Sexualitatea si intimitatea dupa operatia de cancer mamar

Viața după cancerul la sân poate veni cu o serie de provocări neașteptate. De exemplu, pacientele cu cancer mamar se pot confrunta cu probleme sexuale de mai multe tipuri după încheierea tratamentului.

Dacă ai trecut printr-un cancer de sân și ai urmat tratamentele recomandate, îți poate fi dificil să te adaptezi la noua ta viață. Schimbările fizice, afectarea emoțională, modificarea obiceiurilor de viață în urma bolii pot avea un impact enorm asupra stării de bine.

De exemplu, cancerul mamar are un impact negativ asupra vieții sexuale a cuplurilor și, în calitate de eveniment traumatizant, poate influența funcționarea psihosexuală a femeii și relația intimă cu partenerul. Află în cele ce urmează de ce femeile care au avut cancer la sân tind să facă sex mai rar după boală și ce se poate face pentru adaptarea la viața de după cancerul la sân în ceea ce privește intimitatea.

Viața sexuală după cancerul la sân

Numeroase studii au tras concluzia că un diagnostic de cancer mamar afectează multe aspecte ale sexualității, inclusiv modificările apărute în funcționarea organelor reproducătoare ale pacientelor și în ceea ce privește percepția lor asupra feminității, mai ales că multe dintre aceste paciente trec prin intervenții chirurgicale invazive la nivelul sânilor. Disfuncția sexuală ca urmare a cancerului mamar nu trebuie trecută cu vederea, pentru că viața după cancerul la sân trebuie reluată la o calitate bună.

Din punct de vedere psihologic, pentru femei, sexul are multe componente. Este deosebit de important cum se simte o femeie în raport cu propriul ei corp, adică ce percepție are în această privință. Pierderea unui sân sau a ambilor sâni are un efect semnificativ asupra imaginii pe care pacienta o are în raport cu propriul corp. În plus, modul în care partenerul reacționează la corpul ei influențează experiențele în timpul actului sexual.

Newsletter DOC dedicat

Mai puțin sex pentru femeile care au trecut printr-un cancer de sân?

Multe paciente cu cancer de sân au raportat că fac mai puțin sex decât înainte de diagnosticarea bolii, iar acest lucru se întâmplă din mai multe motive:

1. Experiența asociată cu cancerul mamar îți încetinește corpul, cu alte cuvinte, îți ia mai mult timp să faci anumite lucruri, inclusiv când vine vorba de interesul pentru sex și inițierea și încheierea raportului sexual.
2. Partidele de sex pot fi inconfortabile și uneori sexul poate fi chiar dureros dacă pacienta are efecte adverse de pe urma tratamentului, cum ar fi debutul subit al menopauzei. Așa că nu este de mirare că pacientele cu cancer mamar tind să facă sex mai rar decât înainte de boală.

Cum poți rezolva problemele care apar în intimitate după cancerul mamar?

Există, din fericire, unele recomandări specifice, pentru a aborda fiecare tip de problemă când vine vorba de intimitate și de viață sexuală după operația de cancer mamar.

Ai grijă ce mănânci și nu uita de mișcare

Când vine vorba de corp și de relația fizică, este important în primul rând să ai cât mai multă grijă de sănătate. Este esențial să mănânci sănătos, să dormi și să faci mișcare, pentru a avea mai multă energie, pentru a avea o stare de spirit bună și pentru a face față încercărilor. Alimentația e bine să fie bazată pe legume, fructe, cereale integrale și să fie săracă în grăsimi animale (carne grasă, brânzeturi grase, unt, untură etc.). 

E indicat să faci mișcare măcar 150 de minute săptămânal, alegând ceva ce îți este cât mai la îndemână, fie că e vorba de plimbări zilnice în parc, fie că faci gimnastică în casă ori mergi la sală. În ceea ce privește intimitatea, găsește acele activități sexuale și intime cu care te simți cât mai confortabil, cele care îți provoacă plăcere în prezent.

Amintește-ți că intimitatea nu înseamnă doar sex

E bine să îți extinzi definiția pe care o ai în ceea ce privește intimitatea. Acest concept nu trebuie să includă în mod obligatoriu actul sexual ca atare sau orgasmele. Intimitatea poate să însemne și să fii îmbrățișată strâns de partenerul tău sau să îți facă un masaj relaxant sau să faceți împreună o baie cu spumă.

Dacă ai simptome fizice specifice, precum durerea în timpul sexului sau uscăciunea vaginală, cere sfatul medicului, care este în măsură să îți spună ce poți face în privința acestor probleme și să-ți prescrie anumite tratamente.

Analizează-ți emoțiile negative

Pe plan emoțional, este un moment optim să începi să îți explorezi emoțiile și sentimentele, pentru a le putea procesa mai bine. Începe să scrii un jurnal, de exemplu, încearcă meditația mindfulness sau discută cu prietenii tăi apropiați, care te susțin, ori cu persoane din familie sau cu un psihoterapeut. Nu este o rușine să ceri ajutor de specialitate pentru sănătatea ta emoțională.

La nivel psihologic, poți învăța să devii conștientă de gândurile negative pe care le creezi în privința ta. Cu ajutor din partea unui terapeut, poți lucra pentru a începe să schimbi direcția acestor gânduri. Nu te ajută să îți spui „Nu mă voi mai simți niciodată sexy”. O abordare mai bună și mai utilă ar fi să îți spui, de exemplu: „Nu mă simt sexy acum, dar cu timpul și după ce voi încerca unele lucruri noi, am de gând să redevin sexy și să mă simt sexy oricând vreau eu.”

Discută cu partenerul despre îngrijorările și dorințele tale

În privința relației de cuplu, este important să comunici cu cel drag. Discută cu partenerul tău despre sentimentele tale și ascultă și părerea lui. Cancerul mamar este o boală care are multe aspecte pe care un cuplu trebuie să le proceseze, așa că probabil veți avea multe conversații pe această temă.

Dacă ai anumite subiecte despre care îți este greu să discuți cu partenerul tău, un lucru util ar fi să scrii pe o hârtie ceea ce vrei să îi transmiți, pentru că metoda aceasta te va ajuta să îți limpezești gândurile. Folosește propoziții care încep cu „Eu” pentru a-ți exprima sentimentele, spune-i ce simți în legătură cu viața sexuală după cancerul la sân și nu ezita să ii spui ce îți dorești în intimitate.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Breast Cancer Now - Life after breast cancer treatment 
https://breastcancernow.org/information-support/facing-breast-cancer/living-beyond-breast-cancer/life-after-breast-cancer-treatment
Breast Cancer - Changes in Your Sex Life
https://www.breastcancer.org/managing-life/sex-intimacy/changes-in-your-sex-life

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0