Suplimente si substante active pentru cei cu dureri de sold

Deoarece există atât de multe cauze diferite care ar putea duce la apariția unei dureri de șold, dacă observi că simptomele persistă mai mult de câteva săptămâni, apar subit sau ai simptome inexplicabile, este cazul să faci o vizită la cabinetul medicului, pentru un diagnostic corect și un tratament potrivit. Pe lângă medicamente, acesta îți poate indica și unele suplimente alimentare.

Artroza, poliartrita reumatoidă, bursita și tendinita sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot cauza dureri de șold, însă indiferent de cauza acestor neplăceri, situația poate să se agraveze dacă este lăsată netratată. Mulți medici sunt de părere că o combinație între medicamente convenționale și unele suplimente alimentare reprezintă cea mai bună abordare pentru a ține durerea de șold sub control.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce faci dacă ai dureri de șold?

Dacă durerile de șold sunt persistente, severe sau îți limitează mișcarea, este esențial să mergi la medic. Un ortoped sau un reumatolog poate evalua cauza durerii și poate recomanda tratamentul adecvat. Medicul va începe prin a analiza simptomele, istoricul medical și te va examina pentru a identifica motivul durerii. Pot fi necesare investigații suplimentare, cum ar fi radiografii, tomografii computerizate (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) pentru a obține o imagine mai clară asupra problemei.

Tratamente pentru dureri de șold

Tratamentul depinde de cauza durerii de șold. Poate include terapie fizică, medicamente, injecții, schimbări în stilul de viață sau intervenții chirurgicale în cazurile grave. Unele dureri de șold pot beneficia de exerciții de întărire a musculaturii peretelui abdominal, fesieri și coapsei. Un fizioterapeut poate crea un program de exerciții personalizat pentru a îmbunătăți forța și flexibilitatea în zona șoldului. 

Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool, poate contribui la reducerea inflamației și la menținerea sănătății articulațiilor. Și unele suplimente alimentare pot fi de folos pentru tratamentul unei dureri de șold.

Suplimente alimentare pentru dureri de șold

În cele ce urmează, îți prezentăm o listă de suplimente care ar putea fi utile în tratamentrul durerii de șold:

Acizii grași esențiali

Nu degeaba sunt numiți esențiali, deoarece acești acizi sunt extrem de importanți tocmai prin faptul că organismul nostru nu îi poate produce. Acizii grași Omega 3 au beneficii multiple în mai multe zone ale corpului, pentru că luptă contra inflamației. Surse excelente de Omega 3 sunt tipurile de pește gras, precum somonul din sălbăticie, sardinele, macroul și carnea de vită obținută de la animale hrănite cu iarbă, însă găsim Omega 3 și în surse de origine vegetală, precum semințele de in, semințele de chia și nucile românești.

Dacă alimentația ta este una prea săracă în Omega 3, medicul îți va recomanda suplimente alimentare cu ulei de pește sau cu ulei de alge, pentru a-ți menține articulațiile șoldurilor sănătoase.

Plante medicinale cu efecte antiinflamatoare

Există pe piață și anumite suplimente care au la bază substanțe active cu proprietăți antiinflamatoare, extrase din unele plante medicinale. Plante precum turmericul, ghimbirul și boswellia sunt excelente pentru a reduce inflamația din corp, iar inflamația poate să afecteze și articulațiile șoldului ori pe cele ale genunchilor. Poți să profiți de proprietățile turmericului, ghimbirului ori ale tămâii indiene dacă le iei sub formă de supliment, pentru ca articulațiile tale să se bucure de o doză mai concentrată. Discută, înainte de a le lua, cu medicul reumatolog.

Glucozamina

Substanță care se găsește în mod natural în cartilaj, glucozamina poate fi o alegere bună pentru pacienții cu probleme la nivelul articulației șoldului. E bine de știut că, dacă alegi să folosești un supliment, forma lichidă este mai indicată, pentru că organismului îi va fi mai ușor să o absoarbă, în comparație cu suplimentele sub formă de pudră.

De cele mai multe ori, în suplimentele pentru articulații sănătoase se găsesc în aceeași capsulă glucozamină și condroitină. Acestea sunt componente structurale ale cartilajului, țesutul care funcționează ca o zonă care absoarbe șocul, în articulații. Ambele sunt produse în mod natural în organism, însă sunt disponibile și în suplimente alimentare.

Dovezile în ceea ce privește folosirea glucozaminei pentru anumite afecțiuni arată că substanța este utilă în cazul pacienților cu artroză. Administrarea orală a sulfatului de glucozamină ar putea oferi o calmare a durerii la pacienții cu artroză la genunchi, la șold ori la coloana vertebrală.

Condroitină

Condroitina este un compus chimic care face parte din cartilajul articular și este adesea folosită sub formă de supliment pentru a ajuta la gestionarea durerilor articulare, inclusiv dureri de șold. Unul dintre principalele moduri în care condroitina poate combate durerile de șold este prin protejarea și susținerea cartilajului articular. Condroitina poate avea și un efect antiinflamator, contribuind astfel la reducerea inflamației în articulații, care poate fi una dintre cauzele durerilor de șold. Răspunsul la condroitină poate varia de la o persoană la alta: unii pacienți pot observa o reducere a durerii, în timp ce alții pot să nu observe nicio schimbare semnificativă.

