7 mituri despre durerea de genunchi - demontate!

Durerea de genunchi, fie că este cauzată de artroză, fie că este pricinuită de o activitate fizică intensă, nu trebuie trecută cu vederea, așa că este important să știi ce poți să faci și ce ar fi mai bine să nu faci dacă ai acest disconfort. În articolul de astăzi, analizăm câteva mituri despre durerile de genunchi și le demontăm.

Statisticile arată că durerile de genunchi afectează aproximativ 25% dintre adulți, limitându-le funcția articulară și mobilitatea și influențându-le negativ calitatea vieții. Cele mai frecvente cauze ale durerii de genunchi sunt legate de îmbătrânire, răni sau stres repetat asupra genunchiului. Multe persoane trăiesc, însă, cu impresia că este normal să aibă dureri de genunchi și nu merg la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.

Campanie DOC-Time RMN

Cauze ale durerii de genunchi

Durerea de genunchi poate fi un simptom al multor afecțiuni diferite sau poate fi cauzată de accidente.

Dureri de genunchi după o accidentare

Entorsele și întinderile, tendinita, un ligament, tendon sau menisc rupt, o rotulă dislocată sau boala Osgood-Schlatter pot fi cauze ale durerii de genunchi. 

În cazul entorselor și întinderilor, durerea apare imediat după supraîntindere, suprautilizare sau răsucire, adesea în timpul exercițiilor fizice. În cazul tendinitei, durerea apare între rotulă și tibie, și este adesea cauzată de alergări sau sărituri repetitive. Boala Osgood-Schlatter este o afecțiune care provoacă durere și umflare sub articulația genunchiului, unde tendonul rotulian se atașează la partea superioară a tibiei.

Dureri de genunchi fără accidentare

Cauzele durerilor de genunchi care nu au legătură cu accidentele pot fi boli precum osteoartrita genunchiului (numită și gonartroză sau artroza genunchiului), bursita sau guta ori o sângerare în articulație. Gonartroza, mai frecventă la persoanele în vârstă, este caracterizată de durere și rigiditate la ambii genunchi și de umflare ușoară. Bursita face ca genunchiul să fie cald și înroșit, iar îngenuncherea sau aplecarea agravează durerea și umflarea. 

Durerile de genunchi asociate cu guta sunt bruște, puternice, iar zona arată înroșită și se simte fierbinte la atingere. În ceea ce privește sângerarea în articulație, aceasta apare mai probabil în timpul tratamentului cu anticoagulante.

Mituri legate de durerile de genunchi

Pentru că legat de durerile de genunchi circulă multe mituri false, astăzi ne-am propus să le discutăm pe rând și să le demontăm:

Mit 1: „Artroza e de vină pentru durerea de genunchi.”

Dacă ai impresia că motivul durerii persistente de genunchi este întotdeauna același, iar artroza este întotdeauna de vină pentru că te dor aceste articulații, e bine de știut că acest lucru nu este mereu adevărat. Realitatea este că există multe cauze ale durerii de genunchi, așa cum am arătat deja, deci este important să te vadă un medic specialist care îți poate stabili diagnosticul corect și îți poate recomanda un plan corespunzător de tratament.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mit 2: „Am o durere de genunchi și nu am ce să fac în privința ei, nu am soluții.”

Realitatea nu este chiar atât de tranșantă. În funcție de problema pe care o au pacienții, chiar dacă suferă de gonartroză, care este o boală cronică, mulți dintre ei pot să obțină o reducere a durerii dacă urmează cu atenție tratamentul recomandat de medic. Acesta poate include o terapie pe termen scurt cu anumite clase de medicamente, cât și un program bine pus la punct de ședințe de fizioterapie sau administrarea de suplimente alimentare.

Mit 3: „Operația pentru durerea de genunchi este mai bună decât fizioterapia.”

În cele mai multe cazuri, medicul specialist reumatolog îți va recomanda, mai ales dacă suferi de gonartroză sau alte forme ale afecțiunilor articulare, să încerci mai întâi schimbări în stilul de viață, medicamente, suplimente, fizioterapie, intervenția chirurgicală fiind indicată abia când alte tratamente nu au avut succes. Desigur, în cazul în care cartilajul este distrus, iar pacientul are dureri foarte mari cauzate de gonartroză, medicul va recomanda intervenția chirurgicală.

Mit 4: „Dacă te dor genunchii, trebuie să iei multe pastile.”

Dacă te gândești că, atunci când un pacient suferă de dureri de genunchi, cel mai bun mod pentru a face față disconfortului este să ia un pumn de medicamente antiinflamatoare, pentru a-și putea desfășura activitățile zilnice, acest lucru nu este tocmai precis.

Realitatea este că, deși medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală (precum ibuprofenul sau naproxenul) pot fi utile în timpul perioadelor în care durerea este acută, cel mai bine este că aceste medicamente să fie folosite doar pentru perioade scurte de timp, deci să nu fie luate zi de zi pe termen lung. Ca orice medicamente, și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) au reacții adverse posibile, cum ar fi sângerările gastrice.

