Ce greseli de medicatie poti face in tratamentul pentru colita ulcerativa?

Colita ulcerativă este o afecțiune de natură autoimună care nu se vindecă, însă se poate ține sub control prin tratament și printr-un stil de viață potrivit cu boala. Pentru că există câteva greșeli pe care le poți face când iei medicamente pentru colită, care pot favoriza declanșarea unui puseu de activitate a bolii ori prelungirea unuia deja instalat, în acest articol le discutăm în amănunt.

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală cronică, deci pe termen lung, caracterizată prin inflamația și ulcerația mucoasei colonului și a rectului. Această afecțiune poate provoca simptome extrem de neplăcute și care afectează calitatea vieții, precum diaree persistentă, sângerare rectală, dureri abdominale și senzația de golire incompletă a intestinului.

Tratamentul include nu doar medicamente pentru colită, ci și modificări ale alimentației, pentru ca pacientul să-și poată ține cât mai bine boala sub control. Dacă acesta nu urmează indicațiile medicului, însă, și oprește tratamentul, își schimbă singur dozele sau ia diverse alte medicamente fără a le discuta cu medicul curant, boala fie se reactivează, dacă se obținuse o remisie, fie, pur și simplu, afecțiunea nu intră deloc în remisie și pacientul suferă constant.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce erori de tratament pot comite pacienții care suferă de colită ulcerativă?

Iată care sunt greșelile pe care le pot face pacienții care se tratează cu medicamente pentru colită:

Opresc tratamentul după ce boala intră în remisiune

Colita ulcerativă este o afecțiune care se manifestă episodic, prin perioade de activitate a bolii, care alternează cu episoade de remisiune. Ce trebuie înțeles este că tratamentul pentru colita ulcerativă este unul de durată, care se adiministrează și după ce boala intră în remisiune, astfel încât să se reducă riscul de declanșare a unui nou puseu de activitate. Pe măsură ce pacienții se simt mai bine însă, au tendința de a nu-și mai lua acele medicamente pentru colită, iar această greșeală îi poate costa mult.

Nu iau medicamentele așa cum a recomandat medicul

Poate fi dificil să iei atât de multe medicamente zilnic și la ora exactă, chiar așa cum recomandă medicul, însă este foarte important să faci acest lucru dacă vrei să te simți bine. Recomandarea noastră este să folosești organizatoarele de pastile, mai ales dacă iei mai multe pentru diverse afecțiuni, precum și setarea unor alarme pe telefon, care să te ajute să îți iei tratamentul conform indicațiilor primite de la medic.

Folosesc calmante fără recomandarea medicului

Paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene sunt medicamente calmante, pe care oricine le poate lua fără rețetă. De aceea, inclusiv pacienții cu colită ulcerativă pot fi tentați să le folosească pentru a calma durerile abdominale. Aceste medicamente nu sunt, însă, eficiente în tratarea simptomelor colitei ulcerative, ba chiar uneori pot agrava simptomele resimțite. Este necesar să discuți cu medicul tău curant despre calmantele care pot fi administrate în situația ta și să le folsoești numai pe acelea permise pentru a ține sub control manifestările colitei.

Iau corticosteroizi pentru perioade prea lungi

Medicii prescriu adesea corticosteroizi în timpul unui puseu de activitate a bolii inflamatorii intestinale, pentru că medicamentele din această clasă sunt cele mai eficiente în combaterea simptomelor acute. Dezavantajul este, însă, că acestea au o serie de reacții adverse și pot fi periculoase dacă sunt folosite pentru perioade îndelungate. De aceea, este obligatoriu ca aceste medicamente pentru colită din clasa corticosteroizilor să fie folosite strict pe perioada puseului de activitate a bolii, conform indicațiilor oferite de medic.

Administrează, în paralel cu medicamente pentru colita, unele medicamente fără rețetă

Orice medicament dorești să iei, dacă suferi de colită ulcerativă și iei deja un tratament pentru ținerea sub control a acestei afecțiuni, este obligatoriu să te consulți cu medicul tău înainte de a face acest lucru. Fie că vorbim despre un analgezic, fie că vorbim despre orice alt medicament, medicul trebuie să știe despre acesta pentru a-ți spune dacă îți afectează în vreun fel evoluția bolii ori dacă interacționează cu alte medicamente pe care le iei deja.

Ce faci în caz de reacții adverse?

De reținut că orice medicament poate avea reacții adverse, așa că dacă observi, după începerea tratamentului pentru colita ulcerativă, anumite semne și simptome atipice, discută cu medicul tău - e posibil să fie vorba despre efecte secundare ale tratamentului administrat și el te va sfătui ce să faci în continuare.

Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la mesalazină, care pot include erupții cutanate, mâncărime, umflarea feței sau dificultăți de respirație, alți pacienți pot avea o poftă de mâncare crescută dacă iau corticosteroizi, imunosupresoarele pot provoca leziuni hepatice și disfuncție hepatică și așa mai departe. Este foarte important ca, dacă apar orice fel de reacții negative, să vorbești cât mai repede cu medicul pentru a te sfătui adecvat, nu să iei măsuri după ureche, cum ar fi să oprești medicația sau să schimbi doza.

