Depresia dupa mastectomie

Mastectomia este o procedura care trateaza cancerul mamar prin indepartarea chirurgicala a intregului san. Exista mai multe tipuri de mastectomie, insa indiferent de tipul operatiei pe care o ai, este o etapa normala sa te confrunti cu depresia si sa iti fie greu sa treci peste pierderea unui san. Din fericire, exista si solutii care te ajuta sa treci peste depresie.

S-au facut numeroase studii pe tema depresiei sau a simptomelor depresive dupa operatia de cancer mamar. Impactul pe care il presupune pierderea unui san sau a ambilor sani la femeile care au fost supuse unui tratament chirurgical pentru cancerul mamar este secundar confruntarii cu un diagnostic de malignitate, in ceea ce priveste cauzele depresiei. Oamenii de stiinta spun ca reactia de suferinta si angoasa mentala, care urmeaza dupa o mastectomie, are doua componente:

 • o reactie depresiva la pierderea sanului afectat 
 • si o suferinta anticipativa, femeia anticipand prognosticul potential letal al bolii.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tot cercetatorii spun ca ajutorul terapeutic psihosocial in ceea ce priveste pacientele cu cancer la san trebuie sa fie o prioritate pentru aceste paciente, iar specialistii trebuie sa le ajute sa faca fata diagnosticului de cancer, pe langa pierderea propriu-zisa a sanului.

Problema majora

Femeile care au avut o operatie cum este mastectomia descopera in mod frecvent ca sunt sever afectate de depresie dupa interventia chirurgicala. Multe femei se simt "violate" sau mutilate. Unele dintre paciente simt ca nu mai sunt la fel de frumoase, la fel de sexy si la fel de feminine pe cat erau inainte de mastectomie. Aceste sentimente sunt de inteles, avand in vedere ca sanul este o parte a trasaturilor care le definesc pe femei.

Ce pot face pacientele

Pentru femeile care sufera de depresie, o idee buna este sa ceara ajutor de specialitate, fie prin intermediul medicului lor, fie prin intermediul unui grup de suport de la spital sau din afara lui. Exista numeroase resurse disponibile pentru supravietuitoarele acestei boli, asa ca nu trebuie sa te temi sa ceri ajutorul.

Recomandari in timpul perioadei de recuperare, ca sa faci fata mastectomiei

In timpul recuperarii, dupa operatia de mastectomie, vei gasi utile aceste recomandari, pe care e bine sa le ai in vedere:

 • Accepta-ti sentimentele si emotiile prin care treci, astfel incat sa poti "lucra" cu ele. Impartaseste-ti gandurile unei persoane in care ai incredere.
 • Daca ai nevoie de un timp petrecut singura, spune asta si acorda-ti acest timp, aceasta pauza binemeritata.
 • Cand tanjesti dupa compania cuiva si nu vrei sa fii singura, spune-le asta prietenilor tai.
 • Revino, treptat, la pasiunile tale preferate, la cartile sau filmele tale preferate. Orice lucru care te facea sa te simti bine inainte de operatie, ar trebui sa te ajute sa te simti la fel si dupa interventie.
 • Cauta pe internet sau informeaza-te despre grupurile de suport, unde poti sa cunosti alte paciente care au avut sau au cancer de san.
 • Spune-i medicului tau daca ai simptome intense ale depresiei sau sentimente de acest gen, care nu trec de la sine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Suferinta anticipativa este un proces complex, care este alcatuit din 5 stadii de baza. Femeile incep procesul acesta al suferintei de indata ce afla ca mastectomia este o posibilitate de tratament, iar suferinta continua la mult timp dupa ce operatia s-a terminat. Tocmai de aceea, este bine sa ai alaturi un specialist, fie el psiholog clinician ori psihoterapeut, care te va ajuta sa treci prin toate cele 5 etape:

 1. negarea (o etapa prin care nu vrei sa vezi realitatea si adevarul dur),
 2. protestarea (o etapa care include emotii intense, printre care furia, tristetea si confuzia),
 3. dezorientarea (acest stadiu este acompaniat de stari de neliniste, confuzie si depresie),
 4. detasarea (in acest stadiu, femeile tind sa se izoleze si sa se retraga, cel mai posibil sunt resemnate si apatice),
 5. hotararea sau rezolutia (ultima etapa, cand femeia intra intr-o stare noua, de reorganizare si de acceptare a vietii, cand vede ca poate trai fara un san, chiar daca l-a pierdut in lupta cu cancerul mamar).

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0