Densitatea tesutului mamar ar putea fi principalul indicator de risc pentru cancer

Femeile sedentare și cele care au kilograme în plus după menopauză au un risc mai mare de a face cancer de sân, însă și densitatea țesutului mamar ar putea fi un indicator de risc, potrivit unor cercetări recente.

Unii dintre factorii de risc în cancerul la sân - genul feminin, vârsta și genetica, de exemplu - nu pot fi modificați, însă alți factori - lipsa exercițiilor fizice, fumatul și consumul anumitor alimente - pot fi modificați prin alegeri diferite care țin de stilul de viață.

Un studiu publicat recent și-a propus să identifice factorii reali de risc pentru cancer mamar la femei și a concluzionat că femeile care prezintă o densitate mai mare a țesutului glandular se pare că ar prezenta și un risc mai crescut de a dezvolta cancer la sân.

Densitatea țesutului mamar, factor de risc pentru cancer?

În urma studiului bazat pe istoricul medical a 200.000 de femei, oamenii de știință au precizat că densitatea țesutului mamar poate fi cel mai important factor de măsurare a riscului de cancer de san, eclipsând istoricul familial de boală și alți factori de risc.

Cu toate acestea, nu toți specialiștii sunt înclinați să creadă că densitatea țesutului mamar ar fi principalul factor de risc pentru dezvoltarea iminentă a cancerului de san. Dr. Kristin Byrne, coordonatorul clinicii de imagistică a sânului de la Lenox Hill Hospital, din New York City, consideră că cifrele din studiul de risc pe baza densității țesutului mamar par „incredibil de mari, mai ales dacă alți factori de risc nu au fost luați în considerare”. Byrne a spus că „este posibil că înainte de efectuarea investigației, aceste paciente să fi luat diverse medicamente, cum ar fi tamoxifenul, care are multe efecte secundare semnificative, deci se impun mai multe studii în acest sens.”

Compoziția și densitatea țesutului mamar

După cum au explicat cercetătorii de la Departamentul de Epidemiologie si Biostatistică de la Universitatea din California, San Francisco (UCB), țesutul glandular apare dens pe o mamografie standard, în timp ce țesutul gras este reprezentat calitativ mai slab. Sunt mulți factori care pot influența compoziția țesutului mamar.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sânii denși sunt întâlniți mai frecvent la femeile tinere, iar cele mai multe femei înregistrează un declin puternic al densității în timpul menopauzei, care continuă și în perioada de post-menopauza, potrivit autorilor studiului. Cu toate acestea, terapia de substituție a estrogenului și progesteronului în post-menopauză poate inversa declinul densității sânului.

S-a considerat că sânii denși ar fi mai predispuși la tumori din cauza factorilor celulari, dar și pentru că tumorile mai mici din țesutul dens sunt mai dure și vizibile pe mamografii. De aceea, noul studiu a urmărit cuantificarea riscului.

Parametrii studiului

Pornind pe această pistă, echipa doctorului Karla Kerlikowske, cercetător in cadrul UCB, a urmărit aproximativ 200.000 de femei din SUA, în cadrul Consorțiului Național de Supraveghere a Cancerului, pentru a constitui o bază de date, cu scopul de a evalua screeningul cancerului mamar. Doar aproximativ 18.000 de femei au avut diferite stadii de cancer la sân, în timp ce restul de 184.000 nu aveau afecțiunea.

Participantele la studiu au fost împărțite în patru categorii:

  • categoria A, sâni formați aproape în întregime din grăsime;
  • categoria B, sâni cu țesut dens, dar mai ales grăsime;
  • categoria C, sâni cu țesut moderat dens;
  • categoria D, sâni cu țesutul dens (reprezentând cel puțin 75% din sân).

Echipa de cercetare a luat în considerare și o serie de factori de risc cunoscuți pentru cancerul mamar - un istoric familial de cancer la sân, antecedentele de leziuni mamare benigne, densitatea sânului și primul copil după vârsta de 30 de ani - pentru a determina efectul fiecărui factor de risc principal asupra riscului de cancer. Concluzia echipei UCB a fost că, în general, densitatea sânilor a fost factorul de risc cel mai frecvent întâlnit pentru cancerul la sân.

În baza calculelor, echipa de cercetare a estimat că aproximativ 39% dintre cazurile de cancer mamar la femeile mai tinere, în premenopauză, ar fi putut fi prevenite dacă femeile ar fi fost „mutate” terapeutic la o categorie de densitate mai mică. A fost estimată și o reducere de 26% în cazurile de cancer la sân pentru femeile aflate la menopauză, în aceeași situație.

Influențarea densității țesutului mamar și a altor factori de risc

Din păcate, nu există prea multe metode terapeutice prin care se poate influența densitatea țesutului mamar. Tratamentul cu tamoxifen, un blocant al hormonului estrogen, este singura intervenție cunoscută în prezent, care reduce în mod substanțial densitatea țesutului mamar și, astfel, reduce riscul de cancer la sân, spun savanții.

Cu toate acestea, tamoxifenul poate avea reacții adverse grave și este, în general, prescris numai pentru femeile cu risc crescut de cancer de sân, la recomandarea specifică a medicului. Studiul scoate în evidență necesitatea identificării unor noi intervenții terapeutice pentru a reduce densitatea sânilor pentru femeile cu risc mediu, mai adaugă cercetătorii.