Nu doar medicamentele sunt importante, ci și stilul de viață

Pentru a fi eficient, tratamentul administrat pacientului care suferă de colita ulcerativă trebuie să fie, în primul rând, administrat ca la carte. Apoi, acesta trebuie să fie asociat cu un stil de viață sănătos, care să calmeze simptomele în timpul unui puseu de activitate, dar totodată să prelungească starea de remisiune a bolii inflamatorii intestinale; deci faptul că iei medicamente pentru colită nu te scutește de a-ți construi și un stil de viață cât mai sănătos.

Așa cum am precizat de la începutul articolului, colita ulcerativă nu este o boală care se poate vindeca, însă aceasta poate fi ținută sub control pe perioade îndelungate, cu ajutorul tratamentului medicamentos, a alimentației sănătoase și echilibrate și a stilului de viață activ. Controalele medicale periodice sunt obligatorii, acestea permițând medicilor să observe evoluția bolii și să identifice eventualele probleme în stadiu incipient.

Cum sprijini acțiunea tratamentului medicamentos pentru colita ulcerativă?

Pe lângă administrarea de medicamente pentru colită, urmarea unui set de reguli de stil de viață sănătos poate contribui la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu colită ulcerativă. Sigur că nimeni nu este perfect și nu poate urma tot timpul, 100%, regulile unui trai sănătos, dar important este să te străduiești, pentru că doar așa vei reuși să îți controlezi boala mai bine și să te bucuri de viață împreună cu cei dragi.

Alimentația potrivită

Evită alimentele care știi că îți agravează simptomele. Acestea pot să difere de la un pacient la altul, dar în general e vorba de fructele și legumele cu coajă tare (mere, roșii), mazăre, fasole, porumb, produse din grâu integral, varză, lapte și brânzeturi atât moi, cât și fermentate, alimente picante, prăjeli, bere, vin, băuturi spirtoase, cafea și ceai negru, zahăr rafinat și produse cu zahăr rafinat, precum și îndulcitorii artificiali.

Menține o dietă echilibrată și sănătoasă, consumând o varietate de alimente, inclusiv fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți.

Monitorizează aportul de fibre. Fibrele sunt benefice pentru mulți oameni, dar pot agrava simptomele pentru unii pacienți cu colită. De aceea, e indicat să monitorizezi cum reacționează corpul tău la fibre și să ajustezi aportul în funcție de nevoile tale.

Reducerea stresului

Plimbările în parc sau în alte zone verzi, exercițiile de respirație, yoga și alte tehnici de relaxare pot ajuta la reducerea nivelului de stres, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra simptomelor colitei ulcerative. Aromaterapia poate fi, de asemenea, de folos pentru combaterea stresului, alături de ascultatea unor melodii pe gustul pacientului cu colită și de cititul unor cărți sau practicarea unui hobby. Mișcarea, în general, este foarte importantă în ce privește reducerea stresului și gestionarea mai eficientă a bolii.

Activitatea fizică regulată, dar și odihnă suficientă

Exercițiile fizice de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, probabil cea mai simplă activitate, accesibilă aproape oricui, înotul sau mersul cu bicicleta, pot avea beneficii atât pentru sănătatea generală, cât și pentru gestionarea simptomelor provocate de colita ulcerativă. Pilatesul poate ajuta la întărirea mușchilor de bază și la îmbunătățirea posturii, fiind, de asemenea, o activitate fizică potrivită pentru persoanele cu colită ulcerativă. 

Atenție, însă, nu doar mișcarea, ci și odihna în cantitate suficientă este importantă: un somn adecvat contează pentru recuperare și pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Evitarea fumatului și moderarea consumului de alcool

Fumatul poate agrava simptomele colitei ulcerative și poate crește riscul de complicații. Persoanele care fumează pot avea simptome mai severe și pot necesita tratament mai agresiv, pentru că răspund mai slab la medicamente. De asemenea, fumatul afectează procesul de vindecare a mucoasei intestinale, care este deja inflamată în colita ulcerativă, ceea ce prelungește durata episoadelor de inflamație și împiedică vindecarea leziunilor. Mai mult decât atât, acest viciu crește riscul de complicații asociate cu colita ulcerativă, cum ar fi sângerările severe, perforațiile intestinale și riscul de cancer colorectal. 

De asemenea, consumul excesiv de alcool irită intestinele și tinde să agraveze simptomele bolii. Consumul de alcool poate stimula secreția acidului gastric și poate crește motilitatea intestinală, ceea ce agravează simptomele de reflux gastroesofagian și accelerează tranzitul intestinal, ducând la diaree și disconfort abdominal.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ECCO - Published ECCO Guidelines
https://www.ecco-ibd.eu/publications/published-ecco-guidelines.html
NHS - Treatment. Ulcerative colitis
https://www.nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/treatment/

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0