Colita colagenoasa: ce cauze are si cum se trateaza

Colita colagenoasa este un tip de colita microscopica. Colita microscopica este cea care poate fi identificata numai prin examinarea celulelor colonului la microscop. Un alt tip de colita microscopica, in afara de cea colagenoasa, este colita limfocitara.

 

La pacientii cu colita colagenoasa, un strat de colagen acopera tesuturile colonului. Aceasta se manifesta, la fel ca orice alt tip de colita ulcerativa, episodic – prin puseuri de activitate a bolii, care alterneaza cu episoade de remisiune.

Cauze colita colagenoasa

La fel ca si in cazul celorlalte tipuri de colita, cauzele nu sunt cunoscute. Exista suspiciuni cu privire la predispozitia genetica pentru o asemenea boala.

Colita colagenoasa nu este o afectiune contagioasa, deci nu se poate transmite altor oameni.

 

Prezinta risc crescut de dezvoltare a acestei boli femeile, mai ales dupa varsta de 50 de ani. Si boala celiaca creste riscul de a dezvolta colita colagenoasa.

Simptome colita colagenoasa

Colita colagenoasa are manifestari diferite de la un pacient la altul, insa cele mai frecvente simptome ale acesteia sunt:

  • Diaree cronica (intre 4-20 scaune pe zi, cu sau fara sange)
  • Dureri si crampe abdominale
  • Deshidratare
  • Scadere in greutate
  • Greata, varsaturi
  • Balonare, flatulenta
  • Incontinenta fecala
  • Anemie.

Diagnosticare colita colagenoasa

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Fiind o boala de natura autoimuna pentru care nu exista o analiza specifica, misiunea medicului nu este una tocmai usoara daca trebuie sa diagnosticheze un caz de colita colagenoasa.

Examinarea fizica si anamneza sunt necesare in prima faza, insa pentru stabilirea diagnosticului medicul trebuie sa faca biopsii cu mai multe mostre de tesut, din diferite portiuni ale colonului. Recoltarea de tesut se va face in timpul unei colonoscopii, care va permite totodata medicului sa examineze intestinul gros.

Analiza materiilor fecale, radiografiile, tomografia computerizata si RMN-ul pot fi, de asemenea, folosite in vederea identificarii colitei.

Tratament colita colagenoasa

 
 

Tratamentul recomandat de medic pentru colita colagenoasa depinde de severitatea simptomelor. Intrucat nu este o boala care se poate vindeca, scopul tratamentului este de a ameliora simptomele si de a prelungi starea de remisiune. Exista cazuri in care se instaleaza remisiunea spontana, iar pacientul scapa de simptome subit – acestea sunt, insa, destul de rare.

Tratamentul medicamentos va fi administrat pe termen lung, chiar si in perioadele de remisiune, pentru reducerea riscului declansarii unui puseu de activitate a bolii. Acesta este bazat, de cele mai multe ori, pe medicamente precum:

  • Medicamente antidiareice
  • Antiinflamatoare intestinale
  • Corticosteroide
  • Antibiotice
  • Medicamente imunomodulatoare
  • Terapii biologice.


Tratamentul chirurgical este recomandat numai in cazurile in care cel medicamentos nu are efect. Rareori se ajunge la indepartarea unei portiuni sau a intregului colon din cauza colitei colagenoase.

Pe langa tratamentul medicamentos, medicul va recomanda si modificarea stilului de viata. Mai exact, adoptarea unei diete sanatoase, saraca in grasimi, indulcitori artificiali, dar si gluten, precum si renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati normale si practicarea unui sport.

* Pont: in cazul unor pacienti cu colita colagenoasa, taratele de psyllium s-au dovedit a fi eficiente in ameliorarea diareei, simptomul principal al bolii inflamatorii intestinale. Si suplimentele cu psyllium sunt folosite cu acest scop. Discuta cu medicul tau gastroenterolog despre aceste tarate si afla daca ar putea fi benefice si in cazul tau.

Este posibil ca in prima faza, tratamentul sa nu dea rezultate, de aceea este foarte important ca pacientul sa isi pastreze rabdarea, pana cand reuseste, impreuna cu medicul, sa invete cum sa tina boala sub control. Exista situatii in care simptomele persista cateva zile, asa cum exista si situatii in care manifestarile bolii dispar abia dupa cateva saptamani sau chiar luni. De aceea, este foarte important ca, odata ajuns in remisiune, pacientul sa continue tratamentul recomandat de medic, si sa mentina totodata stilul de viata sanatos.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0