Colita ulcerativă se manifestă și prin incontinență fecală

Numită și "incontinență anală" sau "incontinență intestinală", aceasta afectează capacitatea pacientului de a controla eliminarea gazelor intestinale ori a materiilor fecale.

Incontinența fecală este o problemă cu care se confruntă și pacienții cu colită ulcerativă și poate avea un impact negativ asupra calității vieții lor1. Studiile2 arată că la acești pacienți cu o boală inflamatorie intestinală, incontinența fecală are un impact emoțional și psihologic major, pacienții se simt stigmatizați, duc o viață limitată și, totodată, pacienții se tem de incontinență.

[{ads-colita-first}]

Cauzele incontinenței fecale

Următorii factori pot cauza incontinență intestinală:

Hipersensibilitatea rectului - Pe măsură ce zona rectală se inflamează, ea va deveni din ce în ce mai sensibilă. Această hipersensibilitate a rectului îl poate face să devină mai activ, eliminând materiile fecale pe măsură ce acestea se apropie de zona cu probleme.

Constipația severă - O acumulare de materii fecale poate irita mucoasa care căptușește rectul, ducând la o hiperproducție de mucus. Dacă în rect se află în mod constant materii fecale, mușchii anusului se relaxează, permițând scurgerea mucusului - tot o incontinență.

O intervenție chirurgicală în cazul unei boli inflamatorii intestinale - Pacienții cu o formă severă de colită ulcerativă pot fi supuși unei intervenții chirurgicale pentru a li se îndepărta parțial sau total intestinul gros. În cadrul unei intervenții chirurgicale, medicul înlocuiește colonul cu o altă structură internă. Unii dintre pacienții supuși la o astfel de procedură pot dezvolta incontinență fecală.

Cauzele incontinenței fecale, însă, sunt multiple. Pe lângă cele de mai sus, trebuie să reținem că incontinența fecală asociată colitei ulcerative ar putea fi un rezultat al nevoii imediate de a folosi toaleta. Un abces (adică o infecție ce rezultă în colectarea purioului într-o anumită zonă) ori cicatrizarea țesutului în rect se află pe lisa posibilelor cauze ale incontinenței fecale.

Care sunt simptomele incontinenței fecale

Simptomele pot fi ușoare sau severe. În cazurile mai ușoare, incontinența poate implica doar dificultatea de a controla eliminarea gazelor din intestine. În cazurile grave, ea poate duce la neputința de a controla materiile fecale lichide și solide. Pacientul poate avea senzația de nevoie imediată la toaletă ori poate să se confrunte cu incontinență, din cauza scaunelor lichide frecvente sau a diareei.

Când devine un motiv de îngrijorare

Dacă pacientul observă că există sângerări în zona anală însoțite de lipsa controlului în eliminarea materiilor fecale, este bine să discute cât mai curând posibil cu un medic specialist. Aceste simptome pot indica o inflamație în interiorul colonului și rectului, cum ar fi colita ulcerativă, boala Crohn, o tumoră rectală sau prolapsul rectal. Toate acestea necesită vizita de urgență la cabinetul medicului, pentru ca starea de sănătate a pacientului să fie evaluată.

Despre manifestările colitei ulcerative și incontinența fecală

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală cronică. Ea poate afecta textura, compoziția și frecvența scaunelor și, în unele cazuri, se poate manifesta și prin incontinență fecală.

Pacienții cu colită ulcerativă pot avea simptome precum crampele și durerile abdominale și o nevoie frecventă de defecație. Potrivit experților, un pacient diagnosticat cu această boală poate să aibă și următoarele manifestări: diaree, sânge sau mucus în scaun (materiile fecale), durere în zona abdomenului.

Tot potrivit specialiștilor, 75% dintre pacienții cu o boală inflamatorie intestinală au avut la un moment dat și incontinență intestinală, eliminarea involuntară sau accidentală a materiilor fecale. Totodată, pacienții cu boli inflamatorii intestinale (așa cum este și colita ulcerativă) pot să se confrunte cu constipație în locul diareei.

În timpul unui puseu de activitate (când colita ulcerativă este activă, iar simptomele sunt accentuate), cei mai mulți pacienți tind să aibă incontinență fecală. În ciuda acestui lucru, statisticile de peste hotare arată că aproape 1 din 10 pacienți cu o afecțiune inflamatorie intestinală va avea incontinență fecală și în perioadele de remisiune a bolii.

Tratamentul incontinenței fecale

Mulți pacienți care suferă de incontinență intestinală abordează cu greu acest subiect în fața medicului lor gastroenterolog. Chiar și așa, este important ca pacienții să discute despre această problemă, pentru ca medicul să poată apoi să identifice cauza incontinenței fecale și să poată face recomandări în privința acestui simptom.

Există multe tratamente pentru incontinența fecală, mai ales în cazul pacienților cu boli inflamatorii intestinale. Tratamentele pot varia de la remedii încercate acasă, până la o intervenție chirurgicală care "repară" mușchii din zona anală și rectală.

La unii pacienți, pot fi prescrise medicamente pentru a trata incontinență fecală, însă metoda de tratament recomandată de medic ține cont de cauza care duce la incontinență intestinală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Printre metodele care pot fi recomandate în tratamentul sau managementul incontinenței fecale se află și efectuarea exercițiilor pentru planșeul pelvian. Aceste exerciții pot întări mușchii din preajma anusului, reducând incontinență fecală a pacientului cu colita ulcerativă.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

1. Faecal incontinence in inflammatory bowel disease: associations and effect on quality of life, publicat în 2013, în Journal of Crohn's & Colitis; autori Norton C, Dibley LB, Bassett P.

2. Experiences of fecal incontinence in people with inflammatory bowel disease: self-reported experiences among a community sample, publicat în 2013 în Inflammatory bowel diseases; autori: Dibley L, Norton C.

The American Society of Colon and Rectal Surgeons - .fascrs.org/patients/disease-condition/fecal-incontinence-0

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0