Cele mai comune mituri in oncologie (si in cancerul de san)

Medicina moderna este o medicina bazata pe dovezi, iar liniile directoare terapeutice sunt rezultatul multiplelor studii clinice desfasurate si care au implementat diversele atitudini terapeutice. Medicina moderna este, de asemenea, o medicina preventiva, pentru ca este mult mai usor si mai ieftin, de-altfel, sa previi decat sa tratezi. Adoptarea unui stil de viata sanatos, precum si limitarea cat mai multor factori de risc reduce considerabil mortalitatea prin cancer.

mituri-oncologie

In oncologie, de-a lungul timpului au fost vehiculate o serie intreaga de teorii sau recomandari, care, in acest moment, sunt cel putin desuete ca substanta. Nu de putine ori ne intalnim in practica curenta cu refuzul colegilor de alte specialitati decat cea oncologica de a recomanda o anume procedura, refuzul farmacistilor de a elibera un anume supliment de teama potentarii bolii, etc. Nu in ultimul rand, media abunda de "sfaturi" si "precautii" care, de foarte multe ori, sunt contradictorii si pun pacientul oncologic sau familia acestuia in dificultate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mit: suplimentele cu vitamine ajuta dezvoltarea cancerului

Cu decenii in urma se credea ca suplimentele vitaminice sunt nocive pentru pacientul oncologic, dintr-o explicatie simplista cum ca acestea ar stimula diviziunea si proliferarea celulelor tumorale, lucru nedemonstrat stiintific de niciun studiu clinic. Dintre acestea, cel mai rau famate au ramas vitaminele din grupul B (B1, B6 si mai ales B12) si acidul folic. Cu toate ca nu exista nici o dovada in acest sens, anatema persista si o regasim si in multe dintre prospectele acestor suplimente.

Acest lucru a condus, in multe situatii in care pacientii au prezentat si alte afectiuni (de exemplu, pacienti cu afectiuni neurologie de tip neuropat, diabetici cu neuropatie, toxicitati neuropate secundare chimioterapiei, pacienti cu gastrectomii sau cu anemii prin deficit de vitamina B12, etc.) la privarea de o terapie (vitamine din grupul B), care ar fi ameliorat semnificativ simptomatologia. Mai mult decat atat, interdictia de a utiliza vitamine din grupul B a fost extrapolata in zona dietei, care s-a materializat in recomandarea dietelor hipoproteice, cu variantele lor extreme cu aport proteic exclus.

Ori multi dintre pacientii oncologici sunt denutriti, hipoproteinemici, au deficite complexe de vitamine si minerale, mai ales din grupul B. In plus, s-a demonstrat ca un deficit de vitamina B12 poate afecta negativ raspunsul la chimioterapia sistemica. Nu de putine ori, se recurge la tratamentul intensiv sau de mentenanta cu vitamina B12, pentru ameliorarea sau prevenirea diverselor toxicitati ale chimioterapiei administrate.

Mituri legate de femeile cu cancer de san

Pacientele cu cancer mamar beneficiaza de o serie de "recomandari" care sporesc suplimentar stresul acestora si pentru care este destul de greu sa gasesti o explicatie daca nu stiintifica, macar logica. In general, se contraindica expunerea solara, cu toate ca nu exista nicio legatura de cauzalitate intre expunerea la radiatiile solare si riscul de recidiva sau aparitie al acestui cancer.

De asemenea, pacientele cu mastectomie sunt sfatuite sa refuze orice recoltare de sange sau terapie intravenoasa in bratul de partea sanului operat, din cauza unui potential risc de limfedem, ca urmare a manevrelor de punctionare venoasa. Nu exista nici o evidenta in acest sens, procedurile de recoltare sau cele terapeutice, atunci cand sunt corect aplicate, nu pot avea aceste urmari. Totodata, pana relativ recent, pacientelor li se interzicea, fara explicatie de-altfel, folosirea deodorantelor la axila de partea sanului bolnav si/sau operat. Probabil ca interzicerea deriva din acelasi motiv ca cel de mai sus.

Mit: campul magnetic din fizioterapie reactiveaza cancerul

Aproape toti pacientii oncologici, fie ca au fost recent diagnosticati, fie ca sunt supravietuitorii unui cancer diagnosticat in urma cu ani de zile, sunt adesea refuzati de la diverse proceduri fizioterapice pentru suferinte reumatice degenerative adaugate, si aceasta de teama reactivarii cancerului. In general, sunt interzise total procedurile electrice, in vreme ce termoterapia sub forma caldurii de iradiere sau a caldurii de contact, masajul,etc. sunt permise cu jumatati de masura si doar de fizioterapeuti mai "curajosi".

