Cum iti ajuti mama sa treaca peste socul diagnosticului de cancer mamar

Daca mama ta a fost recent diagnosticata cu cancer la san, este important sa stii ca poti face cateva lucruri pentru ea, pentru a o ajuta sa faca fata socului initial ce insoteste depistarea acestei boli, indiferent de stadiul cancerului.

Diagnosticul de cancer la san al mamei tale iti schimba pentru totdeauna viata, insa este bine sa tii cont de faptul ca o poti ajuta sa treaca peste socul acesta si o poti ajuta pe parcursul luptei pe care o va duce impotriva cancerului mamar.

Fii un "aliat" informat

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fa-ti timp pentru a afla mai multe informatii despre tipul de cancer la san de care sufera mama ta, despre medicii ei, despre spital, asistente si tratamente. Informarea este esentiala in acest caz, iar daca ai de gand sa fii aliatul mamei tale in lupta contra cancerului la san, trebuie sa fii cat mai bine informata.

Ofera-te sa mergi cu ea la controalele medicale, aminteste-i ca poate sa ceara o a doua opinie si altui medic oncolog sau unui medic din alta specializare, fii langa ea de cate ori poti pentru tratamentele pe care le urmeaza.

Daca este cazul si stii multe informatii despre tipul ei de cancer mamar, poti sa ii prezinti ca optiune si testarea genetica. Anumite teste genetice pot fi utile in cazul pacientelor cu cancer mamar, scotand la iveala daca chimioterapia este sau nu este necesara pentru a insoti tratamentul mamei tale.

Fii aproape de mama ta

Cand timpul iti permite, fa-i mamei tale o vizita si vorbeste cu ea. Daca locuiti sub acelasi acoperis, iti poti face timp pentru a discuta despre sentimentele ei si despre fricile ei. Fii cinstita cu ea si deschisa, iar in acest fel, mama ta se va simti mai confortabil si va fi, la randul ei, onesta cu tine. Retine ca nu trebuie sa vorbiti constant.

Puteti sa jucati jocuri de carti sau jocuri de societate, puteti gati impreuna, puteti merge la mall, la un eveniment etc. Daca nu locuiti atat de aproape una de cealalta, sun-o si trimite-i mesaje ori de cate ori poti. De asemenea, ii poti trimite ceva prin posta, un obiect despre care stii ca o va inveseli.

Petreceti timp impreuna si faceti lucrurile care va plac

Un diagnostic de cancer mamar este un soc nu doar pentru mama ta, ci si pentru voi, toti ceilalti din familie. Vestea aceasta va poate face sa realizati rapid ca suntem aici, pe pamant, pentru o perioada limitata de timp. Asa ca acorda-ti timp de calitate, pe care sa il petreci cu mama ta.

Poti scrie impreuna cu ea intr-un caiet sau jurnal de amintiri, puteti face mai multe fotografii, pentru a imortaliza astfel detaliile importante din viata voastra, puteti face plimbari in locurile voastre preferate. Vorbiti deschis si pune-i toate intrebarile pe care ti-ai dorit vreodata sa i le adresezi.

Ajut-o pe mama ta la activitatile casnice

Chiar daca pare ceva banal, este important sa ii dai o mana de ajutor ori de cate ori poti. Ii poti gati ceva de mancare si ii poti aranja masa, poti face curat in locuinta sau poti baga rufele in masina de spalat. In plus, e bine sa o intrebi pe mama ta care ar fi cea mai buna modalitate prin care o poti ajuta - de pilda, te-ar putea ruga sa ii faci cumparaturile la supermarket.

Ascult-o si deschide-ti inima in fata ei

Este posibil sa nu fii intotdeauna de acord cu optiunile mamei tale in privinta tratamentului cancerului mamar. Poate ca tu iti doresti ca ea sa faca un anumit lucru, iar ea si-ar dori sa faca un lucru care ti se pare total opus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Retine ca este in regula sa iti exprimi motivele de ingrijorare si motivele pentru care tu crezi ca mama ta ar trebui sa urmeze un anumit tratament, insa nu o forta niciodata sa faca ceea ce iti doresti tu. In lupta contra cancerului la san, doar ea si medicul ei stiu ce poate suporta organismul mamei tale.

 


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0