Care sunt pasii in diagnosticul cancerului mamar

Procesul de diagnosticare a cancerului mamar are la bază mai multe etape. Dacă pacienta descoperă un nodul la sân ori dacă în urma unei investigații de rutină se descoperă o anomalie, medicul va îndrumă pacienta și îi va explica ce investigații sunt necesare.

În cazul în care se dorește evaluarea unui nou nodul descoperit la sân, procesul de diagnosticare presupune o serie de pași, pe care pacienta trebuie să îi urmeze. Medicii folosesc deseori teste și investigații suplimentare, pentru a depista sau diagnostica un cancer mamar. Medicul curant poate recomanda pacientei, de exemplu, să își facă anumite investigații și să meargă la un specialist în problemele sânilor.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că respectivă pacienta are cancer sau că are nevoie de operație în momentul de față. Însă este bine să meargă la medici specialiști, la experți care pot să diagnosticheze problemele de la nivelul sânilor.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

În ce constă procesul de diagnosticare a cancerului mamar (cancerului de sân)

Istoricul medical 

Medicul află, în urma unei discuții cu pacienta, istoricul medical complet, pentru că aceste informații îl vor ajuta să evalueze situația.

Examenul fizic

Pacienta este eliminata de medic, acesta va inspecta sânii pentru a depista eventualele modificări.

Ecografia mamară

Ecografia mamară este unul dintre pașii importanți în diagnosticul cancerului mamar. Medicul întrebuințează un aparat special, care folosește undele sonore pentru a crea imagini detaliate, numite ecografii (ultrasonografii), ale interiorului sânilor.

Mamografia de diagnostic

Mamografia de diagnostic este următoarea etapă. Dacă pacienta are o problemă la unul dintre sâni, cum ar fi noduli mamari sau dacă la o mamografie de screening se observă la unul dintre sâni o zonă cu aspect anormal, medicii pot sugera pacientei să efectueze o mamografie de diagnostic. Această investigație reprezintă o imagine mai detaliată a sânilor, obținută cu ajutorul razelor X.

Rezonanța magnetică nucleară (RMN-ul)

Rezonanța magnetică nucleară (RMN-ul) este un tip de investigație imagistică prin care organismul pacientei este scanat. Aparatul folosește un magnet (care emite un câmp magnetic), legat la un computer. În urma scanării sânilor sau sânului cu ajutorul RMN-ului, se vor obține imagini detaliate ale zonelor din interiorul glandelor mamare.

Biopsia

Este un test care presupune excizarea sau îndepărtarea țesutului sau lichidului din sân, pentru că această mostră să poată fi apoi analizată la microscop și pentru a se face mai multe investigații la acest nivel. 

Există mai multe tipuri de biopsii: 

  • biopsia aspirativă cu ac fin (îl ajută pe medic să facă diferența dintre un chist și o masă/ formațiune solidă), 
  • biopsia cu ac gros (în cazul unei mase vizibile la mamografie ori ecografie), 
  • biopsia deschisă (sau biopsia chirurgicală - poate fi vorba despre biopsie incizională sau biopsie excizională).

Țesutul excizat (îndepărtat) din sân cu ajutorul biopsiei este apoi analizat de medicul anatomopatolog. El scrie apoi un raport histopatologic detaliat despre țesutul pacientei. În funcție de situația pacientei, pot fi folosite și alte teste și proceduri pentru diagnosticarea cancerului mamar.

Se stabilește stadiul bolii

După ce cancerul de sân a fost diagnosticat, se fac teste pentru a afla dacă celulele canceroase s-au răspândit în sân sau în alte părți ale corpului.

Procesul folosit pentru a afla dacă cancerul s-a răspândit în sân sau în alte părți ale corpului se numește stadializare. Informațiile culese din procesul de stadializare determină stadiul bolii. Este important să se cunoască stadiul bolii pentru ca medicul să recomande tratamentul. Rezultatele unora dintre testele folosite pentru a diagnostica cancerul de sân sunt, de asemenea, folosite pentru a stadializa boala. 

Următoarele teste și proceduri pot fi, de asemenea, utilizate în procesul de stadializare:

  • Biopsia ganglionului santinelă: îndepărtarea ganglionului santinelă în timpul intervenției chirurgicale. Ganglionul santinelă este primul ganglion dintr-un grup de ganglioni limfatici care primește drenaj limfatic din tumora primară. Este primul ganglion limfatic la care este probabil să se răspândească cancerul de la tumora primară. În apropierea tumorii se injectează o substanță radioactivă și/sau colorant albastru. Substanța sau colorantul curge prin canalele limfatice către ganglionii limfatici. Primul ganglion limfatic care primește substanța sau colorantul este îndepărtat. Un patolog vede țesutul la microscop pentru a căuta celule canceroase. Dacă celulele canceroase nu sunt găsite, este posibil să nu fie necesară îndepărtarea mai multor ganglioni limfatici. Uneori, un ganglion santinelă se găsește în mai mult de un grup de ganglioni.
  • Radiografia toracică: O radiografie a organelor și oaselor din interiorul toracelui.  

