Colita ulcerativa si sarcina: riscuri si tratament

Boala inflamatorie intestinală (colita ulcerativă și boala Crohn) are implicații asupra fertilității, sarcinii și alăptării.

Ce trebuie să știi despre fertilitatea la femeile cu colită ulcerativă

Multe femei cu boala Crohn sau colită ulceroasă se întreabă dacă ar putea avea copii și ce implicații are boala lor în sarcină, având în vedere că acestea pot provoca simptome precum dureri abdominale, diaree și oboseală, ceea ce poate face dificil pentru femei să se îngrijească în timpul celor nouă luni. Iar specialiștii spun că da, femeile cu colită ulcerativă pot deveni mame. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pe de o parte, fertilitatea la pacientele cu colită ulcerativă poate fi afectată de inflamația activă, medicamente și intervenții chirurgicale anterioare. Pe de altă parte, în perioadele de remisiune a bolii, fertilitatea femeii nu este afectată.

În unele cazuri, sarcina are chiar efecte benefice asupra colitei ulcerative, asta pentru că activitatea sistemului imunitar este încetinită pe parcursul sarcinii, menținând astfel cu succes boala în remisiune.

De altfel, au loc multe schimbări în timpul sarcinii, inclusiv hormonale și modificări ale bacteriilor intestinale. Toate acestea pot avea un impact potențial asupra bolii Crohn și colitei ulcerative. Riscul de complicații și probleme în sarcină este, într-adevăr, mult mai crescut la femeile cu colită ulcerativă, așa cum arată un nou studiu 1

Echipa de cercetare a analizat peste 8 milioane de sarcini în perioada 2016 și 2018. Dintre acestea, 14.129 de mame au avut boala inflamatorie intestinală (IBD). Rezultatele au arătat că gravidele cu boala inflamatorie intestinală au avut un risc crescut să se confrunte cu diabet gestațional, hemoragie postpartum, complicații hipertensive, naștere prematură, restricție de creștere a fătului și decesul fătului. Din acest motiv, oamenii de știință sugerează ca femeile care au IBD moderat până la sever să beneficieze de consiliere preconcepțională și să fie tratate pentru a obține remisie înainte de a rămâne însărcinate.

Când o femeie cu colită ulcerativă ar trebui să rămână însărcinată

Ideal ar fi ca femeia care suferă de colită ulcerativă să rămână însărcinată în timpul unei perioade de remisiune a bolii intestinale. De altfel, potrivit statisticilor, femeile a căror colită ulceroasă sau boala Crohn este în remisie rămân mai ușor însărcinate spre deosebire de pacientele cu boala activă. 

Mai mult decât atât, medicii atrag atenția că dacă pacienta reușește să rămână gravidă în timpul bolii active, este posibil ca afecțiunea să rămână activă pe tot parcursul sarcinii. Iar riscurile nu sunt de neglijat. Vorbim despre complicații precum avortul spontan, nașterea prematură sau nașterea unui copil cu o greutate mică la naștere. În plus, este important ca o femeie să nu rămână însărcinată atunci când începe un nou medicament.  

Medicația pacientelor însărcinate cu colită ulcerativă

Alegerea utilizării antiinflamatoarelor și imunosupresoarelor în timpul sarcinii și alăptării trebuie să se bazeze pe siguranța și indicațiile relative, precum și pe riscul de recidivă a bolii inflamatorii intestinale (IBD) în cazul în care medicamentele sunt întrerupte.

Totuși, există câteva lucruri pe care gravida trebuie să le cunoască. De exemplu, dacă starea ei de sănătate are de suferit, medicul îi poate recomanda anumite medicamente.

Aminosalicilați. Sulfasalazina și medicamentele cu acid 5-aminosalicilic (5-ASA) pot fi utilizate în timpul sarcinii și alăptării. Incidența scăderii greutății la naștere, a prematurității, a avortului spontan, a nașterilor de feți morți sau a malformațiilor congenitale este similară la copiii născuți de mamele care iau sulfasalazină în comparație cu populația generală. Prin urmare, sulfasalazina nu trebuie întreruptă în timpul sarcinii.

