Cum iti ajuti mama sa treaca peste socul diagnosticului de cancer mamar

Dacă mama ta a fost recent diagnosticată cu cancer la sân, este important să știi că poți face câteva lucruri pentru ea, pentru a o ajuta să facă față șocului inițial care însoțește depistarea acestei boli, indiferent de stadiul cancerului și pentru a-i da o stare mai bună pentru viitorul tratament.

Un diagnostic de cancer la sân poate scoate la iveală o mulțime de emoții, iar dacă propria mamă primește un astfel de diagnostic, o poți vedea că se confruntă cu depresie, anxietate, incertitudine sau frică.

În plus, tratamentele pentru cancerul la sân, cum ar fi chimioterapia, radiațiile sau intervențiile chirurgicale, pot aduce cu ele schimbări fizice. În funcție de tipul de tratament, îndepărtarea sau reconstrucția chirurgicală a țesutului mamar poate lăsa cicatrici, în urma chimioterapiei poate cădea părul, iar unele femei cu cancer mamar pot, de asemenea, să ia în greutate și să treacă prin menopauză timpurie. Aceste schimbări fizice pot aduce probleme grave cu imaginea de sine și cu încrederea în sine.

Cam una din 4 persoane cu orice tip de cancer poate trece printr-o depresie majoră odată ce află că are această boală și pe timpul tratamentului, de aceea sprijinul persoanelor dragi este esențial pentru o mai bună stare emoțională și pentru a face față mai ușor oricăror terapii.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Cum poți fii alături de mama ta după diagnosticul de cancer la sân?

Diagnosticul de cancer la sân al mamei tale îți poate schimba pentru totdeauna viața, însă este bine să ții cont de faptul că îi poți fi de ajutor să treacă peste șocul acesta și să capete putere pe parcursul luptei pe care o va duce împotriva cancerului mamar.

Fii un aliat informat

Fă-ți timp pentru a afla mai multe informații despre tipul de cancer la sân de care suferă mama ta, dar și despre medicii ei, despre spital, asistente și tratamente. Informarea este esențială în acest caz, iar dacă ai de gând să fii aliatul mamei tale în lupta contra cancerului la sân, trebuie să știi cât mai multe despre boala ei. Mai ales dacă mama ta are o vârstă mai înaintată și îi este mai greu să afle tot felul de lucruri pe care tu le poți afla mai ușor.

Oferă-te să mergi cu ea la controalele medicale, amintește-i că poate să ceară o a doua opinie și altui medic oncolog sau unui medic din altă specializare, fii lângă ea de câte ori poți pentru tratamentele pe care le urmează.

Dacă este cazul și ai multe informațîi despre tipul ei de cancer mamar, poți să îi prezinți ca opțiune și testarea genetică și să discuți chiar tu cu medicii când o însoțești la consult. Anumite teste genetice pot fi utile în cazul pacientelor cu cancer mamar, scoțând la iveală dacă chimioterapia este sau nu este necesară pentru a însoți tratamentul mamei tale, de exemplu.

Fii aproape fizic de mama ta

De câte ori timpul îți permite, fă-i mamei tale o vizită și vorbește cu ea. Dacă locuiți sub același acoperiș, îți poți face timp pentru a discuta despre sentimentele ei și despre fricile ei. Fii cinstită cu ea și deschisă, iar în acest fel, mama ta se va simți mai confortabil și va fi, la rândul ei, onestă cu tine. Reține că nu trebuie să vorbiți constant, nici să o presezi să vorbească dacă vezi că nu se simte în stare să se deschidă.

Important e să te știe acolo și să te oferi să petreci timp cu ea. Puteți să jucați jocuri de cărți sau jocuri de societate, puteți găti împreună, puteți merge la mall, la un eveniment cultural etc. Dacă nu locuiți atât de aproape una de cealaltă, sun-o și trimite-i mesaje ori de câte ori poți. De asemenea, îi poți trimite ceva prin poștă, un obiect despre care știi că o va înveseli.

Poți scrie împreună cu ea într-un caiet sau jurnal de amintiri, puteți face mai multe fotografii, pentru a imortaliza astfel detaliile importante din viața voastră, puteți face plimbări în locurile voastre preferate. 

Un diagnostic de cancer mamar este un șoc nu doar pentru mama ta, ci și pentru voi, toți ceilalți din familie. Vestea aceasta vă poate face să realizați rapid că suntem aici, pe pământ, pentru o perioadă limitată de timp și că e important să fim alături unii de alții. Așa că acordă-ți timp de calitate pe care să îl petreci cu mama ta.

Ajut-o pe mama ta la activitățile casnice

Chiar dacă pare ceva banal, este important să îi dai o mână de ajutor ori de câte ori ai ocazia. Îi poți găți ceva de mâncare și îi poți aranja masă, poți face curat în locuință sau poți bagă rufele în mașina de spălat. Dacă mama ta este o persoană căreia îi palce să dețină controlul și să facă totul de una singură, e o idee bună să o întrebi direct care ar fi cea mai bună modalitate prin care o poți ajuta - de pildă, te-ar putea ruga să faci lucruri la care poate nu te-ai gândit, dar care pentru ea sunt importante.

