Terapia adjuvanta duala in cancerele mamare HER 2 pozitive

In ultima decada, terapia tinta catre receptorul factorului de crestere epidermal 2 (pe scurt, cunoscut drept HER 2) a cunoscut transformari semnificative.

Terapia sistemica anti HER a imbunatatit semnificativ prognosticul pacientelor cu acest tip de cancer mamar, iar dezvoltarea si implementarea de anticorpi monoclonali anti HER 2 sau de inhibitori tirozinkinazici au schimbat radical istoria terapeutica a cancerului mamar HER 2 pozitiv.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Istoric vorbind, in cancerele mamare incipiente HER 2 pozitive, adaugarea, pe langa chimioterapia adjuvanta standard, a anticorpului monoclonal anti HER 2 (Trastuzumab) pentru o perioada de 1 an a imbunatatit semnificativ atat supravietuirea fara progresia bolii, cat si supravietuirea generala si a devenit standard terapeutic pentru aceasta categorie de paciente.

In cancerul mamar metastatic HER 2 pozitiv, ultimii ani au adus modificari terapeutice majore  prin dubla terapie target anti HER 2 (asociere a doi anticorpi monoclonali) sau asocierea cu inhibitori de tirozinkinaza, asocieri care s-au regasit in ameliorari ale supravietuirii generale si care au impus aceste asocieri drept standard terapeutic in cancerul mamar metastatic HER 2 pozitiv.

In acest moment, asocierea Trastuzumab cu Pertuzumab si Docetaxel este standard in cancerele metastatice HER 2, in timp ce inhibitorii tirozinkinazici de genul Lapatinib sau Neratinib au dovedit beneficiul clinic indiscutabil atat in monoterapie, cat si in asociere cu Trastuzumab.

Terapia adjuvanta duala anti HER 2

Plecand de la succesul terapiei duale in boala metastatica, asocierea a doi anticorpi monoclonali anti HER 2 s-a dovedit eficienta si in scop adjuvant. Totusi, studiile clinice au aratat un beneficiu modest in ceea ce priveste supravietuirea fara progresia bolii in cazul asocierii Pertuzumab - Trastuzumab, acesta fiind elocvent doar pentru pacientele cu risc crescut de recidiva (paciente cu ganglioni pozitivi sau cu receptori hormonali negativi). In aceste conditii, standardul terapeutic pentru boala incipienta a ramas in continuare Trastuzumab.

Terapie adjuvanta combinata - anti HER si inhibitori de tirozinkinaza

Desi fascinanta, asocierea intre un anticorp monoclonal anti HER (Trastuzumab) si un inhibitor de tirozinkinaza (Neratinib, Lapatinib) nu a influentat semnificativ supravietuirea fara progresie in cancerele mamare operabile HER 2 pozitive.

Asocierile terapeutice, benefice indiscutabil in boala metastatica, dar modeste in boala localizata, trebuie sa tina cont, printre altele, de toxicitatea potential asociata a acestora si, in special, de toxicitatea cardiovasculara sau gastrointestinala (exista un risc semnificativ crescut pentru evenimente cardiace majore sau diaree de grad 3).

Nu in ultimul rand, asocierile terapeutice trebuie sa tina cont si de "toxicitatea financiara" a acestora. Adaugarea unui alt anticorp monoclonal anti HER 2 sau a unui inhibitor de tirozinkinaza pe langa anticorpul anti-HER 2 standard (Trastuzumab) dubleaza sau chiar tripleaza costurile aferente.

In aceste conditii, decizia de terapie adjuvanta optimala este individuala si tine cont de raportul beneficiu-risc-cost. Fara indoiala, abordarea unitara de tip "one size fits all" nu poate fi conforma cu realitatea fiecarei paciente in parte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Probabil ca viitorul apropiat va stratifica pacientele pentru terapiile adjuvante, lasand, de exemplu, Trastuzumab ca monoterapie timp de 1 an, pentru pacientele cu risc scazut de recidiva, si utilizand blocada HER 2 duala sau adaugarea unui inhibitor de tirozinkinaza dupa monoterapia anti HER 2, in cazul pacientelor cu risc crescut de recidiva. Nu in ultimul rand, durata terapiei trebuie probabil regandita la pacientele (cu cancer mamar) cu risc crescut de toxicitate cardiaca.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0