Suplimentarea cu suplimente de folat (2 mg pe zi) trebuie recomandată pacientelor care sunt în tratament cu sulfasalazină, deoarece interferează cu metabolizarea acidului folic.

Corticosteroizi. Glucocorticoizii sunt considerați a avea risc scăzut în timpul sarcinii și trebuie administrați pentru aceleași indicații ca și pentru o pacientă cu IBD care nu este gravidă. Trebuie utilizată cea mai mică doză posibilă de glucocorticoizi sistemici și aceștia nu ar trebui administrați la începutul sarcinii. În cazul în care se întâmplă ca pacienta să rămână gravidă în timp ce ia steroizi, este importantă reducerea dozei.

Glucocorticoizii au potențialul de exacerbare a hipertensiunii induse de sarcină, a diabetului gestațional și a rupturii premature a membranelor. Prin urmare, femeile gravide care iau glucocorticoizi trebuie monitorizate corespunzător pentru aceste complicații.

• Imunomodulatoare. Thiopurinele, azatioprina și mercaptopurina trebuie continuate în timpul sarcinii, în cazul în care nu pot fi administrate alte medicamente. Într-o meta-analiză din 2012 efectuată pe 3.045 de femei cu IBD, expunerea la thiopurină a fost asociată cu nașterea prematură, dar nu cu anomalii congenitale sau greutate mică la naștere. În plus, întreruperea tratamentului cu azatioprină și mercaptopurină este asociată cu o rată ridicată de recidivă, iar boala inflamatorie intestinală activă este asociată cu un risc crescut de greutate scăzută la naștere. Medicamentele precum azatioprina, 6-mercaptopurina (6-MP) și ciclosporina A au un risc scăzut în timpul sarcinii. Însă metotrexatul este contraindicat în timpul sarcinii, deoarece are risc crescut de avort și utilizarea acestuia în timpul sarcinii este asociată cu multiple anomalii scheletice. Femeile care intenționează să conceapă ar trebui, prin urmare, să întrerupă metotrexatul și să utilizeze contracepția timp de cel puțin trei luni și, în mod ideal, șase luni înainte de concepție.

Medicamentele biologice. De regulă, acestea sunt considerate cu risc scăzut. Totuși, există indicii că atât adalimumabul, cât și infliximabul pot să se regăsească în placentă la sfârșitul sarcinii, motiv pentru care medicul poate recomanda întreruperea acestora la mijlocul trimestrului al treilea. 

Antibiotice. Dacă este posibil, acestea trebuie evitate în timpul sarcinii.

Talidomidă. Deoarece acest medicament poate provoca malformații congenitale și moartea fătului, trebuie evitat pe tot parcursul sarcinii. 

Recomandări de care să ții cont înainte de a rămâne însărcinată

Recomandări pentru femeia care suferă de colită ulcerativă și își dorește să rămână însărcinată:

  • Discută cu medicul tău și planifică-ți sarcina astfel încât sarcina să apară într-un moment de remisiune a bolii.
  • Renunță la fumat în momentul în care decizi să faci un copil.
  • Renunță la consumul de alcool.
  • Cantitatea de cofeină consumată zilnic nu ar trebui să depășească 250 mg nici în perioada în care încerci să rămâi însărcinată, dar nici în timpul sarcinii.
  • Tratamentul medicamentos urmat trebuie adaptat, la recomandarea medicului, imediat ce sarcina este confirmată.

