Colita ulcerativa: alimentele recomandate, dar si cele contraindicate

Colita ulcerativă este o afecțiune cronică inflamatorie a colonului, caracterizată de inflamația și ulcerele care apar la nivelul acestuia. Ce mănâncă o persoană care are această boală este important pentru a menține simptomele sub control; află din acest articol ce alimente sunt nu doar permise în colita ulcerativă, ci chiar benefice și care sunt cele care ar trebui evitate.

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie cronică a intestinului care afectează în mod predominant colonul (adică intestinul gros) și rectul. Este una dintre cele două forme principale de boală inflamatorie intestinală, cealaltă fiind boala Crohn.

Colita ulcerativă poate cauza simptome neplăcute precum dureri abdominale severe, diaree, constipație sau scădere în greutate. Cauzele acestei afecțiuni nu sunt cunoscute, însă se știe că boala se instalează în urma unei reacții anormale a sistemului imunitar. Cum colita ulcerativă este o afecțiune inflamatorie cronică a intestinului, care poate provoca inflamație și leziuni în mucoasa intestinală, alimentația joacă un rol crucial în gestionarea bolii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alimentele pot declanșa colita ulcerativă?

Până de curând se credea că există o legătură între declanșarea colitei ulcerative și alimentația adoptată de o persoană, însă studiile efectuate în domeniu au confirmat faptul că, pe de o parte, alimentația nu poate cauza această boală cronică; pe de altă parte, însă, oamenii de știință susțin că alimentația poate declanșa sau agrava simptomele specifice acestei boli. Mai multe alimente pot să provoace un puseu de activitate a colitei ulcerative, determinând apariția simptomelor neplăcute, dar există și alimente care previn perioadele active ale bolii, prelungind remisiunea acesteia.

Alimente permise în caz de colita ulcerativă

Pe lista cu alimente permise în colita ulcerativă avem următoarele:

Somonul

Bogat în acizi grași Omega 3, care sunt benefici atât pentru inimă, cât și pentru colon, somonul poate contribui la combaterea inflamației și este, deci, o alegere bună în caz de colită ulcerativă.

Avocadoul

Potrivit nutriționiștilor, cantitatea mare de nutrienți din avocado face din acesta o alegere bună pentru pacienții care suferă de colită ulcerativă.

Alimentele fermentate

Alimentele fermentate, precum iaurtul, chefirul sau castraveții murați, conțin probiotice, adică bacterii benefice pentru intestine. Dacă suferi de colită ulcerativă, introdu în alimentația ta alimente bogate în probiotice pentru a reduce simptomele bolii. 

Ouăle

Bogate în nutrienți valoroși, printre care și Omega 3, ouăle sunt sățioase dar totodată ușor de digerat, așa că reprezintă o alegere potrivită în caz de colită ulcerativă.

Carnea slabă

Printre aceste alimente permise în colita ulcerativă se numără și carnea slabă; cea de pui sau de curcan le poate fi utilă persoanelor care suferă de această afecțiune. Bogată în nutrienți, sățioasă și totodată ușor de digerat, carnea slabă de pasăre poate regla tranzitul intestinal.

Legumele bine preparate

Când ai colită ulcerativă, este important să ai grijă la selecția legumelor pe care le consumi, deoarece unele pot irita tractul digestiv și pot agrava simptomele. Totuși, există multe legume care pot fi incluse în meniu, mai ales dacă sunt gătite sau preparate într-un mod care le face mai ușor de digerat:

  • Cartofii dulci sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre solubile și pot fi o alternativă mai ușor de digerat la cartofii obișnuiți.
  • Morcovii sunt o sursă bună de vitamina A și pot fi consumați fierți sau copți pentru a-i face mai ușor de digerat.
  • Dovleacul și dovlecelul sunt legume bogate în fibre solubile și pot fi pregătite sub formă de piure sau supă.
  • Fasolea verde tăiată mărunt poate fi mai ușor de digerat decât fasolea boabe.
  • Spanacul gătit este o sursă excelentă de nutrienți și poate fi adăugat la omlete sau supe.
  • Ardeiul gras copt este mai ușor de digerat și adaugă un plus de gust mâncărurilor.

Unele fructe

Alegerea fructelor potrivite este crucială, deoarece unele pot provoca iritații și simptome neplăcute bolnavilor de colită ulcerativă. Iată câteva opțiuni de fructe potrivite pentru meniul în caz de colită ulcerativă:

  • Bananele sunt ușor de digerat, oferă carbohidrați și fibre solubile și ajută la gestionarea simptomelor bolii.
  • Merele coapte sau piureul de mere sunt mai ușor de digerat decât merele crude. Ele oferă fibre solubile și pot fi o alegere bună.
  • Perele coapte și piureul de pere sunt blânde pentru sistemul digestiv și pot fi consumate cu încredere.
  • Caisele coapte și piureul de caise sunt o sursă bună de vitamine și fibre solubile. Acestea pot fi adăugate la iaurt sau la cerealele pentru micul dejun.
  • Kiwi-ul conține enzime care pot ajuta la digestie și este bogat în vitamina C.
  • Piureul de mango este o sursă excelentă de vitamine și antioxidanți.
  • Unele persoane cu colită pot tolera fructele de pădure, cum ar fi căpșunile sau murele, mai ales dacă sunt consumate cu moderație.