Ajut-o să își relaxeze mintea

Propune-i mamei tale să faceți împreună activități precum yoga sau meditație. Aceste practici de mindfulness vă pot ajuta să vă reduceți oboseala și stresul. De asemenea, plimbările în aer liber ajută mult la îmbunătățirea stării de spirit, așa că ieșiți în parc sau în alte spații verzi pe care le aveți în zonă. Fără să pară că sunteți la un interogatoriu, pune-i, în timpul acestor plimbări, toate întrebările pe care ți-ai dorit vreodată să i le adresezi.

Ascult-o și nu intra în conflict cu ea

Este posibil să nu fii întotdeauna de acord cu opțiunile mamei tale în privința tratamentului cancerului mamar sau în privința stilului de viață pe care alege să-l aibă după ce a aflat diagnosticul. Poate că tu îți doreșți că ea să facă un anumit lucru, iar ea și-ar dori să facă un lucru care ți se pare total opus.

Reține că este în regulă să îți exprimi motivele de îngrijorare și motivele pentru care tu crezi că mama ta ar trebui să urmeze un anumit tratament, însă nu o forța niciodată să facă numai ceea ce îți dorești tu. În lupta contra cancerului la sân, doar ea și medicul ei știu ce poate suporta organismul mamei tale și ce metode de tratament ar fi mai utile. 

Cât despre felul în care dorește să trăiască având acest diagnostic, poți încerca să ți-l iei aliat pe medic atunci când îi sugerezi mici schimbări în stilul de viață, cum ar fi să mănânce mai puține grăsimi animale sau să nu mai fumeze.

Ce e bine să știi despre tratamentul cancerului mamar?

Unele tratamente pentru cancerul de sân sunt standard (tratamentul utilizat în prezent), iar unele sunt testate în studii clinice. În general, se indică unul sau o combinație dintre următoarele: intervenție chirurgicală, radioterapie, chimioterapie, terapie hormonală, terapie țintită și imunoterapie.

Intervenția chirurgicală

Majoritatea pacienților cu cancer la sân trebuie să treacă printr-o intervenție chirurgicală pentru a elimina cancerul. Cele două tipuri de intervenții chirurgicale utilizate pentru tratarea cancerului de sân sunt mastectomia și lumpectomia.

Lumpectomia, numită și intervenție chirurgicală de conservare a sânilor, îndepărtează doar o parte din țesutul mamar, fiind indicată pentru tratarea cancerului de sân în stadiu incipient.

Newsletter DOC dedicat

Mastectomia sau intervenția chirurgicală de îndepărtare a unui sân sau a ambilor sâni este cea mai frecventă intervenție chirurgicală pentru cancerul mamar, deoarece tratează atât cancerele de sân în stadiu tardiv, cât și pe cele în stadiu incipient.

Terapia cu radiații

Radioterapia este un tratament care folosește raze X de înaltă energie sau alte tipuri de radiații pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le împiedica să crească. Există două tipuri de radioterapie: externă (un aparat extern trimite radiații către zona corpului unde se află cancerul) și internă (utilizează o substanță radioactivă plasată intern, direct în zona cu cancer sau în apropiere).

Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament pentru cancer în care se folosesc medicamente pentru a opri creșterea celulelor canceroase, fie prin distrugerea acestora, fie prin oprirea divizării lor. Atunci când chimioterapia este administrată pe cale orală sau injectată într-o venă sau într-o mușchi, medicamentele intră în fluxul sangvin și pot ajunge la celulele canceroase din tot corpul (chimioterapia sistemică).

Terapia hormonală

Terapia hormonală este un tratament pentru cancer care elimină hormonii sau blochează acțiunea acestora și oprește creșterea celulelor canceroase. Terapia hormonală cu tamoxifen este adesea administrată pacienților cu cancer la sân localizat precoce, care poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală și celor cu cancer de sân metastatic (cancer care s-a răspândit în alte părți ale corpului). 

Terapia hormonală cu un agonist al hormonului de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH) este administrată unor femei aflate în premenopauză care tocmai au fost diagnosticate cu cancer de sân cu receptori hormonali pozitivi. Agoniştii LHRH scad estrogenul şi progesteronul din organism. Terapia hormonală cu un inhibitor de aromatază este administrată unor femei aflate în postmenopauză care au cancer de sân cu receptori hormonali pozitivi. Alte tipuri de terapie hormonală includ acetatul de megestrol sau terapia anti-estrogenă, cum ar fi fulvestrantul.

Terapia țintită

Terapia țintită este un tip de tratament care utilizează medicamente sau alte substanțe pentru a identifica și ataca anumite celule canceroase, provocând mai puține daune celulelor normale decât chimioterapia sau radioterapia. Anticorpii monoclonali, inhibitorii tirozin kinazei, inhibitorii kinazei dependenți de ciclină, inhibitorii țintei rapamicinei la mamifere (mTOR) și inhibitorii PARP sunt tipuri de terapii țintite utilizate în tratamentul cancerului la sân.

Imunoterapia

Imunoterapia este un tratament care folosește sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului. Substanțe produse de organism sau fabricate într-un laborator sunt folosite pentru a stimula, a dirija sau a restabili apărarea naturală a organismului împotriva cancerului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Treatment. Breast cancer in women
https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/treatment/
Cancer Research  UK – How to support someone with cancer
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/family-friends-caregivers/how-support-someone-with-cancer
National Foundation for Cancer Research - 5 Ways to Care for Mom with Cancer
https://www.nfcr.org/blog/5-ways-care-mom-cancer/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0