Riscurile de care trebuie să știe femeia însărcinată cu colită ulcerativă  

Printre riscurile care trebuie menționate la femeile cu colită ulcerativă se numără:

  • Diabet zaharat în timpul sarcinii (diabet gestațional)
  • Un bebeluș mai mic pentru vârsta gestațională sau cu o greutate mică la naștere
  • Naștere prematură
  • Dezvoltarea de cheaguri de sânge
  • Nașterea unui făt mort

Investigații permise în sarcină

În cazul în care este nevoie, pacienta cu colită ulcerativă care este însărcinată poate să facă colonoscopie, sigmoidoscopie, endoscopie superioară, biopsie rectală și ecografie abdominală. Acestea nu afectează sarcina, spre deosebire de tomografia computerizată (CT) și radiografiile standard. 

Acestea din urmă trebuie efectuate pe toată perioada celor nouă luni de sarcină doar dacă situația medicală o impune. RMN-urile pot fi făcute în siguranță în timpul sarcinii, totuși utilizarea gadoliniului trebuie evitată în primul trimestru.

Intervenția chirurgicală este riscantă?

Specialiștii spun că rezecțiile intestinale anterioare nu par să aibă efecte negative asupra sarcinii la femeile cu boala Crohn. De altfel, și femeile care au suferit o anastomoză ileoanală pentru colita ulceroasă - o procedură în care colonul și rectul sunt îndepărtate și ileonul (ultimul segment al intestinului subțire) este conectat la anus- pot să rămână însărcinate, chiar dacă, potrivit statisticlor, acestea au rate de fertilitate ușor scăzute. 

Totuși, discută cu medicul dacă această procedură este necesară cât mai repede dacă plănuiești să rămâi însărcinată. Există riscul ca femeile care au suferit o ileostomie să aibă un prolaps (scădere) sau obstrucție a ileostomiei în timpul sarcinii. Așteptând un an după intervenția chirurgicală înainte de a rămâne însărcinată reduce considerabil acest risc.

Dacă pacienta însărcinată a dezvoltat fistule sau abcese (colecții de puroi) în jurul rectului și vaginului care sunt active în momentul nașterii, medicul poate recomanda operația de cezariană.   

Nevoile nutriționale ale pacientelor însărcinate cu colită ulcerativă

În ceea ce privește alimentația femeii cu colită ulcerativă, aceasta trebuie să respecte recomandările pe care și o femeie sănătoasă ar trebui să le respecte – să adopte o dietă sănătoasă, echilibrată și să ia, la recomandarea medicului, suplimente pe bază de acid folic. Acesta ajută la prevenirea spinei bifide și alte defecte congenitale ale tubului neural. Acidul folic (2 mg pe zi) este deosebit de important pentru femeile care iau sulfasalazină, care inhibă absorbția acidului folic.

Colita ulcerativă se transmite?

Este posibil ca și copilul tău să dezvolte colită ulcerativă. Se pare că riscul ca un copil să dezvolte această afecțiune este de aproximativ 2-9% dacă unul dintre părinți are boala Crohn sau colită ulceroasă. În cazul în care atât mama, cât și tatăl au colită ulcerativă, riscul ca un copil să fie diagnosticat cu această boală crește până la 36%.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „A national study of pregnancy-related maternal and fetal outcomes in women with inflammatory bowel disease”, International Journal of Colorectal Disease volume 37, 2022, Zahid Ijaz Tarar, Umer Farooq, Muhammad Usman Zafar, Saad Saleem, Ahmad Nawaz, Faisal Kamal, Ghulam Ghous, Faisal Inayat & Yezaz A. Ghouri 
https://link.springer.com/article/10.1007/s00384-022-04185-9
Crohn's & Colitis UK - Pregnancy and breastfeeding
https://crohnsandcolitis.org.uk/info-support/information-about-crohns-and-colitis/all-information-about-crohns-and-colitis/living-with-crohns-or-colitis/pregnancy-and-breastfeeding
Crohn's & Colitis Foundation - Pregnancy
https://www.crohnscolitisfoundation.org/sites/default/files/legacy/assets/pdfs/pregnancyfactsheet.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0