Cum eviti recidiva cancerului de san

După ce au învins această boală, multe femei se întreabă dacă pot lua anumite măsuri pentru a împiedica recidiva unui cancer mamar.

Recidiva cancerului la sân (sau cancerul de sân recurent) se referă la boala care reapare după tratament; cancerul poate recidiva după luni sau ani de la încheierea tratamentului, când persoana se află în remisie. Cele mai multe recidive locale ale cancerului mamar apar in decurs de cinci ani de la o tumorectomie.

Tipuri de cancer la sân recidivant

Când cancerul la sân revine, poate fi:

Local

Cancerul revine în aceeași zonă a sânului ca tumora inițială.

Regional

Cancerul revine în apropierea tumorii inițiale, în ganglionii limfatici de la axilă (ganglioni limfatici axilari) sau în zona claviculei.

La distanță

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Cancerul se extinde de la tumora originală la plămâni, oase, creier sau alte părți ale corpului. Acesta este cancer metastatic, adesea denumit cancer de sân în stadiul 4.

Care sunt simptomele recidivei cancerului de sân?

Este posibil să apară semne diferite de recidivă a cancerului de sân, în funcție de locul în care se formează.
Recidiva locală a cancerului de sân poate provoca:

  • Nodul sau umflături la sân
  • Modificări ale mameloanelor, cum ar fi aplatizarea sau apariția unor secreții
  • Piele umflată sau îngroșată în apropierea locului de tumorectomie.
  • Țesut mamar neobișnuit de ferm.

Recidiva regională a cancerului de sân poate cauza:

  • Dureri cronice în piept
  • Dificultate la înghițire
  • Durere, umflare sau amorțeală la un braț sau umăr.
  • Ganglioni limfatici umflați sub braț sau lângă claviculă ori stern.

Cancerul mamar la distanță (metastatic sau stadiul 4) poate implica orice organ, inclusiv oase, plămâni, creier sau ficat. Simptomele depind de locul în care se răspândește cancerul. Este posibil să apară:

  • Dureri osoase sau dureri în zona afectată (durere metastatică a cancerului de sân).
  • Tuse cronică uscată
  • Amețeli, probleme de echilibru sau convulsii
  • Oboseală extremă
  • Pierderea poftei de mâncare, greață și scădere în greutate
  • Dureri de cap severe
  • Amorțeală sau slăbiciune
  • Probleme de vedere

Cum se reduce riscul de recidivă pentru cancerul mamar?

După operația de eliminare a cancerului la sân, riscul de recidivă poate fi scăzut prin radioterapie. Cu acest tratament combinat, există un risc de de 3% până la 15% de reapariție a cancerului de sân în decurs de 10 ani. Pe baza testelor genetice, medicul poate recomanda tratamente suplimentare pentru a scădea și mai mult riscul.

Anumite medicamente pot reduce riscul de recidivă a cancerului la sân la persoanele care au cancer mamar în stadiu incipient. Pentru cancerul receptiv la estrogeni, terapiile hormonale, inclusiv tamoxifenul sau inhibitorii de aromatază, blochează fie activitatea estrogenului, fie producția de estrogen de către organism. Chimioterapia poate fi, de asemenea, recomandată pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului mamar.

Măsuri de stil de viață pentru evitarea recidivei cancerului

Încearcă să incluzi în viața ta de zi cu zi aceste sfaturi, pentru că te ajută să îți reduci și mai mult riscul de recidivă a cancerului la sân:

Ai grijă de tine la nivel emoțional

  • Pune-ți, măcar uneori, nevoile tale pe primul plan.
  • Înscrie-te într-un grup de suport alcătuit din femei care au avut această boală sau găsește o persoană care a supraviețuit cancerului mamar și cu care poți vorbi deschis.
  • Fii informată cu privire la noile cercetări legate de cancerul mamar.
  • Ia în considerare psihoterapia, inclusiv cu tratament medicamentos, dacă acesta este justificat. E bine să te sfătuiești cu oncologul, pentru a te asigura că antidepresivele prescrise nu îți afectează alt tratament pe care îl urmezi.
  • Discută cu medicul despre temerile și motivele tale de îngrijorare și fii la zi cu toate controalele și testele de screening programate.
  • Raportează-i medicului oncolog sau medicului tău primar orice schimbare de natură fizică pe care o observi la corpul tău.
  • Caută tratament pentru limfedem, dacă te confrunți cu simptomele acestuia.

Mănâncă sănătos

Cercetările au arătat că o dietă bogată în grăsimi animale și cu prea multe calorii crește nivelul de estrogen care circulă în sânge. Adoptând o dietă săracă în grăsimi și cu puține calorii după ce ai învins cancerul la sân îți îmbunătățește starea generală de sănătate. Iată câteva sugestii ale specialiștilor:

  • Stabilește-ți o alimentație bogată în fructe și legume, cel puțin 5 porții pe zi (o porție înseamnă cam 80 g), crescând astfel și aportul de fibre dietetice.
  • Alege alimente organice/bio, când ai posibilitatea.
  • Spală fructele și legumele cât mai bine, pentru a limita expunerea la pesticide.
  • Limitează consumul de carne roșie.
  • Consumă 2-3 porții de pește pe săptămână (fiert sau la cuptor). Peștele bogat în acizi grași Omega-3 (cum ar fi somonul, macroul, heringul, sardinele sau tonul la conservă) este în special benefic.
  • Evită grăsimile trans (care pot fi în margarine, prăjeli, produse de patiserie)

Redu stresul 

Ca supraviețuitoare a cancerului de sân, viața ta a fost plină de evenimente stresante în ultima perioadă. Acum, că lucrurile au început să se calmeze în cele din urmă pentru tine și familia ta, nu înseamnă că stresul în ceea ce privește faptul că trebuie să faci față ideii că ai trecut printr-un cancer mamar nu va fi o provocare.

