Legatura dintre contraceptive si cancerul mamar

Comparativ cu anii trecuti, acum oamenii de stiinta cunosc mai multe informatii despre legatura dintre contraceptivele hormonale si cancerul de san.

Optiunile hormonale in ceea ce priveste metodele contraceptive disponibile in zilele noastre au parcurs un drum foarte lung de la "formula" care a intrat pe piata in 1960. Dar potrivit unui nou studiu, chiar si contraceptivele care au doze scazute de estrogen pot sa vina "la pachet" cu un risc usor mai mare de cancer mamar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetarea la care ne referim, publicata in "The New England Journal of Medicine", a constatat ca persoanele care foloseau metode contraceptive hormonale (inclusiv inelul contraceptiv, dispozitivele intrauterine/steriletul pe baza de hormoni si pilula contraceptiva) au avut o crestere de 20% in ceea ce priveste riscul relativ de a dezvolta cancer de san, comparativ cu persoanele care nu au folosit metode contraceptive ce contin hormoni.

Datele pentru acest studiu au fost colectate de la 1,8 milioane de femei daneze, vreme de mai bine de un deceniu. Dintre toate aceste femei, la fiecare 100.000 de participante, folosirea contraceptivelor hormonale a cauzat 13 cazuri aditionale de cancer de san in fiecare an. Un alt mod de a privi aceasta problema este ca exista un caz aditional de cancer mamar in fiecare an in randul a 7700 de persoane care folosesc contraceptivele hormonale, potrivit statisticilor mentionate de presa straina.

Ideea ca exista o legatura intre contraceptivele hormonale si cancerul mamar nu este noua. Chiar si asa, se credea in mod frecvent ca optiunile mai noi ale contraceptivelor, care contineau doze mai mici de estrogen, au redus semnificativ sau chiar au eliminat acest risc de cancer la san.

Avand in vedere ca acest studiu din Danemarca este primul care a analizat potentialele riscuri asociate cu actualele versiuni ale pilulelor contraceptive si ale dispozitivelor de acest gen, faptul ca exista o corelatie intre femeile care folosesc contraceptive hormonale si cazurile de cancer mamar constituie o descoperire medicala majora.

Mai exact, studiul danez a descoperit ca hormonul progesteron (variantele sintetice ale lui), o componenta-cheie care se gaseste in multe dintre contraceptivele hormonale din zilele noastre, ar putea fi in spatele riscului de a face cancer de san.

Acesta este un studiu important, deoarece medicii ginecologi presupuneau pana acum ca o doza mai mica de hormoni insemna un risc mai scazut de cancer, dar dupa cum arata cercetarea, un risc mare exista in randul femeilor.

Inainte de a arunca la gunoi anticonceptionalele, trebuie sa stii ca exista alte lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare. In primul rand, studiul nu a luat in considerare alte variabile, precum dieta, activitatea fizica, alaptarea si consumul de alcool, lucruri care ar fi putut sa aiba si ele un impact in dezvoltarea cancerului de san.

In al doilea rand, exista numeroase potentiale beneficii pentru sanatate ale contraceptivelor hormonale, dincolo de prevenirea unei sarcini nedorite. Printre aceste beneficii se numara scaderea riscului de cancer endometrial, cancer ovarian si cancer colorectal, faptul ca ajuta in reglarea ciclurilor menstruale, ajuta in cazul migrenelor si acneei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0