Dacă pacientul are intenția de a lua aceste medicamente pentru perioade mai lungi de timp, cel mai bine este ca tratamentul să se facă sub supravegherea (și la recomandarea) unui medic, care poate monitoriza persoana prin intermediul analizelor de sânge, pentru a se reduce riscul unor complicații grave.

Mit 5: „Infiltrațiile cu corticosteroizi îmi vor rezolva durerea de genunchi."

Injecțiile (sau infiltrațiile) cu substanțe cum sunt corticosteroizii pot oferi o calmare pe termen scurt a durerii de genunchi, mai ales în cazul pacienților care au un puseu acut de osteoartrită. Cu toate acestea, medicul nu va recomandă folosirea infiltrațiilor cu corticosteroizi în mod repetat, pentru că substanța poate avea efecte adverse dăunătoare, cum ar fi slăbirea țesuturilor și un risc mai mare de infecții dacă pacientul va avea vreodată nevoie de o intervenție chirurgicală.

Mit 6: „Greutatea corporală mare nu are niciun efect grav asupra genunchilor mei.”

Dacă un pacient este obez sau supraponderal (deci indicele de masă corporală depășește valorile normale), cea mai bună șansă pe care o poate avea pentru a-și reduce intensitatea durerii genunchilor este să slăbească. Greutatea în exces exercită o presiune suplimentară pe genunchi, pentru că aceștia trebuie să susțină o masă corporală mult mai mare decât ar fi normal. Faptul că pacientul reușește să dea jos chiar și câteva kilograme este un lucru benefic pentru genunchi, pentru că se reduce acea presiune, iar articulațiile nu mai sunt la fel de solicitate ca înainte.

Mit 7: „Nu fac exerciții fizice, pentru că genunchii mei au o formă de artrită.”

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre durerea de genunchi și anume că persoanele bolnave nu trebuie să facă mișcare. Ca regulă generală, este de reținut că, dacă suferi de artroză (care este o formă de artrită), este chiar indicat să faci anumite exerciții fizice. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Studiile științifice oferă dovezi solide că activitatea fizică este, de fapt, benefică pentru articulații. Oamenii de știință au tras concluzia că exercițiile fizice ajută la redarea funcției articulațiilor, întăresc musculatura și ajută la obținerea unui echilibru mai bun. Important este să nu se facă exerciții care să nu solicite prea tare articulațiile, ci să se aleagă forme de mișcare blânde cu articulațiile, cum ar fi plimbările pe un teren mai moale, mersul încet pe bicicletă sau înotul.

Gestionarea și tratamentul dureri de genunchi

Tratamentul durerii de genunchi depinde de ceea ce o cauzează și de cât de inconfortabil se simte pacientul din cauza acestei situații.

Leziunile ușoare ale genunchiului se vindecă adesea cu odihnă, comprese cu gheață și medicamente antiinflamatoare. Purtarea unui dispozitiv pentru genunchi recomandat de medic poate, de asemenea, să stabilizeze genunchiul în timp ce se recuperează. Rupturile de tendoane și ligamente se pot repara cu intervenții chirurgicale minim invazive.

Dacă artrita este cauza care provoacă dureri de genunchi, tratamentul poate include medicamente și terapie fizică. Durerea mai gravă la genunchi poate necesita o intervenție chirurgicală de înlocuire a genunchiului. Indiferent de ce a cauzat durerea la genunchi, exercițiile fizice pot întări mușchii care susțin genunchiul pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului.

Pentru a calma durerea de genunchi, pacientului i se pot indica diverse metode de gestionare a acesteia la domiciliu. Durerile de genunchi se pot liniști prin aplicarea de comprese calde (o pernă pentru apă caldă, care se poate găsi la farmacie) sau reci (o pungă cu gheață), prin modificarea activităților de zi cu zi pentru a evita provocarea durerii, dar și prin practicarea întinderilor și exercițiilor fizice blânde.

Se mai pot lua analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol sau se pot utiliza tratamente topice, cum ar fi diverse creme sau unguente. Și anumite suplimente alimentare pot fi utile dacă durerea de genunchi e cauzată de artroză. De exemplu, glucozamina, sulfatul de condroitină, metilsulfonilmetanul (MSM) și curcumina pot reduce durerea, pot îmbunătăți funcția articulațiilor și pot încetini progresia osteoartritei. Nu toate studiile au susținut aceste efecte ale suplimentelor, dar multe dovezi anecdotice arată că pacienții care iau aceste suplimente constată îmbunătățiri ale situației lor.

Când să mergi la medic dacă te dor genunchii?

Recomandarea noastră este să mergi cât de repede la medic dacă ai dureri severe la genunchi după o cădere sau un accident sau dacă genunchiul te doare prea tare ori este prea instabil pentru a-ți susține greutatea. De asemenea, ar trebui să te adresezi medicului dacă genunchiul este umflat sau nu poți întinde normal piciorul. De asemenea, ai nevoie de un consult medical dacă ai dureri de genunchi care te deranjează mai mult de câteva zile la rând.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Knee Pain
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21207-knee-pain#care-and-treatment
Pub Med - Knee Osteoarthritis, 2022
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29939661/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0