Colita ulcerativa la copii

Colita ulcerativa este o afectiune caracterizata de inflamatia persistenta la nivelul colonului. Inflamatia cauzeaza o serie de simptome neplacute, incepand de la dureri abdominale si diaree frecventa, pana la scadere in greutate si anemie.

Colita ulcerativa este o afectiune cronica, deci este destul de dificil pentru un copil sa faca fata acestei boli, ceea ce inseamna ca acesta trebuie sprijinit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Foarte rar apare colita ulcerativa in randul copiilor. Atunci cand apare, aceasta se manifesta printr-o serie de simptome specifice inflamatiei.

Simptome colita ulcerativa la copii

  • Diareea
  • Anemia
  • Oboseala
  • Malnutritia
  • Sangerari rectale
  • Dureri in zona abdominala
  • Scadere in greutate

Colita ulcerativa poate cauza, in cazul copiilor, si alte simptome precum:

  • Oase fragile
  • Inflamatie la nivel ocular
  • Dureri articulare
  • Pietre la rinichi
  • Afectiuni hepatice
  • Iritatii cutanate
  • Leziuni la nivelul pielii

Intrucat copiii nu reusesc intotdeauna sa comunice parintilor sau medicului simptomele resimtite, colita ulcerativa este destul de dificil de diagnosticat in randul celor mici.

Diagnosticare colita ulcerativa la copii

Colita ulcerativa la copii este diagnosticata printr-o serie de analize, incepand cu analizele de sange si pana la radiografii si proceduri endoscopice.

Cum este tratata colita ulcerativa la copii

In general, copiii diagnosticati cu colita ulcerativa sunt tratati prin administrarea de medicamente. Corticosteroizii sunt adesea folositi pentru calmarea puseurilor de activitate a bolii si pentru ameliorarea simptomelor precum durerea abdominala sau diareea. Odata ce simptomele acestea sunt estompate, se folosesc medicamente cu efect antiinflamator pentru prelungirea perioadei de remisiune a bolii.

 

 

Dieta copilului cu colita ulcerativa

Dieta nu declanseaza colita ulcerativa, insa poate declansa sau agrava simptomele acestei boli cronice. Un studiu facut pe o perioada de 12 saptamani, a dovedit ca dieta saraca in produse lactate, in cereale, in alimente procesate si in zaharuri, dar bogata in legume, fructe, carne si nuci poate sa instaleze si sa prelungeasca perioada de remisiune a bolii, fara alt tratament de intretinere.

In timpul unui puseu de activitate a bolii, e indicat ca cei mici sa evite alimentele ce le pot declansa/ agrava simptomele, precum: produsele lactate, zaharurile, alimentele procesate si bauturile precum sucurile.

Hraneste-ti copilul, in episoadele de activitate ale bolii, cu legume si fructe gatite, cu orez alb si cu unt de arahide. Apa este extrem de importanta intrucat organismul risca sa se deshidratezriile din cauza diareei severe.

Complicatii ale colitei ulcerative la copii

In jur de 25-30% dintre copiii care sufera de colita ulcerativa necesita internarea in spital. De asemenea, pana la 25% dintre copiii cu colita ulcerativa vor dezvolta o forma de artrita. Riscul de aparitie a problemelor de vedere ori a cancerului colorectal este, de asemenea, ridicat in randul copiilor diagnosticati cu colita ulcerativa.

Cu tratament adecvat si ingrijire atenta, copiii pot avea o viata normala. Oamenii de stiinta fac o serie de cercetari cu privire la cauzele colitei ulcerative pediatrice si dezvolta o serie de tratamente care ar putea vindeca aceasta afectiune.

Copilul poate fi dus la un psiholog, care sa ii explice ce poate face pentru a-si accepta boala, dar si cum o poate tine sub control la nivel mental. Un terapeut va preveni instalarea problemelor precum depresia sau anxietatea, ce pot aparea la copiii cu colita ulcerativa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0