Legatura dintre cancerul mamar si durerea de spate

Durerea de spate este putin probabil un simptom timpuriu al cancerului de san, dar ea poate fi un factor demn de luat in seama in stadiile mai avansate ale bolii.

Medicatia si tratamentul pentru cancerul mamar pot fi, de asemenea, cauze ale durerii de spate. Asa ca azi incercam sa iti explicam care sunt legaturile dintre aceasta boala si durerea de spate.

Cum sunt legate cancerul mamar si durerea de spate?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul de san care a ajuns intr-un stadiu avansat este cunoscut drept cancer metastatic sau cancer de san in stadiul 4. Aceasta clasificare inseamna ca celulele canceroase s-au extins si la alte parti ale corpului.

Durerea de spate este un simptom al cancerului de san metastatic si poate sa apara in stadiile mai avansate ale bolii, spun specialistii.

Dar sa nu uitam ca durerea de spate este, totodata, un lucru comun in randul populatiei sanatoase si exista multe alte motive pentru care apare, cum ar fi faptul ca avem o intindere musculara in acea zona.

Exista trei cauze esentiale ale durerii de spate ce este legata de cancerul de san:

 1. Cancerul mamar care s-a extins pana la oase ar putea sa le slabeasca si sa provoace durerea in zona spatelui.
 2. O tumora care creste in dimensiuni poate sa impinga inspre tesutul sanatos, lucru care poate fi dureros.
 3. Unele medicamente si terapii folosite pentru a trata cancerul de san ar putea cauza durerea de spate.


Identificarea cauzei durerii de spate il va ajuta pe medic sa determine cel mai bun tratament pentru pacienta.

Diagnostic

Durerea de spate este putin probabil sa fie considerata un simptom timpuriu al cancerului de san, insa ea ar putea fi un bun indicator al faptului ca aceasta forma de cancer se raspandeste si la alte organe sau in alte parti din corp.

Unele medicamente specifice pentru aceasta boala pot fi cauza durerii de spate, daca este deja diagnosticat cancerul de san. Aceste medicamente includ:

 • unele terapii hormonale, folosite pentru a controla nivelul de estrogen din organism;
 • unele medicamente din cadrul chimioterapiei, care ucid celulele canceroase;
 • unele medicamente care impiedica celulele canceroase sa se divida si sa se dezvolte.

Ar putea fi posibila schimbarea tratamentului, adica medicul sa te treaca pe alte medicamente sau alte terapii care sa nu iti cauzeze dureri de spate, insa aceasta schimbare nu este intotdeauna o optiune.

Medicul tau specialist va verifica daca este vorba de un cancer de san avansat, cu ajutorul examenului clinic si punandu-ti o serie de intrebari despre simptomele tale. Daca este nevoie de teste mai amanuntite, cele mai frecvent folosite sunt: scanarea CT (computer tomografia), scanarea IRM (imagistica prin rezonanta magnetica nucleara), ecografia, scintigrafia osoasa si o scanare PET (tomografia cu emisie de pozitroni).

Toate aceste teste pot arata daca exista sau nu mase canceroase in corpul pacientei, care sa reprezinte cauza durerii de spate.

Este spatele primul loc din corp in care cancerul mamar se raspandeste?

Cele mai frecvent intalnite locuri/zone din corp in care cancerul de san se raspandeste sunt:

•    plamanii
•    creierul
•    ficatul
•    oasele.

Celulele canceroase se deplaseaza si patrund in tesutul sanatos pentru a forma noi tumori, iar acest lucru, de regula, va incepe cu tesuturile cele mai apropiate de locul unde s-a format prima data cancerul.

Cancerul mamar este posibil sa nu se raspandeasca la toate aceste zone din corp. Oasele care sunt cel mai frecvent afectate de cancerul de san sunt:

 • coastele
 • coloana vertebrala
 • pelvisul
 • oasele din partea superioara a bratelor si picioarelor
 • craniul.


Daca boala s-a extins la oase, exista mari sanse ca pacienta sa simta durere sau chiar o durere suparatoare in acest loc, iar printre zonele dureroase este inclus si spatele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca durerea de spate dureaza de multa vreme, te supara de mult timp sau este severa, ar trebui sa ceri sfatul unui medic specialist.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0