Creșterea în greutate - care tinde să adauge țesut gras la sâni - nu ar diminua riscul unei femei pentru a dezvolta cancer mamar și nici riscul de cancer la sân la femeile mai în vârstă, în post-menopauză.

Alți factori de risc, mai puțin relevanți pentru cancer decât densitatea sânului

Au mai fost puși în dezbatere și alți factori de risc care, surprinzător, s-au dovedit mai puțin relevanți în acest studiu pentru riscul global de dezvoltare a cancerului mamar. De exemplu, istoricul familial de boală a reprezentat mai puțin de 10% dintre cazuri.

Și antecedentele pacientelor legate de afecțiunile mamare benigne au reprezentat doar aproximativ 7% dintre cazuri la femeile în pre-menopauză și mai puțin de 9% dintre cazuri pentru femei la menopauză. Sarcina și nașterea primului copil după vârsta de 30 ani au reprezentat un risc de aproape 9% la femeile aflate în premenopauză și un risc crescut de 5% pentru femeile aflate la menopauză.

Dr. Byrne a adăugat că femeile cu sânii denși nu ar trebui neapărat să între în panică dacă primesc acest rezultat. Nu este încă suficient de clar dacă reducerea densității sânilor va scădea riscul de cancer mamar. Vârsta înaintată și creșterea în greutate după menopauză sunt legate de scăderea densității sânilor - dar, de asemenea, sunt legate de o creștere a riscului de cancer mamar. 

Newsletter DOC dedicat

Un studiu și mai recent, în care au fost analizate 221.714 de mamografii ale unor femei de peste 65 de ani, a arătat, de asemenea, că densitatea sânilor este asociată cu un risc mai mare de cancer mamar invaziv la femeile de 65 de ani sau cu vârste mai înainte.

Cancerul la sân, o boală complexă

Motivele dezvoltării oricărui cancer la sân rămân complexe. Există și alți factori de risc care contribuie la apariția și dezvoltarea bolii, cum ar fi consumul mare de alcool, stilul de viață sedentar, utilizarea anticoncepționalelor, terapia hormonală de substituție post-menopauză, istoricul menstrual, expunerea la radiații, precum și istoricul familial de cancer de sân.

Oamenii de știință concluzionează că evaluarea tuturor acestor factori de risc este necesară pentru a decide dacă o persoană se află în risc real. De asemenea, orice încercare de a modifica densitatea sânilor vine cu propriile sale riscuri. Cât despre creșterea în greutate, deși aceasta poate scădea densitatea țesutului, trebuie reținut că obezitatea este asociată cu multe boli, inclusiv cu cancerul mamar, la femeile aflate la menopauză.

Tamoxifenul este singurul medicament care poate scădea densitatea sânilor, dar, ca în multele situații din medicină, riscurile trebuie să fie puse în balanță cu beneficiile. Unele dintre aceste riscuri includ un risc mai mare de a dezvolta cancer uterin sau tromboză venoasă profundă (blocarea cu cheaguri de sânge a circulației la nivelul picioarelor).

Cum poți preveni cancerul mamar?

Nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul la sân, dar există lucruri pe care le poți face care îți reduc riscul de boală.

Păstrează o greutate sănătoasă

Atât greutatea corporală crescută, cât și creșterea în greutate ca adult sunt legate de un risc mai mare de cancer la sân după menopauză. Societatea Americană a Cancerului recomandă evitarea creșterii în greutate prin echilibrarea aportului alimentar cu activitatea fizică. Alimentația ar trebui să limiteze grăsimile animale și mezelurile și să pună accentul în special pe legume și fructe.

Nu uita de mișcare

Multe studii au arătat că activitatea fizică moderată până la viguroasă este corelată cu un risc mai scăzut de cancer la sân, de aceea este important să faci regulat mișcare (adulții ar trebui să facă 150 până la 300 de minute de mișcare de intensitate moderată sau 75 până la 150 de minute de activitate de intensitate viguroasă - sau o combinație a acestora - în fiecare săptămână), de preferință repartizate în 3-4-5 ședințe pe parcursul săptămânii.

Limitează consumul de alcool

Alcoolul crește riscul de cancer la sân și chiar și consumul de cantități mici a fost asociat cu o creștere a riscului de boală. Cel mai bine este să nu bei alcool deloc, dar, pentru femeile care obișnuiesc să mai bea câte un pahar, e bine de știut că ar trebui să nu depășească o băutură alcoolică pe zi. O porție de alcool înseamnă 330 ml de bere sau 150 ml de vin sau 40 ml de băuturi tari (spirtoase).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Can I Lower My Risk of Breast Cancer?
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/can-i-lower-my-risk.html
JAMA - Population-Attributable Risk Proportion of Clinical Risk Factors for Breast Cancer
https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2599991
Studiul „Population-Attributable Risk Proportion of Clinical Risk Factors for Breast Cancer”, apărut în JAMA Oncol. 2017;3(9):1228-1236. doi: 10.1001/jamaoncol.2016.6326, autori: Karla Kerlikowske et al.
JAMA - Association of Breast Density With Breast Cancer Risk Among Women Aged 65 Years or Older by Age Group and Body Mass Index
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2783508
Studiul „Association of Breast Density With Breast Cancer Risk Among Women Aged 65 Years or Older by Age Group and Body Mass Index”, apărut în JAMA Netw Open. 2021;4(8):e2122810. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.22810, autori: Shailesh M. Advani et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0