Care sunt pasii in diagnosticul cancerului mamar

Procesul de diagnosticare a cancerului mamar are la baza mai multe etape. Daca pacienta descopera un nodul la san ori daca in urma unei investigatii de rutina se descopera o anomalie, medicul va indruma pacienta si ii va explica ce investigatii sunt necesare.

In cazul in care se doreste evaluarea unui nou nodul descoperit la san, procesul de diagnosticare presupune o serie de pasi, pe care pacienta trebuie sa ii urmeze.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii folosesc adeseori teste si investigatii suplimentare, pentru a depista sau diagnostica un cancer mamar. Medicul curant poate recomanda pacientei, de exemplu, sa isi faca anumite investigatii si sa mearga la un specialist in problemele sanilor. Acest lucru nu inseamna neaparat ca respectiva pacienta are cancer sau ca are nevoie de operatie in momentul de fata. Insa este bine sa mearga la medici specialisti, la experti care pot sa diagnosticheze problemele de la nivelul sanilor.

Istoricul medical - Medicul afla, in urma unei discutii cu pacienta, istoricul medical complet, pentru ca aceste informatii il vor ajuta sa evalueze situatia.

Examenul fizic - Pacienta este examinata de medic, acesta va inspecta sanii pentru a depista eventualele modificari.

Ecografia mamara este unul dintre pasii importanti in diagnosticul cancerului mamar. Medicul intrebuinteaza un aparat special, care foloseste undele sonore pentru a crea imagini detaliate, numite ecografii (ultrasonografii), ale interiorului sanilor.

Mamografia de diagnostic este urmatoarea etapa. Daca pacienta are o problema la unul dintre sani, cum ar fi noduli mamari sau daca la o mamografie de screening se observa la unul dintre sani o zona cu aspect anormal, medicii pot sugera pacientei sa efectueze o mamografie de diagnostic. Aceasta investigatie reprezinta o imagine mai detaliata a sanilor, obtinuta cu ajutorul razelor X.

Rezonanta magnetica nucleara (RMN-ul) este un tip de investigatie imagistica prin care organismul pacientei este scanat. Aparatul foloseste un magnet (care emite un camp magnetic), legat la un computer. In urma scanarii sanilor sau sanului cu ajutorul RMN-ului, se vor obtine imagini detaliate ale zonelor din interiorul glandelor mamare.

Biopsia este un test care presupune excizarea sau indepartarea tesutului sau lichidului din san, pentru ca aceasta mostra sa poata fi apoi analizata la microscop si pentru a se face mai multe investigatii la acest nivel. Exista mai multe tipuri de biopsii: biopsia aspirativa cu ac fin (il ajuta pe medic sa faca diferenta intre un chis si o masa / formatiune solida), biopsia cu ac gros (in cazul unei mase vizibile la mamografie ori ecografie), biopsia deschisa (sau biopsia chirurgicala - poate fi vorba despre biopsie incizionala sau biopsie excizionala).

Tesutul excizat (indepartat) din san cu ajutorul biopsiei este apoi analizat de medicul anatomopatolog. El scrie apoi un raport histopatologic detaliat despre tesutul pacientei.

In functie de situatia pacientei, pot fi folosite si alte teste si proceduri pentru diagnosticarea cancerului mamar.

Odata ce medicul a pus diagnosticul de cancer mamar, acesta va stabili si stadiul bolii. Stadiul cancerului il ajuta pe medic sa determine prognosticul in cazul pacientei si care sunt cele mai bune optiuni de tratament in cazul ei.

Testele si procedurile folosite pentru a stabili stadiul cancerului mamar pot fi:

  • teste de sange, de pilda o hemograma completa;
  • mamografia facuta la celalalt san, pentru a se depista semnele cancerului
  • un RMN la nivelul sanului;
  • o scanare la nivelul oaselor (scintigrafia osoasa, pentru a se verifica daca boala s-a raspandit la oase);
  • tomografia computerizata - folosita in cazurile in care medicul suspecteaza ca sunt prezente metastaze;
  • tomografia computerizata cu emisie de pozitron (PET CT) - inregistreaza activitatea tesutului si nu structura, iar astfel se poate observa daca tesutul tumoral este mai activ sau nu;
  • radiografia toracica - aceasta investigatie poate fi efectuata pentru a se vedea daca boala s-a raspandit la plamani.

Important!

Nu toate femeile vor avea nevoie de toate aceste teste si proceduri. Medicul curant alege testele corespunzatoare, pe baza circumstantelor pacientei si tinand cont de noile simptome pe care aceasta le poate avea.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352475
  • Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/diagnosis.htm
  • American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/tests-to-find-out-if-breast-cancer-has-spread.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0