Cum poți preveni cancerul de sân

Nu există un mod sigur sau o "rețetă clară" pentru a preveni cancerul de sân, dar anumite decizii legate de stilul tău de viață pot reduce semnificativ atât riscul de cancer mamar, cât și pe cel al altor tipuri de cancer. De la început trebuie precizat că în majoritatea cazurilor trebuie să existe o predispoziție genetică către acest tip de afecțiune, care poate fi pusă în evidență prin testări specifice ce vizează genele BRCA 1 precum și BRCA 2 în cazul predispoziției moștenite către cancerul de sân și ovar. 

Aceste decizii sau schimbări pe care le faci în stilul de viață pentru a preveni cancerul de sân includ:

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că femeile ar trebui să se gândească cu foarte mare atenție la opțiunile lor în ceea ce privește alăptarea la sân și folosirea terapiei de substituție hormonală după instalarea menopauzei, deoarece acestea pot afecta riscul de cancer de sân.

Studiile au arătat că femeile care alăptează la sân au șanse mai mici de a dezvolta cancer de sân decât cele care nu o fac. Motivele nu sunt pe deplin înțelese, dar s-ar putea datora faptului că femeile nu ovulează la fel de regulat în timp ce alăptează, iar nivelul de estrogen rămâne stabil.

Și intervenția chirurgicală preventivă este o opțiune pentru femeile care știu că au un risc crescut de cancer mamar (să ne amintim, de exemplu, de Angelina Jolie, care a recurs la o dublă mastectomie după efectuarea testului MyRisk care i-a confirmat riscul major de a dezvolta cancer de sân și ovar).

Ce trebuie să știi despre prevenția cancerului mamar

Cancerul de sân nu are o cauză identificabilă, în afara celei genetice, și aceea discutabilă până într-un punct. Din acest motiv, el nu poate fi prevenit în întregime. Chiar și așa, urmând un stil de viață sănătos, făcând controale regulate și adoptarea oricăror măsuri preventive pe care medicul tău ți le recomandă, vei vedea că toate acestea te pot ajuta să îți reduci riscul.

Factorii legați de stilul de viață

Factorii ce țin de stilul de viață îți pot influența riscul de cancer de sân. De exemplu, femeile care sunt obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar. Menținând o dietă sănătoasă și făcând mai multă mișcare și mai multe exerciții fizice, vei vedea că acestea te-ar putea ajuta să slăbești și să îți reduci, astfel, riscul.

Și faptul că bei prea mult alcool îți crește riscul de cancer de sân. Acest lucru este adevărat dacă bei două sau mai multe băuturi alcoolice pe zi sau dacă bei alcool compulsiv. Cu toate acestea, un studiu recent a arătat că până și o singură băutură alcoolică pe zi îți crește riscul de cancer mamar.

Metode de screening pentru a depista cancerul mamar

Faptul că îți faci mamografie în mod regulat poate să nu prevină cancerul de sân, dar metoda aceasta te-ar putea ajuta să reduci șansele ca boala să treacă nedetectată. Societatea Americană de Cancer oferă următoarele recomandări generale în ceea ce privește mamografiile:

  • Femeile cu vârsta între 40 și 44 de ani: o mamografie anuală este opțională.
  • Femeile cu vârsta între 45 și 54 de ani: o mamografie anuală este recomandată.
  • Femeile cu vârsta de 55 de ani și peste acest prag: o mamografie la fiecare 1-2 ani este recomandată, atât timp cât ai o stare bună de sănătate și te aștepți să trăiești încă 10 ani sau mai mulți.

Acestea sunt, însă, doar recomandări. Nu uita că recomandările specifice pentru mamografii sunt diferite pentru fiecare femeie în parte, așa că discută cu medicul tău pentru a vedea dacă ar trebui să îți faci o mamografie și cât de des. Pentru femeile sub 40 de ani, este recomandată ecografia mamară, iar medicul îți poate explica dacă și când e cazul să faci o mamografie.

Tratamentul preventiv

Unele femei au un risc mai mare de cancer de sân din cauza factorilor ereditari. De exemplu, dacă mama ta în special, dar chiar și tatăl, prezintă o mutație a genelor BRCA 1 sau BRCA 2, atunci și tu ai un risc crescut de a avea această mutație genetică. Acest lucru îți crește semnificativ riscul de cancer de sân.

Dacă ai un risc pentru această mutație genetică, discută cu medicul tău despre diagnosticul tău și despre opțiunile de tratament. S-ar putea să vrei să fii testată pentru a afla dacă ai, cu certitudine, această mutație. Iar dacă afli astfel că ai mutația, discută cu medicul tău despre orice fel de pași preventivi (sau anticipativi) pe care îi poți face pentru a-ți reduce riscul de a face cancer mamar. În extremis, acești pași ar putea include o mastectomie profilactică (îndepărtarea chirurgicală a glandei mamare, așa cum a ales și actrița Angelina Jolie să facă).

Mastectomie

O mastectomie este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează sânii. Aceasta poate fi utilizată pentru a trata cancerul de sân și poate, de asemenea, reduce șansele de a dezvolta această afecțiune la numărul mic de femei care prezintă un risc ridicat. Prin îndepărtarea a cât mai mult țesut mamar posibil, o mastectomie poate reduce riscul de cancer de sân cu până la 90%.

Dacă dorești, poți alege să faci o reconstrucție mamară fie în timpul operației de mastectomie, fie la o dată ulterioară. În timpul operației de reconstrucție mamară, forma inițială a sânilor este recreată folosind fie implanturi mamare, fie țesut din altă parte a corpului tău.

O alternativă este utilizarea de proteze mamare. Aceștia sunt sâni artificiali care pot fi purtați în interiorul sutienului.

O altă alternativă la mastectomie este o mastectomie de conservare a mamelonului, în care întreaga glandă mamară este îndepărtată, dar pielea sânului este păstrată. Aceasta nu este disponibilă pe scară largă în prezent, dar este folosită mai des și poate obține rezultate excelente.

Medicamente

Există 3 medicamente disponibile pe NHS pentru femeile care au un risc crescut de cancer de sân:

Aceste medicamente se iau, de obicei, o dată pe zi, timp de 5 ani. Ele vă pot reduce riscul de cancer de sân în timp ce le luați și, eventual, timp de mai mulți ani după aceea.

Newsletter DOC dedicat

Efectele secundare ale acestor medicamente pot include:

Există, de asemenea, un mic risc de probleme mai grave, cum ar fi slăbirea oaselor (osteoporoză), formarea de cheaguri de sânge sau cancer de uter.

Dacă medicul tău îți sugerează să iei medicamente pentru a reduce riscul de cancer de sân, întreabă-l despre beneficiile și riscurile fiecărui medicament.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock.com
Bibliografie:
What Can I Do to Reduce My Risk of Breast Cancer? - https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/prevention.htm#:~:text=Keep%20a%20healthy%20weight.,it%20is%20right%20for%20you.
Can I Lower My Risk of Breast Cancer? - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/can-i-lower-my-risk.html 
Prevention-Breast cancer in women - https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/prevention/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0