Diferențe între colita ulcerativă și boala celiacă

Cum să diferențiezi două boli intestinale cu cauze complet diferite, dar cu simptomatologii asemănătoare?

Există din ce în ce mai multe cazuri de colită ulcerativă și boala celiacă raportate anual în toată lumea. Incidența acestor boli este în creștere constantă de câteva decenii. Cercetătorii dau vina pe factorii de mediu, mai exact pe schimbările aduse de epoca modernă stilului de viață (sedentarismul, alimentația nesănătoasă, obezitatea etc.) și pe ratele de poluare din atmosferă și din industria alimentară (pesticide, medicamentele administrate animalelor din ferme etc.).

[{ads-colita-first}]

Problemele digestive pot să apară și să dispară din mai multe motive. Dar atunci când ai simptome cronice, sau care nu dispar cu medicamente disponibile fără rețetă, este timpul să te adresezi medicului gastroenterolog. Acesta va putea face un diagnostic diferențial și să trateze cauza simptomelor digestive.

Ce este colita ulcerativă?

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a intestinului, cu bază autoimună, ce afectează colonul și rectul (rectocolită). Cercetătorii nu sunt siguri ce anume declanșează răspunsul autoimun în colita ulcerativă. Unii dintre ei includ și factorii de mediu, precum și cei genetici, cum ar fi moștenirea genetică familială. 

Pentru majoritatea persoanelor cu colită, simptomele sunt preponderent digestive. Cauza apariției lor sunt ulcerațiile de la nivelul mucoasei intestinale, ceea ce irită și inflamează zona. În cazurile de colită cronică, afectarea microvililor intestinali poate duce la apariția bolii celiace sau a intoleranței la lactoză. 

Ce este boala celiacă?

Boala celiacă sau intoleranța la gluten, reprezintă inabilititatea organismului de a procesa glutenul. Este o afecțiune autoimună cunoscută și drept alergie la gluten. Glutenul este o proteină regăsită în mai multe cereale, precum grâu, secară și orz. La persoanele cu boala celiacă, sistemul imunitar atacă intestinul subțire pentru a elimina glutenul, pe care îl confundă cu un intrus dăunător. Această dereglare a celulelor imunitare care luptă împotriva propriului organism poartă numele de tulburare autoimună.

Boala celiacă ar putea să fie precursorul unei afecțiuni inflamatorii intestinale. Un studiu1 recent a descoperit o rată de aproape 10 ori mai mare ca o persoană cu boala celiacă să dezvolte o boala intestinală inflamatorie. Statistica arată că pacienții cu ambele afecțiuni însumează 2130 de persoane din 100,000, pe când doar 260 de persoane din 100,000 au doar una dintre aceste boli.

Simptome asemănătoare

Atât colita ulcerativă, cât și boala celiacă au o bază autoimună ce afectează intestinul și cauzează inflamație. De aceea simptomele digestive sunt foarte asemănătoare, și includ:

  • Diaree
  • Indigestie
  • Balonare 
  • Crampe abdominale puternice
  • Greață
  • Malabsorbție (ce poate duce la anemie și scădere în greutate)
  • Scaun cu sânge și/ sau mucus

Descoperirile recente2 demonstrează că există o bază genetică comună pentru multe boli mediate de imunitate și astfel se explică simptomatologia similară între boala celiacă și colita ulcerativă. Compararea acestor două boli ajută la înțelegerea simptomelor specifice pentru fiecare boală și a celor comune. Caracteristicile comune pot fi utile cercetătorilor pentru a înțelege mai bine procesele inflamatorii și pentru a căuta noi metode de tratament.

Diferențe între colita ulcerativă și boala celiacă

Având cauze diferite, colita ulcerativă și boala celiacă răspund diferit la anumiți factori. De exemplu, simptomele intoleranței la gluten ar trebui să înceteze de îndată ce este oprit consumul de cereale cu gluten. Este o metodă de diagnostic la îndemâna oricui, care poate ajuta medicul gastroenterolog să pună diagnosticul corect. Dacă te confrunți cu simptome digestive persistente, elimină glutenul din alimentație timp de o lună, apoi reintrodu câteva alimente cu gluten treptat, pentru a observa dacă reapar simptomele. 

O altă diferență constă în faptul că inflamația cauzată de colita ulcerativă se poate manifesta și în alte zone ale corpului. Afecțiunile cel mai des asociate cu colita sunt:

  • Sclerita și uveita (ochi roșii și inflamați)
  • Psoriazis (pete roșii de piele descuamată)
  • Eritem nodos (pete roșii pe piele)
  • Stomatită aftoasă (afte bucale dureroase)
  • Artrită (inflamarea articulațiilor)

Tratamentul este de asemenea diferit. În boala celiacă, accentul cade pe modificarea stilului de viață pentru a elimina toate sursele de gluten. Inclusiv sursele mai puțin cunoscute, precum berea, sosul de soia sau sosul pentru salată preambalat ar putea declanșa simptomele. 

În cazul colitei ulcerative, adoptarea unei alimentații sănătoase poate să întrețină remisia, dar de obicei este nevoie de tratament medicamentos pentru a ajunge în acea etapă. Medicii recomandă, în funcție de gravitatea simptomelor, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi sau chiar imunosupresoare pentru a trata inflamația.



 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Studiul ”Link Between Celiac Disease and Inflammatory Bowel Disease.”, publicat în Journal of Clinical Gastroenterology, în 2019, autori: Shah A., Walker M., Burger D. et al.
  2. Studiul ”Inflammatory bowel disease and celiac disease: Overlaps and differences”, publicat în World Journal of Gastroenterology, în 2014, autori: Virginia Pascual, Romina Dieli-Crimi, Natalia López-Palacios et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0