  • Încearcă dieta mediteraneană. Cercetările sugerează că alimentația în stil mediteranean (multe legume, mirodenii grăsimi sănătoase ș pește) poate îmbunătăți simptomele la persoanele cu colită uşoară sau moderată.
  • Include în meniul zilnic alimente cu conținut scăzut de fibre. Experții recomandă reducerea aportului de fibre în timpul crizelor din colită ulcerativă.
  • Consumă alimente fără gluten sau fără lactoză. Unii pacienți cu colită ulcerativă se simt mai rău după ce consumă gluten sau lactate. O dietă de eliminare te poate ajuta să identifici factorii declanșatori pentru a determina dacă eliminarea unuia sau a ambelor alimente te ajuta.  

Deși pacienții cu colită ulcerativă au declanșatori diferiți, mulți pacienți raportează probleme cu aceste alimente:

  • lactate
  • alcool
  • carne roșie
  • ardei iuți
  • îndulcitori artificiali
  • gustări și deserturi dulci
  • Legume (broccoli și varză)

Păstrarea unui jurnal alimentar și colaborarea îndeaproape cu medicul specialist sau dieteticianul te poate ajuta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Crohn's & Colitis Foundation - What is Ulcerative Colitis?
https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis
Crohn's & Colitis Foundation - Ulcerative Colitis Treatment Options
https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis/treatment-options
 

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0