Găsirea unor modalități de a limita stresul sau de a face față stresului s-a dovedit că îmbunătățește, în general, rata de supraviețuire. La fel cum corpul fiecărei femei este diferit, așa diferită este și capacitatea ei de a face față stresului. Câteva tehnici utile pentru a gestiona această problemă includ:

  • mișcarea (exerciții fizice simple sau plimbări)
  • grupurile de suport
  • acupunctura
  • scrisul într-un jurnal și cititul cărților
  • consiliere psihologică pentru menținerea sănătății mintale
  • explorarea abilităților tale creative (cum ar fi pictura, desenul sau olăritul)
  • grădinăritul
  • masajul terapeutic
  • yoga
  • meditația și exercițiile de respirație profundă

Limitează consumul de alcool

Cercetările au arătat o legătură între consumul moderat și excesiv de alcool și cancerul la sân. S-a arătat că aportul mare de alcool crește nivelul estrogenului în corp, iar supraviețuitoarele cancerului mamar ar trebui să nu mai consume deloc alcool sau să limiteze aportul până la cel mult o băutură alcoolică pe zi, pentru a reduce riscul de recurență a bolii.

Fii activă cu regularitate

Exercițiile fizice au un impact asupra stării generale de sănătate, pe termen lung, fiind recomandate inclusiv pentru persoanele care nu au boli. Rata de supraviețuire pe 10 ani este mai mare în rândul pacientelor care au trecut printr-un cancer mamar care au făcut exerciții fizice cu regularitate, în comparație cu pacientele care nu au făcut deloc mișcare. Specialiștii de la Johns Hopkins Medicine recomandă efectuarea unor exerciții fizice moderate (gimnastică în casă, plimbări în pas iute, mers pe bicicletă, alergare ușoară, înot etc.) care să acopere în total măcar 3 ore pe săptămână. 

Continuă să îți faci regulat testele de screening

Pe lângă mamografii, ar trebui să fii la zi cu vaccinul antigripal și alte tipuri de vaccinuri indicate de medic. Sunt recomandate și alte investigații la categoria screening: colonoscopii, testul Babeș-Papanicolau, scanările densității osoase, examinarile fizice anuale la medicul tău primar, screeningul pentru colesterol, diabet și tensiune arterială, pentru a-ți monitoriza riscul de boală cardiovasculară și orice alte teste de screening pe care medicul tău ți le recomandă.

Newsletter DOC dedicat

Ce spun studiile științifice despre recidiva cancerului mamar?

Supraviețuirea după cancerul de sân s-a îmbunătățit datorită screening-ului mamografic, facilitând accesul precoce la diagnostic și terapia sistemică din ce în ce mai eficientă. La femeile cu tumori pozitive pentru receptorul de estrogen (ER) și receptorul HER2 negativ, cel puțin jumătate dintre recidivele cancerului de sân apar la mai mult de 5 ani după diagnosticul primar. Prin urmare, terapia endocrină adjuvantă a fost extinsă până la 10 ani de tratament. 

Cu toate acestea, incidența recidivei târzii după 10 ani de la diagnosticul primar nu era bine înțeleasă, astfel încât o echipă de cercetare a investigat riscul de recidivă într-un studiu amplu. 

Rezultatele acestui studiu recent au arătat că dintre 36.924 de femei cu cancer la sân, 20.315 au supraviețuit timp de 10 ani fără să se reîmbolnăvească. Dintre acestea, 2595 au dezvoltat recidivă tardivă a cancerului de sân, într-o perioadă cuprinsă între 10 și 32 de ani de la diagnosticul inițial de cancer mamar. O tumoare mai mare de 20 mm, boala pozitivă a ganglionilor limfatici și tumorile pozitive pentru receptorul de estrogen au fost asociate cu incidențe și riscuri cumulate crescute pentru recidivă târzie.

Cum se tratează cancerul mamar care a recidivat?

Tratamentul pentru o recidivă locală depinde de tratamentul anterior și poate include extirparea întregului sân (dacă anterior a fost făcută o intervenție chirurgicală de conservare a sânilor), precum și unul sau mai multe dintre următoarele tratamente: radioterapie, chimioterapie, terapie hormonală, medicamente țintite împotriva cancerului și medicamente pentru întărirea oaselor.

Tratamentul cancerului care s-a răspândit de la sân în alte părți ale corpului include radioterapie, terapii țintite și terapii hormonale. Scopul tratamentului este de a micșora cancerul și de a ajuta la controlul oricăror simptome existente.

În ceea ce privește supraviețuirea după recidiva cancerului de sân, situația diferă de la un caz la altul, dar, în general, șansele pacientei de a fi în viață la cinci ani de la diagnosticare sunt de 99% pentru cancerul mamar localizat, 86% pentru cancerul de sân regional și 27% pentru cancerul de sân metastatic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Can I Lower My Risk of Breast Cancer Progressing or Coming Back?
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/living-as-a-breast-cancer-survivor/can-i-lower-my-risk-of-breast-cancer-progressing-or-coming-back.html
Oxford Academic - The Incidence of Breast Cancer Recurrence 10-32 Years After Primary Diagnosis
https://academic.oup.com/jnci/article/114/3/391/6423212
Studiul „The Incidence of Breast Cancer Recurrence 10-32 Years After Primary Diagnosis”, apărut în Journal of the National Cancer Institute, Volume 114, Issue 3, March 2022, Pages 391–399, https://doi.org/10.1093/jnci/djab202, autori: Rikke Nørgaard Pedersen et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0