Poate fi fatala colita ulcerativa?

Colita ulcerativa este o boala de natura autoimuna, care afecteaza intestinul gros. Aceasta nu se vindeca si, cu toate ca nu este o boala fatala, poate cauza o serie de complicatii ce pot pune in pericol viata pacientului.

Persoanele care sufera de boli intestinale inflamatorii precum colita ulcerativa au risc crescut de deces, in comparatie cu populatia sanatoasa. Chiar daca boala inflamatorie intestinala nu cauzeaza decesul, exista situatii in care pacientul poate deceda pe fondul unei asemenea boli: complicatiile unei interventii chirurgicale, reactie la anumite medicamente sau complicatii netratate, precum megacolonul toxic.

[{ads-colita-first}]

Colita ulcerativa este o boala cronica, al carei tratament este doar simptomatic, nu poate vindeca afectiunea. Scopul tratamentului folosit in colita este acela de a ameliora simptomele gastrointestinale resimtite de pacient, precum si de a preveni puseele de activitate a bolii si de a prelungi remisiunea acesteia.

In general, speranta de viata a pacientului cu colita ulcerativa nu este redusa. Exista, insa, un risc de complicatii severe, la care sunt expusi mai ales pacientii al caror organism nu raspunde la tratament.

Iata ce complicatii ale colitei ulcerative pot deveni fatale:

Megacolonul toxic – cea mai rara, dar si cea mai grava complicatie a bolii intestinale inflamatorii - megacolonul toxic - apare atunci cand inflamatia determina largirea colonului. Colonul nu se mai poate contracta normal, gazele se acumuleaza si astfel colonul se poate sparge. Intr-o asemenea situatie, bacterii si toxine periculoase pot patrunde in sange.

Fara administrarea unui tratament adecvat de urgenta, megacolonul toxic poate cauza decesul fie prin hemoragie puternica, fie prin septicemie. Durerile abdominale severe, deshidratarea, febra mare si diareea cu sange pot fi semne care tradeaza megacolonul toxic.

Perforarea colonului – inflamatia pe termen lung poate subtia peretele intestinal al pacientului cu boala inflamatorie intestinala. In timp, colonul se poate perfora, permitand bacteriilor si continutului intestinelor sa patrunda in abdomen, cauzand peritonita. Peritonita netratata la timp poate cauza decesul prin septicemie. Statistic vorbind, o persoana din 3 care sufera de peritonita dezvolta septicemie si moare.

Perforarea colonului se manifesta prin dureri abdominale severe, greata, varsaturi, febra si frisoane. Pacientul necesita ingrijiri medicale de urgenta – operatia este necesara pentru repararea rupturii intestinale. Tratamentul cu antibiotice si rehidratarea sunt, de asemenea, parte din tratament.

Colangita sclerozanta primitiva – aceasta complicatie a bolii intestinale implica inflamatia cailor biliare. Doar 3% dintre pacientii cu boala inflamatorie intestinala dezvolta aceasta complicatie. Colangita sclerozanta primitiva are o evolutie lenta, insa poate avea la randul ei complicatii fatale, precum encefalopatia hepatica.

Cancerul colorectal – decesul poate surveni la pacientul cu colita ulcerativa si in urma dezvoltarii cancerului colorectal. Colita ulcerativa indelungata creste riscul de cancer de colon sau cancer rectal. Daca acest tip de cancer se metastazeaza, poate fi fatal.

Asadar, cu toate ca aceasta boala inflamatorie intestinala nu este una cu potential fatal, exista totusi riscul de dezvoltare a unor complicatii ce pot pune in pericol viata pacientului.

Colita este o afectiune grava, cronica, care trebuie luata in serios si tratata cum se cuvine. Pacientul trebuie sa urmeze tratamentul recomandat de medic atat in timpul puseelor de activitate a bolii, cat si in timpul perioadelor de remisiune. In acest fel, riscurile la care este expus vor fi reduse.

Totodata, e important ca pacientul sa adopte un stil de viata mai sanatos, sa inlocuiasca dieta nesanatoasa cu una echilibrata, sa practice sport in mod regulat si sa mearga in mod regulat la medic.

Imediat ce observa o agravare a simptomatologiei ori aparitia unor simptome noi, pacientul ar trebui sa ia legatura cu medicul gastroenterolog, pentru a se asigura ca nu au aparut complicatii. Cu cat complicatiile sunt tratate mai devreme, cu atat viata pacientului va fi mai putin pusa in pericol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0