Omega-3 din uleiul de peste, cel mai bun in prevenirea cancerului de san

Cand vine vorba de preventia cancerului de san, studiile au aratat ca ajuta foarte mult cresterea aportului de acizi grasi Omega-3. Cu toate acestea, o noua cercetare indica faptul ca anumite tipuri de Omega-3 ar putea fi mai eficiente decat altele.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Guelph din Ontario, Canada, au scos la iveala faptul ca acizii grasi Omega-3 derivati din uleiul de peste ar putea fi de aproximativ opt ori mai eficienti in oprirea dezvoltarii tumorilor agresive din cancerul mamar, in comparatie cu acei acizi grasi ce provin din surse vegetale.

Co-autorul studiului, profesorul David Ma, care in prezent lucreaza in cadrul Departamentului de Sanatate Umana si Stiinte Nutritionale, la Universitatea Guelph, si colegii sai au raportat la inceputul lui 2018 descoperirile lor, publicate in "Journal of Nutritional Biochemistry".

Newsletter DOC dedicat

Cercetarile anterioare au descoperit ca acizii grasi Omega-3 ar putea preveni dezvoltarea cancerului mamar, insa profesorul Ma si colegii sai au vrut sa afle daca exista anumite tipuri de Omega-3 care sunt mai eficiente decat altele.

EPA si DHA, cele mai bune grasimi pentru reducerea cresterii tumorii

Exista doua tipuri de acizi grasi Omega-3 care se gasesc in uleiul de peste: unul este acidul eicosapentaenoic (EPA) si celalalt este acidul docosahexaenoic (DHA). Al treilea tip de acid gras Omega-3 este acidul alfa linoleic (ALA), de origine vegetala, care se gaseste in soia, uleiul de rapita (canol) si semintele de in.

Pentru acest studiu, profesorul Ma si colegii sai au comparat efectele acestor trei tipuri de acizi grasi Omega-3 asupra dezvoltarii tumorilor in randul soarecilor de laborator care au dezvoltat cancer de san HER2-pozitiv.

"Acest studiu este primul care compara puterea de a lupta contra cancerului a acizilor grasi Omega-3 derivati din uleiul de peste, versus cei de origine vegetala, in ce priveste dezvoltarea tumorii canceroase de la san", a declarat profesorul Ma. "Exista dovezi ce arata ca ambele forme de Omega-3, si cele din surse marine, si cea din surse vegetale, protejeaza impotriva cancerului, asa ca am vrut sa determinam care forma este mai eficienta".

Fiecare soarece din cadrul studiului a fost expusa la una dintre cele trei forme diferite de Omega-3 inca de dinainte de a se naste, lucru care le-a permis cercetatorilor sa aiba o viziune mai buna asupra modului in care acesti acizi grasi influenteaza dezvoltarea tumorilor.

Echipa de oameni de stiinta a descoperit ca soarecii expusi la acizii grasi EPA si DHA derivati din uleiul de peste au inregistrat o reducere cu 60-70% in dimensiunea tumorii, precum si o scadere cu 30% a numarului de tumori de la san.

Aceleasi doze de acid alfa linoleic (ALA) din surse vegetale nu au avut, insa, acelasi impact impotriva tumorilor din cancerul mamar, cum s-a observat la acizii grasi EPA si DHA. Pentru a obtine acelasi efect, soarecii trebuiau sa fie expusi la doze mult mai mari de ALA, scrie medicalnewstoday.com.

In general, echipa de cercetatori a constatat ca acizii grasi Omega-3 EPA si DHA au fost de opt ori mai eficienti in prevenirea dezvoltarii tumorilor in cancerul mamar la soareci, in comparatie cu ALA.

Mananca doua sau trei portii de peste gras, in fiecare saptamana

Profesorul Ma si echipa lui explica faptul ca acizii grasi Omega-3 pot preveni dezvoltarea cancerului prin activarea unor gene specifice, care ajuta in functionarea sistemului imunitar, lucru care inhiba caile responsabile de cresterea tumorilor.

Bazandu-se pe rezultatele pe care le-au obtinut, cercetatorii sugereaza ca EPA si DHA sunt cei mai buni acizi grasi Omega-3 pentru acest efect protector contra cancerului de san.

Mai mult, dozele folosite in studiul lor sugereaza ca femeile ar trebui sa "culeaga" beneficiile efectelor acizilor EPA si DHA consumand doua pana la trei portii de peste gras (cum este somonul, tonul si pastravul) pe saptamana. Profesorul Ma adauga ca ouale si suplimentele cu ulei de peste sunt, de asemenea, surse excelente de DHA.

In studiile viitoare, echipa de cercetatori planuieste sa investigheze modul in care cei trei acizi grasi Omega-3 influenteaza dezvoltarea altor tipuri de cancer de san.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0