Ideea potrivit careia campul magnetic degajat de aceste aparate ar stimula celulele neoplazice nu are niciun suport stiintific. Singura contraindicatie efectiva pentru procedurile electrice ramane cancerul osos primitiv sau metastatic. Este singura situatie in care fizioterapia este total contraindicata si aceasta pentru ca poate agrava major simptomatologia algica. Din punct de vedere oncologic, insa, nu exista nicio sustinere pentru ideea reactivarii cancerului.

Mit: expunerea la radiatii trebuie sa fie facuta cat mai rar

Toti pacientii cu cancer necesita la un moment dat, fie in scop diagnostic, fie in scopul monitorizarii evolutiei bolii sau a raspunsului la terapiile aplicate, investigatii imagistice de inalta performanta de tip CT (Computer Tomograf). Nu sunt deloc rare situatiile, mai ales in follow-up-ul pacientilor, cand se vehiculeaza ideea ca este nevoie de un interval cat mai mare intre examinari, alegandu-se drept reper un minimum de 6 luni.

Examenul CT a revolutionat medicina ultimelor decenii. Tehnologia moderna permite vizualizarea cu acuratete a structurilor interne si combina tehnologia razelor X cu o procesare computerizata pentru a recrea imagini detaliate ale organelor interne.

Fiecare persoana este expusa radiatiei din surse naturale pe tot parcursul vietii. Examinarea radiologica standard sau CT implica o doza de iradiere suplimentara celei de fond. Doza de iradiere la examinarile CT este urmarita riguros si se apeleaza la doza minima de radiatie.

Cumulativ cu expunerile anterioare, doza de radiatii X poate determina o crestere minora, potrivit studiilor clinice, a riscului de a dezvolta un cancer de-a lungul vietii, dar nicidecum de a agrava un cancer existent. Probabilitatea cresterii riscului depinde de varsta pacientului si de doza cumulativa primita, dar acest lucru nu trebuie sa impiedice examinarile tomografice efectuate chiar sub intervalul de 6 luni, atunci cand situatia o impune, pentru ca nu de putine ori avem nevoie de reevaluari ale raspunsului terapeutic sau ale bolii insasi la intervale mai mici, chiar de 3 luni.

Terapiile privite cu retinere

Surprinzator sau nu, sunt inca pareri care vin din lumea medicala si care acrediteaza ideea ca terapiile oncologice fac mai mult rau decat bine sau ca nu exista vreun progres real in terapiile antineoplazice.

Fara indoiala ca terapiile oncologice si mai ales chimioterapia sau terapiile tinta sau, mai nou, imunoterapia, nu sunt deloc confortabile. Efectele adverse sunt frecvent neplacute si, extrem de rar, sunt amenintatoare de viata. Sunt cancere care sunt curabile si datorita chimioterapiei (de exemplu, cancerul testicular, anumite cancere pediatrice, cancerul mamar, etc). De asemenea, sunt cancere severe care raspund semnificativ la chimioterapie (de exemplu, cancerul pulmonar cu celule mici, majoritatea cancerelor ovariene, etc.) cu ameliorare semnificativa a starii generale si cu imbunatatirea supravietuirii fara progresia bolii.

Eforturile actuale sunt canalizate catre optiuni terapeutice cat mai individualizate, cu tolerabilitate foarte buna si, ca urmare, cu toxicitate cat mai mica. Imunoterapia, formula terapeutica cea mai "in voga" a momentului, are rezultate exceptionale in cateva localizari ale bolii oncologice in care, din pacate, nu existau solutii pana de curand.

In acest moment, melanomul malign metastatic, cancerul pulmonar fara celule mici, cancerul renal ca si cancerul vezicii urinare beneficiaza semnificativ de pe urma acestor terapii moderne. Sunt situatii punctuale in care raspunsul la terapia imuna este pur si simplu spectaculos. Raman de gasit criterii de identificare a pacientilor care raspund maximal de pe urma imunoterapiei sau a terapiilor tinta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca urmare, ideea lipsei vreunui beneficiu real al terapiilor oncologice, fie ca vorbim de chimioterapie, radioterapie sau terapiile moderne, target sau imunoterapie, este total incorecta si contrara evidentelor. Multumita descoperirilor stiintifice in domeniu, rata de supravietuire a pacientilor cu cancer s-a dublat practic in ultimii 25 de ani, iar trendul este pozitiv, prin practicarea unei medicini pe de o parte preventive, eficiente, dar si a unei medicini cat mai aproape de caracteristicile personale ale bolii fiecarui pacient in parte (conceptul de medicina personalizata).

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0