Colagenul 

Colagenul este un tip de proteină care se găsește în organism și care ajută la construirea articulațiilor sănătoase. Tot acesta menține și țesutul conjunctiv sănătos. Este bine de reținut și că acest colagen conține 19 aminoacizi diferiți, care sunt pietrele de temelie ale proteinelor. Pentru că acționează aproape ca un fel de lipici sau adeziv natural în corpul nostru, menținând pielea și articulațiile într-o formă bună, aportul de colagen are multe beneficii, cum ar fi susținerea dezvoltării mușchilor, reducerea simptomelor artritei și faptul că ajută organismul să se recupereze după un antrenament.

Unele dintre sursele de colagen importante sunt alimentele care sunt foarte bogate în proteine, precum carnea de vită, de pui, peștele și membrana din coajă de ou. Totodată, găsim colagen și sub formă de suplimente alimentare, care pot fi recomandate de medicul reumatolog sau pot fi luate de la farmacie.

Membrana din coajă de ou 

Colagenul care este extras din membrana naturală a cojii de ou ajută în cazul pacienților cu afecțiuni ori tulburări ale articulațiilor sau ale țesuturilor conjunctive. Unele studii arată că membrana din coajă de ou este bogată în: nutrienți similari cu anumite tipuri de colagen, sulfat de glucozamină, sulfat de condroitină, acid hialuronic, glicozaminoglicani și aminoacizi. Toate acestea sunt substanțe care au beneficii multiple pentru sănătatea articulațiilor și cea a țesutului conjunctiv.

În plus, oamenii de știință spun că acest conținut bogat de colagen al membranei din coajă de ou face din această o substanță îndeosebi utilă în tratamentul afecțiunilor țesuturilor conjunctive. O cercetare a analizat membrana naturală din coajă de ou, care se găsește sub formă de supliment alimentar și la noi în țară. 

Astfel, au fost conduse două studii clinice cu participanți umani, pentru a determina cât de eficient și cât de sigur este extractul din membrana cojii de ou, ca tratament pentru durerea și lipsa de flexibilitate asociate cu bolile articulare și cu cele ale țesuturilor conjunctive.

Cercetătorii au descoperit că 500 de miligrame dintr-un supliment cu extract din membrana de coajă de ou (NEM), administrate o dată pe zi, au redus semnificativ durerea, atât rapid (în 7 zile), cât și pe o perioadă mai mare (30 de zile).

Vitamina D 

Corpul uman nu poate absorbi o cantitate suficientă de calciu fără să aibă cantitățile adecvate de vitamina D, așa că pentru persoanele care suferă de dureri de șold, și vitamina D poate fi un aliat. Peștele, ouăle și expunerea moderată la lumina soarelui sunt cele mai bune surse. Atunci când vrei să îți alegi un supliment cu această vitamină, discută cu medicul curant și apoi ia din farmacii vitamina D3, pentru că este aceeași formă pe care o obținem prin expunerea la soare.

Este important să ai în vedere, cu toate beneficiile enumerate mai sus, că unele suplimente pot avea efecte adverse, iar unele dintre substanțe ori unele plante pot să interacționeze cu medicamentele pe care le iei. De aceea este esențial să discuți cu medicul pe tema suplimentelor, pentru a afla dacă este în regulă să le iei și pentru a afla doza corectă în cazul tău. Alte suplimente care pot fi folosite în tratarea ori în gestionarea durerii de șold sunt, potrivit altor cercetări: bromelaina, ceaiul verde, calciul și magneziul. Acestea pot fi folosite pentru a calma durerea când apar probleme ale sistemului musculo-scheletal.

Cum previi durerile de șold?

Supragreutatea sau obezitatea pot exercita o presiune suplimentară asupra articulațiilor șoldului, contribuind la uzură și durere, deci menținerea greutății în limite sănătoase este importantă pentru prevenirea durerilor de șold.

Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicletă sau exercițiile de întărire a musculaturii pot ajuta la menținerea flexibilității și forței musculare în jurul șoldurilor. Exercițiile de întărire a mușchilor peretelui abdominal, a fesierilor și a coapselor pot fi deosebit de benefice. 

Evită să stai în aceeași poziție pentru perioade lungi de timp, ori pe scaun, ori în picioare. Ia pauze regulate pentru a-ți mișca și a-ți întinde corpul.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibiliografie:
Arthritis Foundation - Popular Supplements for Arthritis: What You Need to Know
https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/vitamins-supplements-arthritis
NCBI - Collagen Supplementation for Joint Health: The Link between Composition and Scientific Knowledge
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10058045/
Studiul „Collagen Supplementation for Joint Health: The Link between Composition and Scientific Knowledge, apărut în Nutrients. 2023 Mar; 15(6): 1332. Published online 2023 Mar 8. doi: 10.3390/nu15061332, autori: Daniel Martínez-Puig et al.
NCBI - Omega-3 Fatty Acids for the Management of Osteoarthritis: A Narrative Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9413343/
Studiul „Omega-3 Fatty Acids for the Management of Osteoarthritis: A Narrative Review”, apărut în Nutrients. 2022 Aug; 14(16): 3362. Published online 2022 Aug 16. doi: 10.3390/nu14163362, autori: Dean M. Cordingley și Stephen M. Cornish


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0