Legatura dintre alaptare si cancerul la san

Este un lucru destul de frecvent ca noile mămici să descopere noduli mamari în timpul lactației, lucru care le poate face pe multe femei să se îngrijoreze în legătură cu cancerul la sân. Află mai multe din acest articol despre nodulii în perioada de alăptare și riscul de cancer mamar, dar și despre ce beneficii are alăptarea.

Femeile care alăptează sunt, de cele mai multe ori, extrem de conștiente de modul în care își simt sânii, așa că vor observa, de regulă, orice modificări de natură fizică la nivelul glandelor mamare. Acestea nu sunt, însă, de cele mai multe ori, motive de îngrijorare.

Poți să faci cancer la sân în timp ce alăptezi natural?

ExperțIi spun că este posibil să dezvolți cancer mamar în timp ce alăptezi la sân, dar această situație este rară. Femeile care alăptează natural însumează aproximativ 3% dintre cazurile de cancer la sân.

Potrivit National Cancer Institute, unele cercetări sugerează că riscul de cancer mamar este temporar mai mare în anii care urmează după o sarcină și după o naștere. Acest risc crescut ar putea fi rezultatul modificărilor sau dereglărilor hormonale care au loc în timpul lunilor de sarcină.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Chiar și așa, în general, alăptarea reduce riscul de cancer mamar, în special la femeile aflate în perioada premenopauzei. Lunile de sarcină și de alăptare scad numărul de cicluri menstruale pe care o femeie le are de-a lungul vieții. Acest lucru reduce, deci, expunerea femeii la hormonii care ii pot crește riscul de a dezvolta anumite forme de cancer, cum ar fi cel mamar și cel ovarian.

Recomandarea noastră este ca femeile care au orice motive de îngrijorare în legătură cu sănătatea sânilor, fie că alăptează sau nu, să discute cu un medic.

Cum îngreunează lactația un diagnostic de cancer la sân?

Mai mulți factori pot îngreuna situația femeilor care sunt la lactație, iar astfel, diagnosticul de cancer mamar este mai dificil de stabilit. Acești factori sunt următorii:

  • Alăptarea la sân poate cauza probleme care sunt foarte similare cu simptomele cancerului mamar.
  • Este posibil ca medicii să nu se gândească să testeze o femeie pentru cancer mamar, dacă ea descoperă un nodul în timp ce alăptează, pentru că există și alte posibile cauze ale acelui nodul mamar.
  • Mamografiile și ecografiile mamare riscă să ofere un rezultat fals pozitiv sau un rezultat neconcludent în timpul perioadei de lactație (procesul de formare și de secreție a laptelui prin glandele mamare).

Când ar trebui să mergi la medic dacă simți că ai un nodul mamar?

În majoritatea cazurilor, nodulii mamari în cazul femeilor care alăptează nu sunt canceroși și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, o femeie ar trebui să meargă la medicul ei, în legătură cu apariția unui nodul la sân, dacă:

  • acesta nu dispare
  • continuă să crească
  • apăsarea lui nu îl face să se miște în interiorul țesutului mamar
  • nodulul face ca pielea să se „încrețească”, să aibă adâncituri ori să semene cu o coajă de portocală.

Cum spuneam, ar trebui să mergi la medic pentru un control senologic dacă ai orice motive de îngrijorare în legătură cu sănătatea sânilor tăi, în general.

Poți să alăptezi dacă ai cancer la sân?

În majoritatea cazurilor, medicul va recomanda ca pacienta să stopeze procesul de alăptare, ca urmare a unui diagnostic de cancer mamar.
Multe tratamente pentru cancerul mamar pot să afecteze producția de lapte a unei femei sau pot să influențeze negativ starea bebelușului.

Medicul va ajuta pacienta cu cancer mamar să afle ce tip de tratament este cel mai bun pentru ea, mai ales că planul de terapie poate varia de la o femeie la alta. Tratamentele posibile includ:

  • intervenția chirurgicală (pentru a îndepărta un nodul sau o masă canceroasă); amploarea intervenției chirurgicale va determina dacă pacienta poate continua sau nu să alăpteze;
  • chimioterapie, în care se folosesc medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase; femeile care fac chimioterapie vor trebui să oprească alăptarea;
  • radioterapie - unele femei care sunt supuse tratamentului cu radiații ar putea continua să alăpteze, în funcție de tipul de terapie folosit în cazul lor.

Așadar, alăptarea în timpul tratamentului pentru cancer poate fi posibilă, dar este esențial să discuți cu un medic înainte și în timpul procedurilor de tratament, pentru a nu exista efecte negative asupra bebelușului.

Beneficiile generale ale alăptării

Alăptarea are beneficii nu doar pentru bebeluș, ci și pentru mamă. Dacă este posibil ca o proaspătă mamă să alăpteze măcar șase luni, acest lucru va avea efecte pozitive atât asupra ei, cât și asupra micuțului.

Beneficii pentru bebeluș

Cercetările sugerează că alăptarea reduce riscul bebelușului de a face anumite boli și ajută la construirea unui sistem imunitar puternic. Sugarii alăptați au un risc mai mic de diaree, vărsături și enterocolită necrozantă prematură, dar și de infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia, virusul respirator sincițial și tusea convulsivă, infecții ale urechii și meningită bacteriană.

