Legatura dintre alaptare si cancerul de san

Femeile care alapteaza sunt, de cele mai multe ori, extrem de constiente de modul in care isi simt sanii, asa ca vor observa, de regula, orice modificari de natura fizica ce apar la nivelul glandelor mamare.

Este un lucru destul de frecvent ca noile mamici sa descopere noduli mamari in timpul lactatiei, lucru care le poate face pe multe femei sa se ingrijoreze in legatura cu cancerul de san.

Poti sa faci cancer la san in timp ce alaptezi natural?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Expertii spun ca este posibil sa dezvolti cancer mamar in timp ce alaptezi la san un bebelus, dar aceasta situatie este rara. Femeile care alapteaza natural insumeaza aproximativ 3% din cazurile de cancer de san, scrie medicalnewstoday.com.

Potrivit National Cancer Institute, unele cercetari sugereaza ca riscul de cancer de san este temporar mai mare in anii care urmeaza dupa o sarcina si dupa o nastere. Acest risc crescut ar putea fi rezultatul modificarilor sau dereglarilor hormonale ce au loc in timpul lunilor de sarcina.

Chiar si asa, in general, alaptarea la san reduce riscul de cancer mamar, in special la femeile aflate in perioada premenopauzei.

Lunile de sarcina si de alaptare la san vor scadea numarul de cicluri menstruale pe care o femeie le are de-a lungul vietii ei. Acest lucru va reduce expunerea femeii la hormonii care ii pot creste riscul de a dezvolta anumite forme de cancer.

In ciuda riscului redus, femeile ar trebui sa discute cu un medic daca au orice motive de ingrijorare in legatura cu sanatatea sanilor lor, fie ca alapteaza sau nu.

Cum ingreuneaza lactatia un diagnostic de cancer de san

Mai multi factori pot ingreuna situatia femeilor care sunt la lactatie, iar astfel, diagnosticul de cancer mamar este mai dificil de stabilit. Acesti factori sunt urmatorii:

  • Alaptarea la san poate cauza probleme care sunt foarte similare cu simptomele cancerului mamar.
  • Este posibil ca medicii sa nu se gandeasca sa testeze o femeie pentru cancer mamar, daca ea descopera un nodul in timp ce alapteaza, pentru ca exista si alte posibile cauze ale acelui nodul mamar.
  • Mamografiile si ecografiile mamare au mai mari sanse sa ofere un rezultat fals pozitiv sau un rezultat neconcludent in timpul perioadei de lactatie (procesul de formare si de secretia a laptelui prin glandele mamare).

Cand ar trebui sa mergi la medic cand simti ca ai un nodul mamar?

In majoritatea cazurilor, nodulii mamari in cazul femeilor care alapteaza nu sunt cancerosi si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, o femeie ar trebui sa mearga la medicul ei, in legatura cu aparitia unui nodul la san, daca:

  • acesta nu dispare
  • nodulul continua sa creasca
  • apasarea lui nu il face sa se miste in interiorul tesutului mamar
  • nodulul determina pielea sa se "increteasca", sa aiba adancituri ori sa semene cu o coaja de portocala.


In general, ar trebui sa mergi la medic pentru un control senologic daca ai orice motive de ingrijorare in legatura cu sanatatea sanilor tai, in general.

Poti sa alaptezi daca ai cancer la san?

In majoritatea cazurilor, medicul va recomanda ca pacienta sa stopeze procesul de alaptare, ca urmare a unui diagnostic de cancer de san.

Multe tratamente pentru cancerul mamar pot sa afecteze productia de lapte a unei femei sau pot sa influenteze negativ starea bebelusului.

Medicul va ajuta pacienta cu cancer mamar sa determine ce tip de tratament este cel mai bun pentru ea, mai ales ca planul de tratament poate varia de la o femeie la alta. Tratamentele posibile includ:

  • interventia chirurgicala (pentru a indeparta un nodul sau o masa canceroasa); amploarea interventiei chirurgicale va determina daca pacienta poate continua sau nu sa alapteze la san;
  • chimioterapie, in care se folosesc medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase; femeile care fac chimioterapie vor trebui sa opreasca alaptarea;
  • radioterapie - unele femei care sunt supuse tratamentului cu radiatii ar putea continua sa alapteze, in functie de tipul de terapie folosit in cazul lor.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Nu uita: alaptarea in timpul tratamentului pentru cancer poate fi posibila, dar este esential sa discuti cu un medic inainte si in timpul procedurilor de tratament, pentru a nu exista efecte asupra bebelusului.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0