Rolul testarilor genetice in cancerul mamar: mii de femei ar putea sa nu mai faca chimioterapie

Daca pentru unele dintre femeile diagnosticate cu cancer mamar incipient riscul de recidiva este foarte scazut si chimioterapia nu este necesara, pentru altele, din contra, riscul de recidiva este semnificativ crescut. Pentru multe dintre aceste femei, chimioterapia este principalul element terapeutic.

Cancerul mamar incipient inseamna, in general, stadiile I si II de boala, stadii in care boala este prezenta exclusiv la nivelul glandei mamare, fara afectarea ganglionilorregionali sau a altor organe. Terapia standard in aceste situatii consta in interventia chirurgicala radicala sau limitata, urmata in anumite situatii de radioterapie si hormonoterapie. Chimioterapia si terapia biologica pot fi, de asemenea, optiuni terapeutice pentru multe dintre pacientele cu cancer mamar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dupa cum se stie, chimioterapia este o terapie cu multiple posibile efecte secundare, efecte care pot afecta calitatea vietii pacientei, printre acestea: caderea parului, greata, riscul neutropeniei febrile, stare generala afectata, progresiv accentuata pe masura cresterii numarului de serii de chimioterapie, etc. Foarte frecvent, in anii anteriori, chimioterapia a reprezentat standard terapeutic, multe femei fiind tratate inutil cu terapii agresive fara, insa, ca acest lucru sa fie necesar.

Studiile retrospective au aratat ca multe dintre cancerele incipiente cu receptori hormonali pozitivi au avut o evolutie similara, daca nu chiar mult mai buna doar in conditiile hormonterapiei. In multe situatii, nu numai ca terapia citostatica nu a adus niciun beneficiu legat de supravietuirea generala sau riscul de recidiva, ci chiar s-a dovedit detrimentala. In aceste conditii, s-au cautat solutii pentru selectarea pacientelor care prezinta beneficii de pe urma chimioterapiei sau a hormonoterapiei.

In acest moment, s-a incheiat unul dintre cele mai complexe trialuri legate de medicina de precizie in cancerul mamar. Concluzia acestuia a fost categorica: mii de femei cu cancere mamare comune nu vor mai trebui supuse chimioterapiei, asa cum se intampla in trecut sau cum inca se mai intampla.

Desi multi dintre oncologii medicali se simt mai confortabil in conditiile administrarii chimioterapiei, in ideea de control mai bun al afectiunii, aceasta "rutina" trebuie negresit inlocuita cu personalizarea cu adevarat a tratamentului in functie de caracteristicile cancerului mamar, de afectiunile asociate, dar si de preferintele pacientei.

La ora actuala, exista o adevarata efervescenta in ceea ce priveste dezvoltarea de teste genetice predictive, care sa ajute in aceasta dilema, pentru pacientele cu cancer mamar hormonosensibil. Cel putin patru asemenea teste sunt in uz la nivel global (Oncotype Dx, Mammaprint, Endopredict, Prosigna, etc). Dintre acestea, cele mai cunoscute la ora actuala raman Oncotype Dx si Endopredict.

Toate aceste teste se adreseaza cancerelor hormonosensibile, HER 2 negative, cu sau fara ganglioni axilari afectati, si cuantifica riscul de recidiva. Daca Oncotype se adreseaza pacientelor care nu au afectare ganglionara, Endopredict include si acest parametru in analiza.

Rezultatul Oncotype este sub forma unui numar in cadrul unei scale cuprinse intre 0 si 100. Daca scorul de recurenta este cuprins intre 0 si 10, riscul de recurenta este extrem de mic si, ca urmare, aceste paciente categoric nu trebuie sa primeasca chimioterapie. Daca scorul este cuprins intre 25 si 100, se recomanda fara dubiu chimioterapie.

O problema in dezbatere ramane categoria de paciente cu scor de recurenta intermediar, cuprins intre 10 si 25. Conform rezultatelor studiului extins legat de medicina de precizie in cancerul mamar, 9 din 10 paciente cu scorul de recurenta cuprins intre 10 si 25 au supravietuit la 9 ani doar in conditiile hormonoterapiei, similar celor care au primit si chimioterapie.  Rezultate ceva mai bune in privinta chimioterapiei s-au raportat in general la pacientele tinere (paciente cu varsta sub 50 de ani).

Spre deosebire de Oncotype, care este o analiza a riscului care se bazeaza pe studiul a 21 de gene, Endopredict este un test prognostic care inglobeaza, pe langa expresia genica a 8 gene, si caracteristicile clinicopatologice ale bolii, incluzand si pacientele cu afectarea ganglionilor axilari. (Marimea tumorii si statusul ganglionilor regionali, rata de proliferare, densitatea de receptori hormonali). In cazul Endopredict, scorul molecular include  gene predictive atat pentru recurenta precoce, cat si pentru cea tardiva.

Intr-un studiu comparativ Endopredict versus Oncotype Dx, s-a demonstrat superioritatea prognostica pentru Endopredict in ceea ce priveste riscul de recurenta, iar asta datorandu-se, cel putin in parte, asocierii factorilor moleculari cu factorii clinicopatologici de recurenta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, exista din ce in ce mai multe optiuni de calcul care se bazeaza pe semnatura genetica a tumorii si care reprezinta un instrument extrem de util care ajuta echipa medicala in alegerea terapiei optimale, cu reducerea, pe cat posibil, a expunerii inutile la tratamente agresive.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0