De asemenea, alăptarea scade riscul bebelușului de astm bronșic, sindromul morții subite a sugarului și mortalitatea infantilă, obezitate infantilă, eczemă, diabet de tip 2, dar și leucemie în copilărie, carii, boală celiacă și boală inflamatorie intestinală.

Laptele matern este foarte nutritiv pentru sugar

Laptele matern conține tot ce are nevoie bebelușul pentru a se dezvolta: vitamine, minerale și antioxidanți. Acest lapte este ușor de digerat pentru burtica și intestinele încă imature ale bebelușului, are cantitatea potrivită de grăsimi, zahăr, apă, proteine și vitamine pentru dezvoltarea micuțului și conține anticorpi care îl protejează împotriva infecțiilor și îi întăresc imunitatea. 

Laptele matern se schimbă treptat pentru a satisface nevoile nutriționale ale bebelușului pe măsură ce acesta crește și, în plus, conține substante care ajută la calmarea în mod natural a bebelușului. Majoritatea organizațiilor medicale recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv timp de cel puțin șase luni, iar după ce începe diversificarea, se poate continua alăptarea până la doi ani sau chiar mai mult.

Beneficiile alăptării pentru mamă

Cum am discutat mai sus, alăptarea poate scădea riscul de cancer mamar și ovarian, însă poate, de asemenea, să reducă și riscul de cancer endometrial și tiroidian, de osteoporoză, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială și colesterol ridicat, precum și depresie postpartum.

Alăptarea grăbește recuperarea după naștere

Alăptarea poate fi utilă și pentru recuperarea mai repede după naștere. În timpul alăptării, se produce hormonul numit oxitocină, care ajută la contractarea uterului după naștere, ceea ce îl ajută să revină la dimensiunea normală și reduce cantitatea de sângerare vaginală după naștere.

Se creează o legătură specială între mamă și copil

Nu mai puțin important, alăptarea este un mod special de conectare între mamă și copil care se simt mai apropiați nu doar fizic, ci și emoțional. Se consideră chiar că legătura creată prin alăptare poate ajuta la reducerea problemelor sociale și comportamentale atât la copii, cât și la adulți.

Alăptarea poate ajuta la slăbit

Unele femei care alăptează constată că pierd mai ușor kilogramele adunate în timpul sarcinii. În ceea ce privește alte măsuri pentru a elimina surplusul de greutate, este recomandat ca mama să aștepte cel puțin 6-8 săptămâni postpartum pentru a începe un proce activ de slăbire, deoarece organismul are nevoie de acest timp pentru a-și reveni după naștere și a-și stabili o cantitate adecvată de lapte. 

Newsletter DOC dedicat

Mamele care alăptează ar trebui să consume cel puțin 1800 de calorii pe zi și pot pierde în siguranță aproximativ 4-500 de grame pe săptămână. Pentru a contribui la slăbit, e nevoie de o alimentație bazată pe legume, fructe și proteine slabe, reducând în același timp carbohidrații simpli (dulciuri, zahăr, pâine albă), asociată cu exerciții fizice ușoare, aprobate de medic.

Bebelușii alăptați sunt mai deștepți?

Unele cercetări sugerează că alăptarea are un efect pozitiv pe termen lung asupra creierului și dezvoltării comportamentale a copilului. Cu toate acestea, nu a existat niciun studiu care să confirme că un copil alăptat este mai inteligent decât un copil hrănit cu lapte praf. Hrănirea bebelușului cu formulă este, de asemenea, sănătoasă și o modalitate excelentă de a sprijini creșterea și dezvoltarea sugarului.

Cum reduci riscul de cancer mamar?

Mulți factori de-a lungul vieții pot influența riscul de cancer de sân. Dacă îmbătrânirea sau istoricul familial de cancer sunt factori care nu pot fi schimbați, e bine de știut că există și alți factori de risc modificabili:

  • Păstrarea unei greutăți sănătoase (cine nu știe care este o greutate personală sănătoasă, poate cere ajutorul medicului de familie pentru a stabili acest aspect);
  • Activitatea fizică regulată (cel puțin două ore și jumătate pe săptămână, împărțită măcar în două-trei ședințe);
  • Evitarea completă a alcoolului sau consumul cu moderație (nu mai mult de un pahar pe zi);
  • Testarea genetică și controlul medical regulat (dacă o femeie are antecedente familiale de cancer la sân  - de exemplu, mama a avut cancer mamar - sau modificări moștenite ale genelor BRCA1 și BRCA2, e indicat să ceară sfatul medicului despre testarea genetică și ce alte modalități există de a-și scădea riscul de cancer la sân).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MD Anderson Center - Breastfeeding lowers your breast cancer risk
https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/breastfeeding-breast-cancer-prevention.h19-1589046.html
CDC - What Can I Do to Reduce My Risk of Breast Cancer? 
https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/prevention.htm
NHS - Benefits of breastfeeding 
https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding/benefits/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0