Regimul alimentar dupa ocluzia intestinala pentru prevenirea recidivei

Ocluzia intestinală este un blocaj care împiedică alimentele și lichidele să treacă prin intestinul subțire sau prin intestinul gros. După un astfel de eveniment, se recomandă un regim alimentar care să scadă riscul pentru o altă ocluzie intestinală.

Când intestinul funcționează normal, alimentele digerate se deplasează din stomac în rect. Pe parcurs, corpul descompune alimentele în părți utilizabile și transformă restul în fecale (scaun) care sunt eliminate prin mișcările intestinale. O ocluzie intestinală poate bloca parțial sau complet acest proces natural. Un blocaj complet este o urgență și necesită asistență medicală imediată.

Fără tratament, părțile blocate ale intestinului pot necroza, ceea ce duce la probleme grave la nivel intestinal, însă, cu îngrijirile medicale acordate cât mai rapid, ocluzia intestinală poate fi tratată cu succes. Pentru evitarea recidivei, pacientul cu ocluzie intestinală trebuie să urmeze un regim alimentar strict.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Modificări în alimentație și în stilul de viață, pentru evitarea recidivei

Pentru a scădea riscul de o altă ocluzie intestinală, sunt necesare unele schimbări simple în alimentația pacientului și în stilul său de viață. Totodată, aceste măsuri vor ajuta pacientul în timpul recuperării după un episod de ocluzie intestinală.

Schimbări în alimentație

Înaintarea în vârstă este unul dintre factorii care încetinește sistemul digestiv, iar drept rezultat, multe persoane ar trebui să facă anumite schimbări în alimentația lor, în a doua parte a vieții, pentru a avea grijă de modul în care funcționează intestinul. Câteva schimbări importante în regimul alimentar al pacientului care a avut ocluzie intestinală sunt următoarele:

  • Se vor consuma porții mai mici de alimente (împărțite în 5 mese pe zi în loc de 3).
  • Alimentele trebuie mestecate foarte bine.
  • Se vor evita cantitățile mari de alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale și nucile.
  • Se va reduce cantitatea de cofeină, care poate irita colonul.
  • Se vor evita alimentele dure, precum țelina sau carnea uscată.
  • Fructele și legumele se curăță, pentru a fi mai ușor de digerat.
  • Alimentele se vor fierbe până se înmoaie.
  • Se vor consuma ma degrabă alimente care conțin lichid într-o proporție mai mare, cum ar fi preparatele cu sosuri.

Schimbări în stilul de viață

Pentru a menține sănătatea sistemului digestiv, pacientul va trebui să facă și câteva mici schimbări în stilul său de viață. Iată ce măsuri trebuie să ai în vedere dacă ai avut ocluzie intestinală:
să faci mai multă mișcare;
să te hidratezi;
să încerci să limitezi stresul;
să eviți fumatul sau să renunți la fumat;
să bei mai puțin alcool.

Pentru a reduce riscul de recidivă după o ocluzie intestinală, este important ca pacientul să aibă grijă să aleagă un regim alimentar sănătos și să țină cont de recomandările medicului.

Nu uita că anumite alimente conțin mari cantități de fibre dietetice, pe care organismul nu le poate digera. Limitarea consumului de alimente cu fibre poate reduce riscul ca acestea să determine o ocluzie intestinală. Dacă ai întrebări sau motive de îngrijorare cu privire la regimul alimentar, întreabă medicul ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci.

De ce să mai ții cont la masă?

  • Mestecă alimentele foarte bine.
  • Mănâncă într-o zonă liniștită din locuință și nu te grăbi să termini.
  • Consumă cantități mai mici de alimente, însă mai des, pe parcursul zilei.
  • Bea doi litri sau doi litri și jumătate de lichide (apă, ceaiuri, supe) în fiecare zi.

Limitează consumul de băuturi care conțin cofeină (cafea, ceai negru, energizante) și consumul de alcool, pentru că acestea pot irita intestinul.

La recomandarea medicului, poți lua suplimente cu minerale sau cu multivitamine, în fiecare zi, pentru a te asigura că organismul tău are parte de nutrienții necesari.

Regim alimentar ocluzie intestinală

Iată ce alimente și ce băuturi ar trebui să incluzi mai des în regimul tău alimentar după o ocluzie intestinală, pentru a evita o recidivă:

  • Lapte și alternative la lapte: toate tipurile de lapte (de origine animală, de soia, de orez); iaurt simplu și cu fructe, brânză, brânză cottage, supe-creme și budinci
  • Produse din grâne: pâine din grâu integral, pâine albă sau pâine de secară, biscuiți crackers, paste și cereale.
  • Fructe - orice fruct proaspăt, la conservă sau fiert/gătit, de la care au fost îndepărtate semințele și coaja; piure de mere, banane, pepene galben, mere, pere, piersici și prune; fructele citrice fără mebrana albă.
  • Legume - legumele de la conservă sau legume bine fierte (preparate termic), fără coajă și fără semințe: sfeclă roșie, roșii, dovlecei, morcovi, nap, dovleac squash, nap suedez, păstârnac, conopidă, fasole verde, dovleac, cartofi dulci, ignamă, broccoli, praz, fenicul, ceapă verde, usturoi, inimi de anghinare, gulie; toate sucurile din legume; alte legume, cu condiția să fie bine fierte și pasate (făcute piure), fără semințe și fără coajă.
  • Carne și alternative la carne - carnea moale, bine gătită, peștele și carnea de pasăre de curte; ouăle și produsele din soia; untul cremos obținut din anumite tipuri de nuci; humus.

În concluzie, e indicat să urmezi un regim alimentar anume după o ocluzie intestinală pentru a evita să mai treci printr-un astfel de eveniment. Dacă nu știi exact ce alimente sunt mai potrivite pentru tine și în ce cantități, cere sfatul medicului curant, care îți poate explica în detaliu pe ce se va baza regimul tău.

Cum se poate preveni din start ocluzia intestinală?

Un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată, te ajută să scazi riscul de obstrucție intestinală. Chiar și un nivel scăzut de exerciții fizice ajută la menținerea intestinelor sănătoase.

Alimentația potrivită

Pentru a nu te confrunta cu ocluzia intestinală, e indicat să nu mănânci foarte mult deodată, ci mai degrabă să consumi porții mai mici și mai dese. De asemenea, e bine să ai un aport suficient de alimente care contribuie la hidratare, cum sunt legumele și fructele care conțin multă apă.

Dacă îți place să bei cafea, nu exagera cu consumul, deoarece poate irita intestinele. La fel, alimente precum carnea uscată pot să nu fie tocmai bune pentru sănătatea intestinală.

Activitatea fizică

Exercițiile fizice regulate contribuie, de asemenea, la menținerea sănătății digestive. Și dacă nu îți place să faci sport la sală sau gimnastică în casă, poți, de exemplu, să te plimbi câte 30 de minute în fiecare zi.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Intestinal Obstruction
https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/acute-abdomen-and-surgical-gastroenterology/intestinal-obstruction
BJS Society - National prospective cohort study of the burden of acute small bowel obstruction
https://bjssjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bjs5.50136
Studiul „National prospective cohort study of the burden of acute small bowel obstruction”, apărut în BJS Open, 2019, https://doi.org/10.1002/bjs5.50136, autori: M. J. Lee et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0