Alimente contraindicate în caz de colita ulcerativă

Dacă te lupți cu această boală, ia în calcul să eviți sau să reduci cât mai mult consumul următoarelor alimente:

Produsele lactate

Cu toate că iaurtul și chefirul sunt recomandate datorită conținutului mare de probiotice, celelalte produse lactate le pot face rău pacienților care suferă de colita ulcerativă. Produsele lactate declanșează, în special în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză, pusee de activitate a bolii.

Alimentele care conțin sulf

Sulful produce gaze în exces, de aceea este recomandat ca pacientul cu colită ulcerativă să evite alimentele precum: migdalele, pâinea, stafidele, alunele, cidrul, berea, vinul.

Carnea grasă

Grăsimea din carne nu poate fi digerată așa cum trebuie în timpul unui episod de activitate a bolii, ceea ce înseamnă că poate agrava simptomele resimțite.

Fructoza

Fructoza este greu de digerat și cauzează flatulență, crampe și diaree. De aceea nu se recomandă alimentele precum mierea, sucul de fructe și alte alimente care conțin fructoză în exces.

Alimentele picante

Ardeiul iute, condimentele picante și sosurile iuți sunt contraindicate întrucât pot cauza diaree și totodată pot irita intestinul gros. Astfel, acestea pot declanșa sau agrava simptomele colitei ulcerative.

Cofeina

Cofeina accentuează simptomele colitei ulcerative, de aceea e bine să fie evitate alimentele bogate în cofeină; aceasta se regăsește în cafea, ceai verde, negru și alb, unele sucuri, energizante și ciocolată.

Alcoolul

Alcoolul poate declanșa diaree și poate irita totodată mucoasa colonului, de aceea ar trebui evitat de pacienții cu colită ulcerativă.

Meniu pe 7 zile în caz de colită ulcerativă

Iată câteva idei despre ce poți mânca de-a lungul unei săptămâni, introducând în meniul zilnic cât mai multe alimente permise în colita ulcerativă, care să-ți țină afecțiunea sub control.

Ziua 1

Mic dejun: Omletă cu frunze de spanac și avocado și o felie de pâine albă prăjită
Prânz: Pui la grătar cu orez fiert și legume fierte
Gustare: Un iaurt simplu cu o pară coaptă
Cină: Somon la cuptor cu sparanghel, alături de quinoa fiartă

Ziua 2

Mic dejun: Fulgi de ovăz cu chefir și o banană feliată
Prânz: Supă de legume și pui la grătar cu orez fiert
Gustare: Un măr copt
Cină: Somon la cuptor cu cartofi dulci și fasole verde

Ziua 3

Mic dejun: Un smoothie cu iaurt, căpșuni și semințe de chia
Prânz: Salată de ton cu legume crude și dressing de ulei de măsline
Gustare: Bețe de morcov cu o lingură de humus
Cină: Tofu și ardei gras la grătar alături de quinoa fiartă

Ziua 4

Mic dejun: Omletă cu ciuperci și ceapă verde
Prânz: Pui la cuptor cu cartofi dulci și sparanghel
Gustare: Iaurt simplu cu fructe de pădure proaspete
Cină: Pește cu legume la abur și orez fiert

Ziua 5

Mic dejun: Un smoothie cu banană, măr copt și spanac
Prânz: Supă de linte cu legume, un castravete murat și o felie de pâine prăjită
Gustare: Un kiwi
Cină: Curcan la grătar, alături de piure de cartofi și fasole verde

Ziua 6

Mic dejun: Omletă cu frunze de spanac și ceapă verde
Prânz: Salată de paste scurte cu ton, avocado și roșii
Gustare: Un iaurt simplu cu o pară coaptă
Cină: Salată grecească cu pui la grătar 

Ziua 7

Mic dejun: Un smoothie cu piersică, iaurt și semințe de in
Prânz: Tocăniță de curcan cu legume
Gustare: Un măr copt
Cină: Tofu și broccoli la grătar cu quinoa fiartă

Asigură-te să bei multă apă și că eviți alimentele sau băuturile care pot irita sistemul digestiv, cum ar fi alimentele foarte condimentate, cafeaua sau alcoolul. De asemenea, poți să-ți adaptezi acest meniu în funcție de preferințele tale și de cum reacționează corpul tău la diferite alimente; ce face bine unei persoane poate să-i provoace neplăceri digestive alteia. Este important să fii atent la simptomele tale și să ceri sfatul medicului curant sau al unui un specialist în nutriție pentru a crea un plan personalizat de alimentație.

Neglijarea colitei ulcerative poate duce la complicații serioase, cum ar fi formarea de ulcere mai profunde în mucoasa intestinală, perforații, infecții, dezvoltarea de fistule și un risc crescut de cancer colorectal. De aceea, este important să urmezi tratamentul indicat de medic și să ai grijă la alimentația de zi cu zi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Living with Ulcerative colitis
https://www.nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/living-with/
Crohn’s and Colitis Foundation - What Should I Eat? 
https://www.crohnscolitisfoundation.org/diet-and-nutrition/what-should-i-eat


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0