Newsletter DOC dedicat
  • CT (scanare computerizată): o procedură prin care se obțin o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului, luate din unghiuri diferite. Imaginile sunt realizate de un computer conectat la un aparat cu raze X. Un colorant poate fi injectat într-o venă sau înghițit pentru a ajuta organele sau țesuturile să apară mai clar. Această procedură se mai numește și tomografie computerizată, tomografie computerizată sau tomografie axială computerizată.
  • Scanarea osoasă: o procedură pentru a verifica dacă în os există celule care se divid rapid, cum ar fi celulele canceroase. O cantitate foarte mică de material radioactiv este injectată într-o venă și călătorește prin fluxul sangvin. Materialul radioactiv se adună în oasele cu cancer și este detectat de un scaner.
  • Scanare PET (tomografie cu emisie de pozitroni): o procedură folosită pentru a găsi celule tumorale maligne în organism. O cantitate mică de glucoză radioactivă este injectată într-o venă. Scanerul PET se rotește în jurul corpului și face o imagine a locului în care este utilizată glucoza în organism. Celulele tumorale maligne apar mai strălucitoare în imagine, deoarece sunt mai active și preiau mai multă glucoză decât celulele normale.

Pentru a stabili stadiul cancerului mamar pot fi folosite și:

  • teste de sânge, de pildă o hemogramă completă;
  • mamografia făcută la celălalt sân, pentru a se depista semnele cancerului
  • un RMN la nivelul sânului;
  • radiografia toracică - această investigație poate fi efectuată pentru a se vedea dacă boala s-a răspândit la plămâni.

Tratament cancer mamar

După diagosticul de cancer mamar, o echipă de profesioniști din domeniul sănătății vă vor planifica tratamentul. Echipa va fi formată din profesioniști din domeniul sănătății care au experiență în gestionarea și sprijinirea femeilor cu cancer de sân. Medicul îți va prezenta diferitele opțiuni de tratament inclusiv rezultatele probabile, intervalele de timp așteptate, efectele, riscurile și beneficiile fiecărui tratament. 

Există mai multe moduri de a trata cancerul de sân, inclusiv intervenția chirurgicală, radioterapie și chimioterapie sau terapie medicamentoasă. De obicei, mai mult se recomandă mai mult de un tip de tratament pentru a obține cel mai bun rezultat.

Stadiul și gradul cancerului de sân

Carcinomul ductal in situ (DCIS) este uneori descris ca stadiul 0. Alte stadii ale cancerului de sân descriu cancerul de sân invaziv și includ:
 

  • stadiul 1 – tumora măsoară mai puțin de 2 cm și ganglionii limfatici din axilă nu sunt afectați. Nu există semne că boala s-a răspândit în altă parte a corpului.
  • stadiul 2 – tumora măsoară 2 până la 5 cm, ganglionii limfatici din axilă sunt afectați. Nu există semne că boala s-a răspândit în altă parte a corpului.
  • stadiul 3 – tumora măsoară 2 până la 5 cm și poate fi atașată de structuri din sân, cum ar fi pielea sau țesuturile din jur, iar ganglionii limfatici din axilă sunt afectați. Nu există semne că boala s-a răspândit în altă parte a corpului.
  • stadiul 4 – tumora este de orice dimensiune și cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului (metastaze)

Acesta este un ghid simplificat. Fiecare etapă este împărțită în alte categorii: A, B și C.  

Sistem de stadializare TNM

Sistemul de stadializare TNM poate fi folosit și pentru a descrie cancerul de sân, deoarece poate oferi informații precise despre diagnostic:

  • T – dimensiunea tumorii
  • N – dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici
  • M – dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului

Gradele cancerului de sân: 

  1. grad scăzut (G1) – celulele, deși anormale, par să crească lent
  2. grad mediu (G2) – celulele arată mai anormal decât celulele de grad scăzut
  3. grad înalt (G3) – celulele arată și mai anormal și au șanse mai mari să crească rapid

Opțiuni de tratament în cancerul mamar

Intervenția chirurgicală

Chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru cancerul mamar timpuriu. Ea implică fie o intervenție chirurgicală de conservare a sânilor, unde doar cancer și o cantitate mică de țesut sănătos este îndepărtată, sau mastectomie, unde sânul este îndepărtat. 

De asemenea, vei avea nevoie de teste care să arate dacă cancerul va răspunde la anumite tipuri de tratament. Rezultatele acestor teste pot oferi medicilor o imagine mai completă a tipului de cancer pe care îl ai și a modului de tratare a acestuia.

În unele cazuri, celulele canceroase de sân pot fi stimulate să crească de hormoni care apar în mod natural în corpul tău, cum ar fi estrogenul și progesteronul. Dacă acesta este cazul, cancerul poate fi tratat prin oprirea efectelor hormonilor sau prin scăderea nivelului acestor hormoni în corpul dumneavoastră. Aceasta este cunoscută sub numele de terapie hormonală.

În timpul unui test al receptorilor hormonali, o probă de celule canceroase va fi prelevată din sân și testată pentru a vedea dacă acestea răspund fie la estrogen, fie la progesteron. Dacă hormonul este capabil să se atașeze de celulele canceroase folosind un receptor hormonal, ele sunt cunoscute ca receptori hormonali pozitivi.

Terapie țintită

În timp ce hormonii pot încuraja creșterea unor tipuri de cancer de sân, alte tipuri sunt stimulate de o proteină numită receptorul 2 al factorului de creștere epidermic uman (HER2). Aceste tipuri de cancer pot fi diagnosticate folosind un test HER2 și sunt tratate cu medicamente care blochează efectele HER2. Aceasta este cunoscută sub numele de terapie țintită.

Important!

Nu toate femeile vor avea nevoie de toate aceste teste și proceduri. Medicul curant alege testele corespunzătoare, pe baza circumstanțelor pacientei și ținând cont de noile simptome pe care aceasta le poate avea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/diagnosis.htm
American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/tests-to-find-out-if-breast-cancer-has-spread.html
National Cancer Institute - Breast Cancer Treatment
https://www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-treatment-pdq#_148
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0